Nowe posty

Autor Wątek: Jestem początkującym linux'owcem  (Przeczytany 3905 razy)

pawian12321

• Gość
Jestem początkującym linux'owcem
« dnia: 2007-04-11, 14:57:32 »
Witam. Piszę mój pierwszy post na tym forum więc bądzcie wyrozumiali. Mam linuxa lycoris 1.4 pl i nie wiem jak się instaluje na nim różne programy. np. jak zainstalować plik.tar.gz??
Prosze pomóżcie mi jestem początkujący. Wytłumaczie mi jak to sie robi. Wytłumaczcie mi poprostu jakbym widział pierwszy raz linuxa. Wytłumaczcie mi jak sie w ogóle instaluje.

pozdrawiam.

Offline roobal

• Users
  • Guru
« Odpowiedź #1 dnia: 2007-04-11, 17:00:22 »
2007-04-11 14:57:32 pawian12321 napisał:

> Prosze pomóżcie mi jestem początkujący. Wytłumaczie mi jak to sie robi. Wytłumaczcie mi
 > poprostu jakbym widział pierwszy raz linuxa. Wytłumaczcie mi jak sie w ogóle instaluje.

Po pierwsze na tej stronie i na innej sa szczegolowe artykuly na temat instalacji pod linuksem.

Po drugie skoro jestes poczatkujacy na poczatek radze dac sobie spokoj z kompilacja paczek tar.gz i tar.bz2, gdyz to bywa czesto uciazliwe, ja uzywam linuksa pol roku i nadal mam problemy z kompilacja. Zainteresuj se lepiej dystrybucja, na ktora sa tworzone pakiety, np. RPM lub deb. Dla Ciebie jako poczatkujacego najbardziej polecam mandrive 2007 free, gdyz jest to najprostszy w obsludze linux, osmiele sie powiedziec, ze nawet latwiejszy od obslugi windowsa, dla poczatkujacych nadaje sie rowniez ubuntu, lecz na start go nie polecam, gdyz jest to system jeszcze wg mnie nie dopracowany.

Tak wiec polecam mandrive lub ubuntu, jdnak mandriva bedzie dla Ciebie idealna, natomiast jesli jednak nabedzies wiekszego doswiadczenia z linuksem mozesz przerzucic sie na ubuntu.

2007-04-11 14:57:32 pawian12321 napisał:
>Mam linuxa

Tak na mariginesie slowo linux w jezyku polskim odmienia sie: linuksa, a nie linuxa! Tak samo "jestem poczatkujacym linuksowcem" a nie linux'owcem!

Pozdrawiam!

pawian12321

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 2007-04-11, 22:01:27 »
>  Zainteresuj se lepiej dystrybucja, na ktora sa tworzone pakiety, np. RPM lub deb.
 > Dla Ciebie jako poczatkujacego najbardziej polecam mandrive 2007 free, gdyz jest to najprostszy
 > w obsludze linux, osmiele sie powiedziec, ze nawet latwiejszy od obslugi windowsa

dobra mam madrivę 2007 metisse i jak go mam zainstaować ??

Pozdrawiam

Offline roobal

• Users
  • Guru
« Odpowiedź #3 dnia: 2007-04-11, 22:23:18 »
2007-04-11 22:01:27 pawian12321 napisał:

> dobra mam madrivę 2007 metisse i jak go mam zainstaować ??
 >
 > Pozdrawiam
 >
Masz na mysli mandrive 2007 liveCD One w wersji mettse? Widzialem, ze takie cos jest, ale nigdy jej nie uzywalem, natomiast uzywalem ze srodowiskiem graficznym KDE i Gnome, i taka wersje bym polecal.

Natomiast sama instalacja jest prosta, jesli to liveCD wkladasz plyte uruchamiasz system i tam bedzie ikonka zainstaluj i instalujesz.

Gdybys nie wiedzial to partycjonujesz dysk w ten sposob:

Partycja 1 - partycja root oznaczona tak / minimalna wielkosc w granicach 2 - 5 GB
Partycja 2 - partycja wymiany, czyli partycja SWAP, wielkosc partycji mniej wiecej 2 razy tyle ile masz pamieci RAM
Partycja 3 (nieobowozkowa), np. partycja /home, w ktorej przechowywane beda wszystkie pliki uzytkownika.

Wazne, zeby byly dwie pierwsze partycje, czyli root "/" i swap, /home lub inna moze byc, ale nie musi. System plikow ext3 (dawniej stosowano ext2).

Proponuje jednak scignac wersje mandrivy ze srodowiskiem graficznym KDE, gdyz ma najwiecej graficznych kreatorow, ktore ulatwiaja prace uzytkownika, zwlaszcza poczatkujacego.

Pozdrawiam!

opioom

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 2007-04-11, 22:43:31 »
Roobal że też ty masz cierpliwość odpowiadać na takie posty. Przecież koleżka nawet nie przeczytał RTFM, nie użył google, nie użył szukajki na forum, nie raczył nawet zajrzeć do chociaż jednego artykułu na http://newbie.linux.pl/?id=article
Jednym słowem OLAŁ WSZYSTKIE obowiązujące tu zasady, a ty masz jeszcze cierpliwość pomagać takim ignorantom....nic tylko podziwiam.
Pzdr.

Offline roobal

• Users
  • Guru
« Odpowiedź #5 dnia: 2007-04-11, 22:56:32 »
2007-04-11 22:43:31 opioom napisał:

> Roobal że też ty masz cierpliwość odpowiadać na takie posty.

Wlasnie zaczynam tracic cierpliwosc. Powoli mnie tez to wkurza, ale poki humor dopisuje staram sie pomoc. Jakos tak nie potrafie komus odmowic pomocy, nawet jesli zadaje najglupsze pytania:P

Pozdrawiam!

laszlo

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 2009-04-05, 21:20:18 »
szacunek dla ciebie Roobal nie czesto bowiem mozna spotkac taka postawe u ludzi, naprawde szacunek. pozatym pawian12321 jak uruchomisz live cd na samym poczatku instalator zapyta sie o wybor jezyka przycisk F2 zaznacz polski on tez stanie sie domyslnym jezykiem systemu.

arctgx

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 2009-04-05, 22:09:49 »
Niektóre osoby nie zdają sobie sprawy, że mogą zrobić kilka kroków na miarę ich możliwości albo też są na tyle leniwe, by zakładać, że i tak ktoś im podsunie gotowca, więc nie ruszają się na krok.

Jednym z takich kroków jest sięgnięcie po wyszukiwarkę.