Nowe posty

Autor Wątek: [Ubuntu] Serwer X'ów się resetuje  (Przeczytany 3414 razy)

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 3
    • Zobacz profil
[Ubuntu] Serwer X'ów się resetuje
« dnia: 2009-06-09, 10:42:08 »
Dałem troche mylący temat miałem na myśli Config X'ów nie serwer...

Mam problem z xorg.conf, na live usb ubuntu 9.04. Po zainstalowaniu sterowników nvidia 180.44 oraz skonfigurowaniu pliku xorg.conf wszystko fajnie działa i compoz i nvidia settings tyle że do restartu komputera.

Obecnie po odpaleniu
sudo nvidia-xconfig
oraz nastepnie restarcie Xow
alt + prtscr + k
mój plik konfiguracyjny wygląda tak:

# nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig
# nvidia-xconfig:  version 1.0  (buildmeister@builder63)  Mon Mar 23 15:33:27 PST 2009

Section "ServerLayout"
    Identifier     "Layout0"
    Screen      0  "Screen0"
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "Module"
    Load           "dbe"
    Load           "extmod"
    Load           "type1"
    Load           "freetype"
    Load           "glx"
EndSection

Section "InputDevice"
    # generated from default
    Identifier     "Mouse0"
    Driver         "mouse"
    Option         "Protocol" "auto"
    Option         "Device" "/dev/psaux"
    Option         "Emulate3Buttons" "no"
    Option         "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"
    # generated from default
    Identifier     "Keyboard0"
    Driver         "kbd"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "Unknown"
    HorizSync       28.0 - 33.0
    VertRefresh     43.0 - 72.0
    Option         "DPMS"
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Device0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "Device0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    SubSection     "Display"
        Depth       24
    EndSubSection
EndSection
Po restarcie komputera
# xorg.conf (X.Org X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page.
# (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# Note that some configuration settings that could be done previously
# in this file, now are automatically configured by the server and settings
# here are ignored.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
#   sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "Configured Video Device"
EndSection
Nie wiem czy to wina live usb (raczej nie usb ma to do siebie ze mozna modyfikowac zawarte na nim dane) czy czego ale już nie mam sił... 2 dzień z tym walcze szukając rozwiązania na polskich i zagranicznych forach i nic, więc zamiast szukać wiatru w polu postanowiłem napisać ^^" Z góry dziękuje za każda próbe pomocy :)

Offline mateo86

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 651
    • Zobacz profil
[Ubuntu] Serwer X'ów się resetuje
« Odpowiedź #1 dnia: 2009-06-09, 11:50:38 »
A próbowałeś zabrać prawa do zapisu dla tego pliku?

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 3
    • Zobacz profil
[Ubuntu] Serwer X'ów się resetuje
« Odpowiedź #2 dnia: 2009-06-09, 12:01:44 »
tak już próbowałem, zostawiłem tylko dla odczytu, po restarcie prawa wróciły

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 3
    • Zobacz profil
[Ubuntu] Serwer X'ów się resetuje
« Odpowiedź #3 dnia: 2009-06-09, 23:03:08 »
ok więc wina może leżeć po stronie tego że to live usb z virtualnym dyskiem... ale poradziłem sobie w ten sposób:

wystarczy dodać polecenie
nvidia-xconfig
w /etc/init.d/gdm

czyli odpalamy konfiguratora zanim jeszcze załaduje sie gnom ^^" działa zarówno compoz i nvidia settings.