Nowe posty

Autor Wątek: framebuffer  (Przeczytany 3531 razy)

Offline

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 244
    • Zobacz profil
framebuffer
« dnia: 2009-05-23, 21:13:20 »
Nie mogę nic w google znaleźć.
Co zrobić żeby to naprawić??
http://wklej.org/id/94627/

Może ktoś ma xorg'a dla mojej karty

VGA Compatible controller: Silicon Integrated System [SiS] 771/671 PCIE VGA Display Adapter
jak ten framebuffer naprawic??
Dystrybucja gentoo.

Offline roobal

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2052
    • Zobacz profil
framebuffer
« Odpowiedź #1 dnia: 2009-05-23, 21:28:53 »
Cytat: Krzysiek1990
Może ktoś ma xorg'a dla mojej karty
Wygeneruj sobie Xorg, przy pomocy hwd, jeśli nie masz hwd najpierw zainstaluj:

emerge -a hwd
Następnie:

hwd -xa
Restart i sprawdzasz czy problem się powtarza.

Pozdrawiam!

Offline arctgx

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2753
    • Zobacz profil
framebuffer
« Odpowiedź #2 dnia: 2009-05-23, 23:51:59 »
Niezależnie od tego, dlaczego nie powstał plik urządzenia fb (może UDEV nawalił), czy próbowałeś używać krążących nieoficjalnie sterowników dla tego SiS-a?

Pierwszy z brzegu wynik szukania: http://pajky.blogspot.com/search/label/SIS
Użytkownik: Ib5sXfcCkvYR
Hasło: adam

Offline

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 244
    • Zobacz profil
framebuffer
« Odpowiedź #3 dnia: 2009-05-29, 19:05:01 »
Pomogło:
emerge -C xf86-video-fbdev

Ale teraz przy próbie włączenia włącza się ale wiesza się laptop.

Mój xorg.conf:
http://wklej.org/id/97773