2005-09-14 15:03:47 lasher napisał:
> 2005-09-14 14:51:14 Zbooj napisał:
>
> > 2005-09-14 14:31:23 lasher napisał:
> >
> > > Mam następujący problem.
> > > Na dysku sata 160 Gb samsunga mam zainstalowanego windowsa na pierwsej partycji
> następnie
> > kilka
> > > partycji z daymi i auroxa 9.4
> > > Program rozruchowy (grub) jest w mbr tego dysku .Na drugim dysku 80 gb ata seagate
> mam
> > > zainstalowaną najnowszą (wersja rozwojowa) mandrive w następujący sposób :
> > > 100mb na partycje boot, nastepnie partcja root i swap. Ponieważ Mandriva była
> instalowana
> > jako
> > > druga chciałem zainstalować jej bootmanagera w mbr dysku sata (z windowsem i
> auroxem) ale
> > po
> > > uruchomieniu kompa wszystko sie skaszaniło(wyskakiwał jakiś błąd gruba) i nie
> mogłem
> > niczego
> > > bootować więc zaktualizowałem auroxa i jego program bootujący także mogę bootować
> > windowsa i
> > > auroxa ale nadal nie moge bootować mandrive, mimo że próbowałem dodać go podczas
> > aktualizacji(
> > > dokładniej wyskakuje selected disc does not exist). Próbowałem też ręcznie
> zmieniać
> > grub.conf w
> > > aurox ale za każdym razem z tym samym skutkiem(wyskakuje ciągle że ten dysk nie
> isnieje).
> > Być
> > > może źle oznaczam dyski ale raczej nie sądze. Dodam że dysk ata( z mandrivą) jest
> w
> > auroxie
> > > rozpoznawany jako hdb czyli pierwsza partycja boot jako hdb1 (sprawdzalem montując
> go i
> > sie
> > > zgadza) a dysk sata(windows i aurox) jako hde. W grubie hde jest oznaczony jako hd0
> a hdb
> > moim
> > > zdaniem powinien być jako hd1 i takie oznaczenie przyznał mu instalator po tym jak
> > > aktualizowałem auroxa(przypomne grub wyświetla potem że on nie isnieje). Jeszcze
> taka
> > uwaga
> > > Mandriva ma nowsze jądro i podczas instalacji ten dysk był widziany jako sd.
> Pytanie
> > jest
> > > oczywiście następujące: jak mam skonfigurować gruba(może być oczywiście też lilo
> żebym
> > sie
> > > mógł dostać do mandrivy. Docelowo chce wykasować tego auroxa i używać programu
> > bootującego
> > > mandrivy żeby mieć linuxa na osobnym dysku. Wiem że troche zamieszałem ale może
> ktoś to
> > > zrozumie i mi pomoże

> >
> > Zarzuć Lilo na tej Mandarynie i wklep w nim w sekcji głównej
> >
> > disk=/dev/sda -> dysk sata
> > bios=0x80
> > disk=/dev/hda -> dysk ata
> > bios=0x81
> >
> > Te ustawienia pozwalaja na bootowanie systemow na SATA poprzez zmianę adresacji dysków.
> >
> > PZDR
> >
> > Debian Users Gang
> >
> > P.S. Mam $Sita na SATA a Debiana na ATA i tylko przy takim ustawieniu bootuje oba
> systemy. Grub
> > na takim czyms sie wyłożył
>
> dzieki tak zrobie tylko mi jeszcze powiedz jak sie mam dostać na tą mandaryne bo dyskiem
> startowym nie dysponuje a o ile pamiętam w instalce też sie tego dysku zrobić nie dało
Z livecd jakiegos. Zamontuj dysk z Mandaryną a potem chroot /folder_z_mandaryna
No i modyfikujesz lilo.conf a potem przeładuj - lilo.
PZDR
Debian Users Gang