Witam wszystkich userów forum
Mam problem dot. linuxa chyba

Od paru dni próbuję wskrzesić moją kartę pamięci do telefonu
8GB Sandisk SDHC do Nokii 6120c
Obsługiwała jakiś czas, po czym po kilku miesiącach (3-4) wywaliło "Karta uszkodzona"
Wszelka próba formata z telefonu kończy się zwieszeniem telefonu.
Poszukałem trochę po necie, na Windowsie nic mi nie wykrywa karty
Korzystam z czytnika wewn. w lapku Acer Aspire 3690 jakby co
Linuxem próbuję od początku jednak coś mi nie wychodzi
Korzystałem z FDISKA I CFDISKA.
FDISK
Po wybraniu partycji i systemu plików naciskam "w" w celu zapisania. Dostaję info, że nowa tablica partycji została zapisana po czym drugą wiadomość (prośba systemu do karty o weryfikację) i czekam, czekam a Syncing Disc się nie pojawia. Kiedy podczas tego wyjmę kartę pojawi się Syncing Disc. Wkładam kartę i niby tablica partycji się zgadza.
CFDISK. Zatrzymuje się na "Writing" jednak tak jak w FDISKU zwis, odwis po wyjęciu karty i jednocześnie mam to co chciałem.
Jednak mimo tego, że mam W95 FAT32 system plików Windows nieustannie wykrywa mi 0 bajtów. Telefon o dziwo wykrywa tylko i wyłącznie pojemność i wolne miejsce itd. kiedy nie ma żadnej partycji tylko /dev/mmcblk0 jest sformatowana przez polecenie mkfs vfat /dev/mmcblk0. Jednak powoduje to ogólny zwis telefonu, sformatować również nie mozna.
Wczoraj wieczorem właśnie miałem brak partycji i telefon wisiał, sformatować się nie dało. Dziś utworzyłem partycję przez FDISKA w systemie plików W95 FAT32
Telefon daje info: Karta uszkodzona
Jednak linux montuje mi 2 partycje po włożeniu karty! Jedna 7,4GB a do drugiej wejść się nie da. o.0
Dodam, że telefon pod inną kartą (NONAME 1GB) działa dobrze, po włożeniu jej do czytnika linux montuje 1 partycje vfat, system plików na niej to FAT16 (z telefonu LG KU990 ale w Nokii 6120c działa ok)
Tak więc ktoś może powiedzieć jak mam zrobić żeby mieć partycję W95 FAT i linux montował mi jedną partycję po włożeniu? Myślę, że to rozwiązało by problem formatowania z poziomu telefonu.
Pozdrawiam
Michał Leśniewski
EDIT
No, wiedziałem, ze o czymś zapomnę. xD korzystam z Mandrivy 2009.1