Nowe posty

Autor Wątek: Dwie partycje z jednej karty pam.?  (Przeczytany 3184 razy)

lesny1993

• Gość
Dwie partycje z jednej karty pam.?
« dnia: 2009-10-10, 11:10:19 »
Witam wszystkich userów forum

Mam problem dot. linuxa chyba :)

Od paru dni próbuję wskrzesić moją kartę pamięci do telefonu
8GB Sandisk SDHC do Nokii 6120c

Obsługiwała jakiś czas, po czym po kilku miesiącach (3-4) wywaliło "Karta uszkodzona"
Wszelka próba formata z telefonu kończy się zwieszeniem telefonu.

Poszukałem trochę po necie, na Windowsie nic mi nie wykrywa karty
Korzystam z czytnika wewn. w lapku Acer Aspire 3690 jakby co

Linuxem próbuję od początku jednak coś mi nie wychodzi

Korzystałem z FDISKA I CFDISKA.

FDISK
Po wybraniu partycji i systemu plików naciskam "w" w celu zapisania. Dostaję info, że nowa tablica partycji została zapisana po czym drugą wiadomość (prośba systemu do karty o weryfikację) i czekam, czekam a Syncing Disc się nie pojawia. Kiedy podczas tego wyjmę kartę pojawi się Syncing Disc. Wkładam kartę i niby tablica partycji się zgadza.

CFDISK. Zatrzymuje się na "Writing" jednak tak jak w FDISKU zwis, odwis po wyjęciu karty i jednocześnie mam to co chciałem.

Jednak mimo tego, że mam W95 FAT32 system plików Windows nieustannie wykrywa mi 0 bajtów. Telefon o dziwo wykrywa tylko i wyłącznie pojemność i wolne miejsce itd. kiedy nie ma żadnej partycji tylko /dev/mmcblk0 jest sformatowana przez polecenie mkfs vfat /dev/mmcblk0. Jednak powoduje to ogólny zwis telefonu, sformatować również nie mozna.

Wczoraj wieczorem właśnie miałem brak partycji i telefon wisiał, sformatować się nie dało. Dziś utworzyłem partycję przez FDISKA w systemie plików W95 FAT32

Telefon daje info: Karta uszkodzona

Jednak linux montuje mi 2 partycje po włożeniu karty! Jedna 7,4GB a do drugiej wejść się nie da. o.0

Dodam, że telefon pod inną kartą (NONAME 1GB) działa dobrze, po włożeniu jej do czytnika linux montuje 1 partycje vfat, system plików na niej to FAT16 (z telefonu LG KU990 ale w Nokii 6120c działa ok)

Tak więc ktoś może powiedzieć jak mam zrobić żeby mieć partycję W95 FAT i linux montował mi jedną partycję po włożeniu? Myślę, że to rozwiązało by problem formatowania z poziomu telefonu.

Pozdrawiam
Michał Leśniewski

EDIT

No, wiedziałem, ze o czymś zapomnę. xD korzystam z Mandrivy 2009.1

chmooreck

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 2009-10-10, 13:18:44 »
A może jednak Twoja karta jest uszkodzona ?
Miałeś na nią gwarancję ?

Offline Paweł Kraszewski

• Administrator
  • Guru
  • Lenistwo jest matką potrzeby = babcią wynalazku
« Odpowiedź #2 dnia: 2009-10-10, 20:19:06 »
FDISK może i tworzy partycję, ale nie sformatowaną. Muszisz jeszcze na tej partycji zrobić mkfs (odpowiednik DOS-owego format)...
Paweł Kraszewski
~Arch/Void/Gentoo/FreeBSD/OpenBSD/Specjalizowane customy

lesny1993

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 2009-10-10, 20:32:19 »
Cytat: chmooreck
Tak niby mam ale nie mam dowodu zakupu. Przed momentem napisałem maila do Sandiska do supportu czy można oddać bez dowodu.

Cytat: pkraszewski
FDISK może i tworzy partycję, ale nie sformatowaną. Muszisz jeszcze na tej partycji zrobić mkfs (odpowiednik DOS-owego format)...
Mandriva przed mkfs nie montuje mi wcale, PO montuje dwie partycje

flak

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 2009-10-10, 20:42:57 »
Cytat: lesny1993
Cytat: chmooreck
Tak niby mam ale nie mam dowodu zakupu. Przed momentem napisałem maila do Sandiska do supportu czy można oddać bez dowodu.

Cytat: pkraszewski
Mandriva przed mkfs nie montuje mi wcale, PO montuje dwie partycje
A jak według ciebie Mandriva mogłaby zamontować niesformatowane partycje?

Czy te dwie (sformatowane) partycje są poprawnie widziane przez Mandrive, telefon i Windows? Zakładam tu że celowo wydzieliłeś 2 partycje :)

lesny1993

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 2009-10-10, 22:44:19 »
Cytat: flak
Czy te dwie (sformatowane) partycje są poprawnie widziane przez Mandrive, telefon i Windows? Zakładam tu że celowo wydzieliłeś 2 partycje :)
Uch... :))

Ma wykrywać jedną :)

CFDISK i FDISK pokazują 1 partycję po czym Mandriva montuje 2 więc chyba coś jest nie tak. Jednak można wejść na jedną z nich z której można odczytać pojemność 7,40GB

Btw na Windowsie chciałem użyć KillDisc (nadpisać zerami) i nie chciało nawet zacząć więc myślę, że to uszkodzenie. Choć pokazuje wszystkie bytes per sector/cylinders itd.
Ktoś miał może okazję korzystać z KillDisca?

EDIT:
Zapomniałem dodać, że nic nie wykrywa kiedy linux montuje :)