Nowe posty

Autor Wątek: Problem w Javie  (Przeczytany 7563 razy)

axlinux

  • Gość
Problem w Javie
« dnia: 2008-08-12, 15:10:16 »
Witam

Mam JTable gdzie wyświetlam zawartość katalogu który wybieram za pomocą okienka dialogowego.
Kod:
                                 String katalog;
                                 JFileChooser wybor = new JFileChooser();
                                 wybor.setFileSelectionMode(JFileChooser.DIRECTORIES_ONLY);
                                 int wynik = wybor.showOpenDialog(wybor);
                                 katalog = new String(wybor.getSelectedFile().getPath());
                                 tabela.setModel(new MyModel(katalog));
MyModel to klasa do której podaję stringa ze ścieżką i uzupełnia tabelę.

Oraz mam taką klasę która odpowiada za kliknięcie w wiersz i obsłużenie zdarzenia:

class SelectionListener implements ListSelectionListener
    {
        JTable table;
        SelectionListener(JTable table)
        {
            this.table = table;
        }
        public void valueChanged(ListSelectionEvent e)
            {
               JOptionPane.showMessageDialog(null, "plik", "Udana operacja", 1);
            }    
         
        }
Aby wszystko działało w głównym konstruktorze piszę:
        SelectionListener listener = new SelectionListener(tabela);
        tabela.getSelectionModel().addListSelectionListener(tabela);
        tabela.getColumnModel().getSelectionModel().addListSelectionListener(listener);
Gdy mam tabelę uzupełnioną to klikając w wiersze wywoływane jest zdarzenie które jest obsługiwane czyli wyświetla się okienko z tekstem plik.

Problem polega na tym że jak przycisnę przycisk za pomocą którego wybieram katalog - kod na samej górze oraz zaznaczony jest wiersz w tabeli to wywoływane jest kilka zdarzeń które obsługuje klasa SelectionListener. Dodatkowa tabela jest źle przerysowywana właśnie przez tą klasę. Gdy usunę to zdarzenie wszystko działa prawidłowo tzn tabela ładuje się z nazwami plików z nowo wybranego katalogu.

Jak zrobić aby nie było efektu ubocznego w postaci wywoływania obsługi zdarzeń przy zmianie katalogu.

Ewentualnie jak zrobić 'aby po kliknięciu na wiersz coś się działo'

Dzięki wielkie :D

axlinux

  • Gość
Problem w Javie
« Odpowiedź #1 dnia: 2008-08-20, 22:51:36 »
Problem rozwiązany

chmooreck

  • Gość
Problem w Javie
« Odpowiedź #2 dnia: 2008-08-21, 06:42:16 »
Proszę o podzielenie się rozwiązaniem - być może komuś się przyda.

axlinux

  • Gość
Problem w Javie
« Odpowiedź #3 dnia: 2009-03-26, 22:26:00 »
Generalnie podczas update tabeli uaktywniał się SelectionListener. Wystarczy było tylko wyrzucić tego słuchacza i zaimplementować słuchacza myszki. który coś tam będzie robił jak się kliknie w tabele.

Ciężkie bywają początki...

Hmm mam nadzieje że właśnie tak rozwiązałem ten problem bo post jest z zeszłego roku i mogę nie pamiętać.