Nowe posty

Autor Wątek: Jaki linux na stargo kompa ?  (Przeczytany 4314 razy)

virnik

• Gość
Jaki linux na stargo kompa ?
« dnia: 2009-03-08, 15:34:52 »
Cześć
Jak linux na coś takiego :
AMD Duron 901 mhz , 256 ram , geforce 2 (ale chyba nie działa), sieciowa realtek ,napęd cd mam.

Zależy mi na prostej instalacji .

energizer

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 2009-03-08, 17:47:41 »
Ja na takim kompie mam Archa z KDEmod, ale instalacja taka prosta nie jest. Dałbyś sobie radę z Chakrą ale to alpha i nie wiem czy pójdzie, bo mi się instalator kaszanił. Spokojnie możesz spróbować Mandrivy One z XFCE. Ewentualnie jeszcze mógłbyś się zainteresować LXDE dla szybkości. Instalka dziecinnie prosta.

Krzycho_X

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 2009-03-08, 18:26:21 »
Ja na podobnym sprzęcie (Duron 1GHz, 256RAM i RivaTNT2) zainstalowałem Dreamlinux z XFCE i chodzi znośnie ;]
Dreamlinux jest prosty w instalacji.. ale np. Xubuntu też. Obydwa te OS'y instalowałem na moim staruszku i dawał rady.

virnik

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 2009-03-08, 18:47:25 »
Na innych forum polecano mi debiana , co o tym pomyśle sądzicie ?

Krzycho_X

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 2009-03-08, 19:16:01 »
Też pójdzie. Debian z XFCE, Fluxbox albo innymi lżejszymi środowiskami.. czemu nie? ;]

Dyzajash

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 2009-03-09, 10:29:26 »
"Xubuntu" <- ja natomiast odradzam ci owe ubuntu+xfce .Dlaczego ? Gdyż jest to totalna kaszana :( System często zżera więcej pamięci niż samo KUBUNTU :/ .... I pełno w nim jeszcze błędów.

Krzycho_X

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 2009-03-09, 13:03:04 »
Cytat: Dyzajash
"Xubuntu" <- ja natomiast odradzam ci owe ubuntu+xfce .Dlaczego ? Gdyż jest to totalna kaszana :(
Jeżeli tak twierdzisz, to na pewno masz niepodważalne by to udowodnić..?
Ja sam korzystam z tej "kaszany" i mnie nie zawiodła, a z błędami się nie spotkałem. I o wiele bardziej podoba mi się XFCE niż KDE, ale to jest mój wybór.

Dyzajash

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 2009-03-09, 14:33:30 »
"Jeżeli tak twierdzisz, to na pewno masz niepodważalne by to udowodnić..?" <-oczywiście :) proszę htopa zrobić na Kubuntu 7.10 z kde 3.5 i xubuntu 7.10 :P

Powiedz mi lepiej czy kiedykolwiek testowałeś takiego debiana z xfce ? Jeżeli nie radze wypróbować ,od razu zobaczysz różnicę w szybkości działania....

Krzycho_X

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 2009-03-09, 15:04:16 »
hmm.. KDE 3.5 jeszcze ujdzie ;] (bardziej mi się podoba od 4)
Debiana miałem okazję uruchomić parę razy (ale niestety tylko na VirtualBox).
Nie chcę tu wywoływać żadnych sporów, tylko po prostu mam Xubuntu i mnie nie zawiodło.. Debian z XFCE jak najbardziej w porządku.