2005-09-30 18:44:46 sula napisał:
> Witam
>
> Niedługo wyjeżdzam i zostawiam kompa pod \\"opieka\\" tylko moich siostr ,takze chce
> system uczynić max. user - friendly.
> Mecza mnie głównie dwie rzeczy :
> -automontowanie(i autounmount) płytek
> -sprawa podłączania cyfrówki - pod mandrake po prostu po podpięciu cyfrówki na pupicie sam
> tworzył się katalag z zawartościa pamięci cyfrówki,a pod archem nie mma zielonego pojęcia jak
> to zrobić aby \\"było tak samo\\" ,dotyczyc to też podpięcia komórek
>
> Posiadam teraz arch-a i o ile system mi się bardzo podoba to tyle jak wykonać powyższe rzeczy
> nie mam zielonego pojęcia ,samn troche szukałem ,ale np. ni chce patchować specialnie kernela
> supermountem ,tym bardziej ,że już mam spatchowany kernel i nałożenie na niego druigiego patcha
> może przekraczać moje zdolności ,a po co skora można to zropbić inaczej...
> Jeżeli ma to jakieś znaczenie to przemigrowałem na udev.
>
> Poza tym mam jeszcze inna sprawe : jakie programy graficzne(darmowe) na linuxa poza gimp-em
> istnieją?takie na których się da pracować ,siostra troche się bawi grafiką i mnie męczy o to...
wiec ja mam gentoo i rozwiazalem to przez pare plikow:
/etc/udev/ruled.d/10-capsel:
BUS=\\"scsi\\", SYSFS{vendor}=\\"Nokia\\", NAME=\\"%k\\", SYMLINK=\\"nokia\\", GROUP=\\"disk\\"
BUS=\\"scsi\\", SYSFS{model}=\\"Storage Device\\", NAME=\\"%k\\", SYMLINK=\\"disc\\", GROUP=\\"disk\\"
BUS=\\"scsi\\", SYSFS{vendor}=\\"HP\\", NAME=\\"%k\\", SYMLINK=\\"camera\\", GROUP=\\"disk\\"
BUS=\\"scsi\\", DRIVER=\\"sd\\", NAME=\\"%k\\", SYMLINK=\\"sth%n\\", GROUP=\\"disk\\"
Wszystkie linie zaczynaja sie od BUS i pierwsza jest dla mojego telefonu, druga dla kieszeni IDE, trzecia na aparat, a czwarta na reszte ustrojstw. Wszystko jest na USB podłączane. Jak sobie to ustawic to musisz znalezc w necie sposob pisania tych zasad.
nastepny plik to /etc/autofs/auto.misc:
# $Id: auto.misc,v 1.2 2002/10/27 05:21:15 bcowan Exp $
# This is an automounter map and it has the following format
# key [ -mount-options-separated-by-comma ] location
# Details may be found in the autofs(5) manpage
#boot -fstype=ext2 :/dev/hda1
#cd -fstype=iso9660,ro :/dev/cdrom
#floppy -fstype=auto :/dev/fd0
cdrom -fstype=iso9660,ro,unhide :/dev/cdrom
disc -fstype=auto :/dev/disc
nokia -fstype=auto,gid=users,umask=007 :/dev/nokia
hp -fstype=auto,gid=users,umask=007 :/dev/camera
sth1 -fstype=auto,gid=users,umask=007 :/dev/sth1
sth2 -fstype=auto,gid=users,umask=007 :/dev/sth2
sth3 -fstype=auto,gid=users,umask=007 :/dev/sth3
sth4 -fstype=auto,gid=users,umask=007 :/dev/sth4
sth -fstype=auto,gid=users,umask=007 :/dev/sth
wszystko to jest montowane w /mnt/auto, pozatym w /mnt/fs/ posiadam linki do tych automatycznie tworzonych katalogów.
Żeby to mieć musisz miec automounter w kernelu.
W projekcie mam jeszcze przegladanie zasobow samby z LAN\\'a w sposob katalogów, ale na razie mi nie dziala. Niedługo moze dodam do projektów smbbrowser - czyli to

A co do skrutów na pulpicie to moze jakis skrypt napisz i podepnij do hotplug/coldplug?