Nowe posty

Autor Wątek: Wersje stable i unstable razem  (Przeczytany 2448 razy)

• Gość
Wersje stable i unstable razem
« dnia: 2009-05-11, 11:47:06 »
Czy można zainstalować dwie wersje tego samego programu - jedna stable a druga unstable żeby działały niezależnie? Konkretnie chodzi mi o nmap-a, ale inne programy też.

Poszukałem troche i znalazłem coś takiego - może sie komuś przyda
http://www.debian.org/doc/manuals/quick-reference/ch-package.pl.html

Cytat: "Obniżenie wersji wszystkich pakietów do stable... może spowodować problemy z zależnościami" - także po mojemu chyba nie można instalować dwóch wersji.

arctgx

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 2009-05-11, 14:03:37 »
Może mam wąską wyobraźnię, ale zastanawiam się co byłoby, gdybyś miał dwie wersje paczki o nazwie gimp i wpisał np. dpkg -L gimp. Nie widziałem nigdy, by komuś to polecenie wyświetliło rozróżnione jakoś listy plików lub pytało, o którą wersję chodzi.

Paczki z różnych gałęzi kładą na ogół swoje pliki w tych samych miejscach. To jeszcze dałoby się może rozwiązać za pomocą dpkg-divert, ale problemu dwóch paczek o identycznej nazwie - wątpliwe że się da.

U siebie mam np. debianową paczkę gimp, a prócz tego zbudowaną ze źródeł gimp-2.6-arctgx siedzącą w /usr/local.

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 2009-05-11, 17:22:27 »
Cytat: arctgx
Może mam wąską wyobraźnię, ale zastanawiam się co byłoby, gdybyś miał dwie wersje paczki o nazwie gimp i wpisał np. dpkg -L gimp. Nie widziałem nigdy, by komuś to polecenie wyświetliło rozróżnione jakoś listy plików lub pytało, o którą wersję chodzi.

Paczki z różnych gałęzi kładą na ogół swoje pliki w tych samych miejscach. To jeszcze dałoby się może rozwiązać za pomocą dpkg-divert, ale problemu dwóch paczek o identycznej nazwie - wątpliwe że się da.
No właśnie chodziło mi o "te same nazwy". Czy nie istnieje dodatkowy parametr umożliwiający uruchomienie raz jedej raz drugiej wersji, ale widocznie nie da się - szkoda.

U siebie mam np. debianową paczkę gimp, a prócz tego zbudowaną ze źródeł gimp-2.6-arctgx siedzącą w /usr/local.
Czyli jakbym zainstalował stable z paczki, a unstable zbudował ze źródeł to by poszło?

arctgx

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 2009-05-11, 17:42:31 »
Jak widzisz sam (z tego co napisałem, a lepiej jakbyś zobaczył inne źródła, z własnymi próbami na małych paczkach na czele), tak. Nie podpowiem Ci jednak, jak najsprawniej budować paczki ze źródeł przy alternatywnych nazwach, bo sam tego nie opanowałem: robię to na piechotę, dla jednej paczki jakoś nie chce mi się błądzić po dokumentacji, resztę buduję za pomocą checkinstall. W dokumentacji Debiana znajdziesz opis jak budować paczki, szczególnie co dać w plikach control i rules (np. prefix do skryptu configure).