nie stać mnie.
To nie jest żadna wymówka. Tak samo jakbyś się tłumaczył, że ukradłeś rower, bo mnie na taki nie stać

Wiadomo, że póki nie zarabiasz to nie kupisz tylko twoi rodzice mogą to za Ciebie zrobić

Tak poza tym, daj sobie spokój z tą Mandrivą, bo po pierwsze istnieje identyczna darmowa i w pełni legalna Mandriva, więc nawet szkoda odkładać pieniądze, które dostaniesz na urodziny, z okazji dnia dziecka czy innego święta, które lepiej poświęcić na przykład w rozbudowę kompa.
Do wyboru masz masę innych lepszych dystrybucji i ta za darmo i w pełni legalnych razem z masą darmowego i legalnego oprogramowania, Wśród większości użytkowników Linuksa, zjawisko piractwa na tych systemach jest znikome, gdyż nie ma takiej potrzeby a większość oprogramowania dostępna jest zupełnie za darmo i to nie żaden freeware.
Jak chcesz łatwego i bajeranckiego systemu, polecam, wg kolejności,
Fedorę,
Mandrive One 2009.1,
Ubuntu (polski remix - wersja specjalnie przygotowana dla polskich użytkowników),
Dreamlinux,
OpenSuse,
PCLinuxOS. Przy okazji podlinkowałem Ci skąd możesz je
za darmo i legalnie ściągnąć oraz zainstalować i używać na swoim komputerze
Tutajmożesz nawet zamówić zupełnie za darmo oryginalną płytę z Ubuntu (wysyłka jest całkowicie darmowa, nie płacisz za nic, ani za płytę ani nawet za przesyłkę), jedyne co musisz zrobić to się zarejestrować, zalogować i zamówić.
Pozdrawiam!