Ofc, chodzi mi o zaspokojenie pewnych ściśle określonych wymagań, nic innego
No po pierwsze to korzystam z laptopa (dell inspiron 1545), więc musi mi ta dystrybucja tu dobrze działać bo z tego co czytałem to nie wszystkie współpracują dobrze z laptopami :s
Po drugie, fajnie by było jakby nie było problemu z działaniem internetu, tzn. żeby mi dobrze kartę sieciową obsługiwało
Po trzecie, zajmuję się grafiką jako tako... więc gimp i blender muszą działać sprawnie, chociaż na linuksach z nimi problemów raczej nie ma, to chyba na windzie są większe, więc ten punkt z automatu jest spełniony

Po czwarte uczę się programować w pythonie, więc też miło by było jakby python był już od razu zainstalowany i żebym mógł z niego korzystać w konsoli, chociaż to chyba też na linuksach nie jest problem bo chyba wszędzie prawie python jest?
ah i co do programowanie to powinien też działać Kylix (ide delphi) :s
Po piąte - nie powinien być zbyt trudny w obsłudze, a raczej instalacji... obsługiwać sam system to jeszcze jakoś sobie dam radę, ale z instalacją gorzej bo tam można sporo namieszać, a później jest nieprzyjemnie : p
Ogólnie rzeczy biorąc to nie potrzebuję linuksa do multimediów i rozrywki, tylko do nauki i samorozwoju
proszę o pomoc bo ja sam jakoś nie mogę się zdecydować, ciągle czytam o różnych dystrybucjach i już mam totalną miazgę w głowie :S
z góry dzięki