Nowe posty

Autor Wątek: Problem z wi-fi na Slackware  (Przeczytany 4941 razy)

tuktuk

• Gość
Problem z wi-fi na Slackware
« dnia: 2009-02-01, 11:41:15 »
witam
mam Slackware 10.2 i niedawno zakupiłam router w zestawie z kartą wi-fi (Linksys Zestaw bezprzewodowy 54Mb/s: WRT54GC-EU + WUSB54GC-EU) problem polega na tym, że skonfigurowałam sobie router będąc na windowsie, ustawiłam szyfrowanie WPA2. Na windowsie wszystko działa jak trzeba, ale na linuxie niestety sieć bezprzewodowa nie działa. Czy to może być spowodowane szyfrowaniem WPA2?
Dziękuję za pomoc

ZipoKing

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 2009-02-01, 11:54:38 »
Wujek Google mówi np.: http://jakilinux.org/linux/slackware/konfiguracja-wpa2-psk-w-slackware. Zastosowałeś się do tego?
Jeżeli zainstalowałeś i używasz Slacka, oznacza to tyle, iż chcesz się szybko i dobrze nauczyć znajomości Linuksa, więc na początek zacznij korzystać z Google.
I czemu Slackware 10.2? Toć to staroć jest ;) Zrób sobie upgrade/zainstaluj najnowszą wersję (12.2, lub jak lubisz mały hardcore, zrób update do gałęzi current).

Offline ultr

• Users
  • Guru
« Odpowiedź #2 dnia: 2009-02-01, 12:48:31 »
Mam router z wifi na wpa2 i wszystko śmiga. Debian Lenny, ale przecież na Slackware też powinno chodzić.

Musisz ustawić wpa_supplicant. Bez tego możesz łączyć się jedynie do niezabezpieczonych sieci.

Na początek możesz spróbować połączyć się graficznie przez jakąś nakładkę na NetworkManager-a, np. knetworkmanager i sprawdzić czy wszystko działa. Osobiście nie lubie MN, więc i tak go potem wyłączyłem.

freerider

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 2009-02-01, 13:07:50 »
Na płycie instalacyjnej Slackware 12.2 w gałęzi "extra" masz program wicd
u mnie na slackware poprzez ten program działa sieć po wifi z szyfrowaniem WPA2
bez żadnych innych kombinacji.

tuktuk

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 2009-02-01, 14:45:29 »
nie przeinstalowałam systemu bo mi czasu brak:P a poza tym, to lubię tę wersję:) dzięki bardzo za wskazówki, później zacznę działać i może coś z tego wyjdzie:)