Nowe posty

Autor Wątek: przegladarka linuxa  (Przeczytany 6483 razy)

rulh

• Gość
przegladarka linuxa
« dnia: 2009-07-13, 20:25:28 »
Witam
mam pytanko wiem ze jest możliwość przerobienia linuxa chodzi mi konkretnie żeby odpalić tylko przeglądarkę bo korzystam z systemu windows  wiecie jak to zrobić proszę o jakieś wskazówki słyszałem  tylko że wypala się na płytce i można odpalić przez bios
pozdrawiam

Offline Robert

• Administrator
  • Guru
przegladarka linuxa
« Odpowiedź #1 dnia: 2009-07-13, 21:02:52 »
Nie wiem, czy trafiłem, ale jest taka dystrybucja linuksa nazywa się webconverger.

Jest to dystrybucja linuksa typu kiosk internetowy, czyli odpala się tylko i wyłącznie firefox i to bez paska menu (tego z menu Plik, Edycja itp). Poza tym do żadnej ineej aplikacji nie ma dostępu.
Zanim popełnisz grafomaństwo: 1 | 2 | 3
Baza RPM Jak szukać informacji

rulh

• Gość
przegladarka linuxa
« Odpowiedź #2 dnia: 2009-07-13, 21:10:19 »
chodzilo mi o cos takiego
dzieki serdeczne
http://www.youtube.com/watch?v=9wI6Tr0Tz5U&feature=fvw

volt3r

• Gość
przegladarka linuxa
« Odpowiedź #3 dnia: 2009-07-13, 21:11:09 »
a moze bys sie tak nauczyl pisac ze znakami interpunkcyjnymi bo tak jak ja teraz pisze do Ciebie to mnie chyba nie zbyt rozumiesz nie sadzisz a nie wiem czy ci chodzi o kiosk jak wyzej napisane czy o dystrybucje odpalana z plyty zeby "przegladnac" co linux potrafi bez instalowania no i jak fajnie sie czyta takie posty?!

rulh

• Gość
przegladarka linuxa
« Odpowiedź #4 dnia: 2009-07-13, 21:13:40 »
ehheeh wyluzuj czlowieku

qwerta

• Gość
przegladarka linuxa
« Odpowiedź #5 dnia: 2009-07-13, 21:55:58 »
o to ci chodzi?

rulh

• Gość
przegladarka linuxa
« Odpowiedź #6 dnia: 2009-07-14, 19:01:13 »
Chce przeglądać bezpiecznie internet (korzystam z windowsa) sprawdzic stan konta itp czytałem kiedyś ze jest możliwość zrobienia tego na linuxe. Chodzi chyba o dystrybucje odpalania z plytki czy cos takiego jak to można zrobić???Wypala sie na plytce wklada    z botowania odpalała z poziomu przy uruchamianiu sprawdza stan konta i powracasz do windowsa i tyle tak mi kolega opisywał ze tak to działa
pozdrawiam

Offline roobal

• Users
  • Guru
przegladarka linuxa
« Odpowiedź #7 dnia: 2009-07-14, 21:30:46 »
Zapewne chodzi o systemy typu Instant-On bazujące na Linuksie, czyli coś na wzór Splashtopa. Poszukaj sobie informacji o Splashtop i systemach Instant-On.

Pozdrawiam!

Offline mateo86

• Users
  • Guru
przegladarka linuxa
« Odpowiedź #8 dnia: 2009-07-14, 22:14:48 »
A może chodzi o zwykłe livecd?

Offline Arkadiusz Bednarczyk

• Linux.pl
  • Administrator
  • Guru
    • Linux.pl
przegladarka linuxa
« Odpowiedź #9 dnia: 2009-07-14, 22:23:49 »
Hmm... można zainstalować virtualboksa i wgrać sobie wirtualnego Linuksa - do przeglądania internetu w sam raz, a przynajmniej masz pewność, że żadnych wirusów nie nałapiesz i bezpiecznie posurfujesz (nie wspominając o nauce Linuksa). Nie musisz też specjalnie uruchamiać ponownie kompa żeby odpalić Linuksa - uruchomisz go po prostu jak zwykły program.
Kiedyś któraś z firm - nie wiem czy virtualbox, czy vmware specjalnie przygotowały dla takich zastosowań gotowy obraz systemu.

PS. LiveCD również się sprawdzi w tej roli...
--
pozdrawiam
Arkadiusz Bednarczyk
email/jabber: arek@linux.pl

rulh

• Gość
przegladarka linuxa
« Odpowiedź #10 dnia: 2009-07-14, 22:53:18 »
Dzięki panowie za odpowiedzi znalazłem presto ale licencja 20$
http://www.wykop.pl/ramka/203534/przeglad-systemow-instant-on

ale kolega opowiadał właśnie o tym co pisze administrator ale jak to zrobić??
zobaczę jak działa presto ale opis administratora chyba jest najlepszy i za darmo
dzięki serdeczne panowie
a tak na marginesie to jest jakaś wersja linuxa dla takich jak ja może by warto było zobaczeć

qwerta

• Gość
przegladarka linuxa
« Odpowiedź #11 dnia: 2009-07-15, 01:55:20 »
jeśli chodzi o odpalanie z płytki to możesz zaciągnąć liveCD. Tu masz spis dystrybucji które można uruchamiać w trybie live. Z ich stron domowych możesz w znacznej większości za darmo zaciągnąć obraz i nagrać go na płycie. Odpalasz bootując z płyty. Będzie to normalny system (oczywiście nie mówie o rescue, czy programach partycjonujących które też na tej liście są), tyle że aby go używać nie będziesz musiał go instalować na dysku twardym. W filmiku który podałeś mowa była o gOS, czyli tego typu dystrybucji. Natomiast w tym wypadku, najlepszym rozwiązaniem będzie pewnie, tak jak pisał A.B., VirtualBox. Dla windows możesz go pobrać tu i na pewno w sieci znajdziesz troche info na ten temat

Offline roobal

• Users
  • Guru
przegladarka linuxa
« Odpowiedź #12 dnia: 2009-07-15, 01:58:43 »
Przecież xPUD i kilka innych jest zupełnie darmowych.

Pozdrawiam!

rulh

• Gość
przegladarka linuxa
« Odpowiedź #13 dnia: 2009-07-15, 18:01:31 »
witam zainstalowałem Presto ale jak myślicie bezpieczny jest do przeglądania internetu??
czy lepiej zrobić jak opisywał A.B i gwerta