Nowe posty

Autor Wątek: Kodowanie EFS w Windows, a pliki pod Linuxem. Czy da rade otworzyć?  (Przeczytany 2077 razy)

_Sheriff_

• Gość
Witam wszystkich formułowiczów i urzytkowników Linuxa

Mam mały problem, a jak by sie zagłębić to dla mnie duży problem.

Zainstalowałem sobie linuxa, wszystko ładnie i pięknie działa, ale... Zawsze jest jakieś ale.

Wcześniej miałem Windowsa i pod nim zabezpieczyłem sobie kilka folderów z fotkami przy pomocy windows'a (nie osobnego programu), za pomocą szyfrowania  Encrypting File System - EFS. O czym zapomniałem bo mi w windows'ie wszystko chodzilo.
Dodam jeszcze ze gdy teraz ten problem mam, poczytałem i sie dowiedziałem ze trzeba było zapisac sobie certyfikat czy tez klucz do tych plików, no ale to juz po fakcie sie dowiedziałem.

A teraz nie mam dostepu do tych fotek.
Czy jest jakaś możliwość pod linuxem czy też w ogóle odkodowania czy cos w tym stylu?

Proszę o pomoc

Offline mateo86

• Users
  • Guru
Kodowanie EFS w Windows, a pliki pod Linuxem. Czy da rade otworzyć?
« Odpowiedź #1 dnia: 2009-09-14, 03:07:25 »
Z tego co się orientuję to nawet z poziomu windows jak nie masz tego certyfikatu to jest kiszka... Zostaje tylko metoda siłowa, która zajmie nie wiadomo ile czasu...

Jeśli nie masz tego certyfikatu, to to samo co nie masz tych plików, a jeśli masz certyfikat: http://www.linux-ntfs.org/doku.php?id=ntfsdecrypt