Nowe posty

xx Jak poprawić polecenie wyszukujące największe pliki? (3)
2021-06-13, 20:00:52
xx CUPS - Wyłączenie hostname w nazwie udostępnionej drukarki (6)
2021-06-12, 02:45:06
xx Tłumaczenie prostych programów napisanych w csh na sh (0)
2021-06-11, 16:07:52
xx Do regulaminu (0)
2021-06-07, 02:16:34
xx kompletny restore systemu (5)
2021-06-03, 11:47:08
xx Połączenie wifi, nie skanuje w poszukiwaniu sieci. (1)
2021-06-02, 22:04:54
xx problemy z instalacją (1)
2021-06-02, 14:23:26
xx Pomoc w napisaniu skryptu (11)
2021-05-31, 13:34:19
xx Instalacja php5.4 na Debian10 (2)
2021-05-31, 09:13:54
xx Wielkie firmy wymuszają dane (7)
2021-05-30, 20:25:21

Autor Wątek: Zte Mf636 [ok]  (Przeczytany 23314 razy)

sirmacik

  • Gość
Zte Mf636 [ok]
« dnia: 2009-07-22, 23:08:10 »
Oto link do opisu konfiguracji modemu ZTE MF636 w sieci Orange.

ra-v

  • Gość
Zte Mf636 [ok]
« Odpowiedź #1 dnia: 2009-11-11, 00:51:52 »
[OK] Potwierdzam - iPlus (EDGE) + Fedora 10 + jądro 2.6.30 przekomponowane

W najbliższym czasie dam linka do konfiguracji i skryptów do odpalania netu. (status: w toku...)

ra-v

  • Gość
Zte Mf636 [ok]
« Odpowiedź #2 dnia: 2009-11-15, 22:25:14 »
Zgodnie z tym co powyżej podsyłam konfiguracje modemu iPlus

[ 23-11-2009 ] aktualizacja skryptów, nowe linki

- pppd+call: http://linux.rh.cba.pl/zte-mf636-internet-pppd.manual.html
- wvdial: http://linux.rh.cba.pl/zte-mf636-internet-wvdial.manual.html

wingroza

  • Gość
Zte Mf636 [ok]
« Odpowiedź #3 dnia: 2009-12-01, 02:21:27 »
Orange prawdopodobnie sprzedaje teraz inna wersje tego modemu, ktore w lsusb sglasza sie:
ID 19d2:0033 ONDA Communication S.p.A.
Nie dziala zwykly sposob przelaczania urzadzen z uzyciem usb_modeswitch, ale wystarszy kliknac Eject w menu ikonki "Mobilny internet" na pulpicie (lub bardziej zaawansowana metoda, opisana na stronie usb_modeswitch). Juz po kilkudzisieciu sekundach (!) modem zrestartuje sie, dioda znowu zacznie swiecic na niebiesko a w /dev pojawia sie urzadzenia ttyUSB0 do ttyUSB3.
Uzylem wvdial - domyslna konfiguracja nie dziala, zmienilem ja na taka jak
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1005910
post pana Dropbear, #8, (zapewne gwozdziem programu jest Dial Command = ATM1L3DT)
Oczywiscie zam. "telstra.bigpond" dla Orange dalem "vpn"
Problemy do rozwiazania: uciazliwe oczekiwanie na restart, wdvial  tez sie ociaga ze startem i mowi: "Cannot get information for serial port.". Dodatkowo musialem zdjac pytanie o pin (to najlatwiej w telefonie),
Ubuntu 9.10...

wingroza

  • Gość
Zte Mf636 [ok]
« Odpowiedź #4 dnia: 2009-12-01, 02:27:34 »
bez zdejmowania pytania o PIN - modem zachowuje sie bardzo dziwnie, na pewno trzeba byloby wstawic jakies opoznienie po AT+CPIN=1234, ale i tak mi przynajmniej czasem po prostu odrzucal wszystkie komenty AT albo nie logowal sie do sieci

ra-v

  • Gość
Zte Mf636 [ok]
« Odpowiedź #5 dnia: 2009-12-01, 21:30:43 »
No fakt, próbowałe z PINem wszelkich kombinacji, ale też odrzucał komendy.

Cytat: wingroza
Nie dziala zwykly sposob przelaczania urzadzen z uzyciem usb_modeswitch, ale wystarszy kliknac Eject w menu ikonki "Mobilny internet" na pulpicie (lub bardziej zaawansowana metoda, opisana na stronie usb_modeswitch). Juz po kilkudzisieciu sekundach (!) modem zrestartuje sie, dioda znowu zacznie swiecic na niebiesko a w /dev pojawia sie urzadzenia ttyUSB0 do ttyUSB3.
To jest sposób "Windowsowy", nie miałem takiego przypadku pod Linuksem. Natomiast pojawiały się ttyUSB0-3 po restarcie systemu, jakby sam robił usb_modeswitch.

Cytat: wingroza
Problemy do rozwiazania: uciazliwe oczekiwanie na restart, wdvial  tez sie ociaga ze startem i mowi: "Cannot get information for serial port.". Dodatkowo musialem zdjac pytanie o pin (to najlatwiej w telefonie),
Ubuntu 9.10...
Wvdial podobnie działałl u mnie dlatego teraz używam pppd call iplus (skrypt my-uplus-call na  stronie:
http://linux.rh.cba.pl/
CHANGELOG:
2009-12-01: aktualizacja/modyfikacja skryptów dla połączenia pppd bez wvdial

wingroza

  • Gość
Zte Mf636 [ok]
« Odpowiedź #6 dnia: 2009-12-02, 04:02:34 »
Gdyby komuś udało się taki modem z Orange (cały czas raportujący się jako p=0x0033, nigdy 0x0031, mimo że działa), przestawić wewnętrznie (nie przez konfigurację systemu, bo tak cały proces trwa dłużej), żeby modem i czytnik SD był aktywny od razu, proszę niech da znać...
AT+ZCDRUN=8 - mi to nie chce działać

ra-v

  • Gość
Zte Mf636 [ok]
« Odpowiedź #7 dnia: 2009-12-02, 23:15:42 »
Następna prośba - jeśli ktoś może podać komendę na wymuszanie 3G dla TEGO modemu to proszę dać znać.

ra-v

  • Gość
Zte Mf636 [ok]
« Odpowiedź #8 dnia: 2009-12-05, 23:49:29 »
@wingroza
Coś popsułem w ustawieniach modemowych - nie wiem jakich, zaktualizowałem GNOME, wyrzuciłem stare XFCE, ściągnąłem kilka programów, ale nie grzebałem w jądrze. usb_modeswitch już nie działa (chyba).

Okazało się że jeśli mamy w jądrze załadowane moduły
$lsmod
.......
usbcore               115648  6 option,usb_storage,usbserial,ohci_hcd,ehci_hcd
i potem wpisze
rmmod option
to po chwili zamiast urządzenia /dev/ttyUSB0 pojawiają się /dev/ttyUSB0-2 oraz /dev/sdb czyli prawdopodobnie wyjście na kartę SD. Niestety takowej nie mam więc nie sprawdzę co i jak.

Potem wystarczy wklepać
pppd call iplus
Prawdopodobnie to wszystko dzieje się bez ingerencji usb_modeswitch ale głowy nie daje. Jakaś zagadkowa historia z tym modemem...

==[EDIT]==
Dziś rano włożyłem modem, sprawdzałem co się dzieje w logach - 2 razy zrobiło się zamieszanie i sam chyba się przełączył w odpowiedni tryb bez żadnego usuwania modułu. Wystarczyło wbić ostatnie z ww poleceń. Ja tu chyba coraz mniej rozumiem....

ra-v

  • Gość
Zte Mf636 [ok]
« Odpowiedź #9 dnia: 2011-08-15, 11:53:27 »
Na openSUSE 11.3 i 11.4 w Network Manager działa bez problemu, bez kombinacji, po prostu wygrywa, klika się parę razy dalej, ewentualnie coś wpisuje (inny APN). Na 11.4 dodatkowo jest już wymuszanie 2G/3G oraz pokazany zasięg.