Nowe posty

Autor Wątek: Jabber linux.pl a GTalk  (Przeczytany 10208 razy)

sayane

• Gość
Jabber linux.pl a GTalk
« dnia: 2009-03-29, 14:12:38 »
Mam problemy z kontaktami które korzystają z gtalka. Wszędzie otrzymuję odpowiedź "server-not-found" czy coś w ten klimat i nie mam możliwości skontaktowania się z nimi. Podejrzewam, że serwer nie radzi sobie z rekordami dns SRV, z których gtalk korzysta.

ZipoKing

• Gość
Jabber linux.pl a GTalk
« Odpowiedź #1 dnia: 2009-03-30, 23:37:13 »
Witam,
gdyby problem z GTalkiem polegał wyłącznie na DNS SRV, już dawno byłby rozwiązany; niestety problem leży gdzieś głębiej i nadal próbujemy go rozwiązać. Gdy uda nam się sprawę załatwić, na pewno o tym poinformujemy :)

Dziękuję za uwagę i pozdrawiam

sayane

• Gość
Jabber linux.pl a GTalk
« Odpowiedź #2 dnia: 2009-05-10, 21:46:20 »
Tutaj jest jakieś rozwiązanie:
http://blog.konieczny.be/2009/05/04/jabber-na-dreamhost-jak-dodac-ludzi-z-gmail/
Co prawda dotyczy dreamhost'a, ale zarejestrowanie domeny linux.pl prawdopodobnie pomoże ;-)

ZipoKing

• Gość
Jabber linux.pl a GTalk
« Odpowiedź #3 dnia: 2009-05-11, 09:39:47 »
Cytat: sayane
Tutaj jest jakieś rozwiązanie:
http://blog.konieczny.be/2009/05/04/jabber-na-dreamhost-jak-dodac-ludzi-z-gmail/
Co prawda dotyczy dreamhost'a, ale zarejestrowanie domeny linux.pl prawdopodobnie pomoże ;-)
Dzięki za pomoc, ale jeżeli doczytasz do końca ten wpis, zauważysz jedną rzecz - serwer Jabbera na DH nie jest niezależnym serwerem - działa on jako Google App i dlatego nie ma tam żadnych problemów z GTalkiem. Ogólnie mówiąć, refleksja #1 podsumowuje wszystko :)

sayane

• Gość
Jabber linux.pl a GTalk
« Odpowiedź #4 dnia: 2009-05-12, 17:47:38 »
1. Zobacz punkt 5-ty na tej stronie. Widać, że gtalk jest wyłączany.
2. W związku z tym co powiedziałeś, postanowiłem przetestować ten sposób. Zarejestrowałem domenę w google apps, wyłączyłem czat (gtalk) i postawiłem na dedyku serwer jabbera (standardowa paczka jabber z repo debiana). WSZYSTKO DZIAŁA. MOGĘ SIĘ BEZ PROBLEMU KOMUNIKOWAĆ Z OSOBAMI Z GTALKA. Także nie masz racji ;-) Czekam niecierpliwie aż będę mógł się komunikować z osobami z gtalka na serwerze linux.pl ;-) Mam też prośbę, aby ktoś dodał mały poradnik do artykułów na linux.pl aby nikt już nie miał takich problemów.
Pozdro :p

chmooreck

• Gość
Jabber linux.pl a GTalk
« Odpowiedź #5 dnia: 2009-05-12, 18:30:12 »
Cytat: sayane
Mam też prośbę, aby ktoś dodał mały poradnik do artykułów na linux.pl aby nikt już nie miał takich problemów.
Pozdro :p
Proszę bardzo - wolna droga
http://newbie.linux.pl/?id=article&show=howto

sayane

• Gość
Jabber linux.pl a GTalk
« Odpowiedź #6 dnia: 2009-05-16, 17:58:04 »
Czy ktoś się zajmie tą rejestracją w google apps? Bardzo bym prosił ;-)

Offline Arkadiusz Bednarczyk

• Linux.pl
  • Administrator
  • Guru
    • Linux.pl
Jabber linux.pl a GTalk
« Odpowiedź #7 dnia: 2009-05-16, 18:10:27 »
Linux.pl jest zarejestrowane w Google Apps od jakiegoś czasu, przed chwilą wyłączyłem zgodnie z sugestią czat. Miejmy nadzieję, że to zadziała :)
--
pozdrawiam
Arkadiusz Bednarczyk
email/jabber: arek@linux.pl

chmooreck

• Gość
Jabber linux.pl a GTalk
« Odpowiedź #8 dnia: 2009-05-18, 15:02:49 »
działa, dzieki