Nowe posty

xx Dystrybucja do szkolnej pracowni. (6)
Dzisiaj o 18:39:04
xx zapis klatki filmu mp4 w postaci obrazu jpg (1)
Dzisiaj o 15:22:08
xx Jaką dystrybucje polecacie pod mój sprzęt? (1)
Dzisiaj o 14:53:22
xx Thunderbird - jedna poczta na dwóch dystrybucjach (3)
Dzisiaj o 12:34:56
xx Nowe forum linuxowskie (5)
Dzisiaj o 11:55:40
xx zrobmikompa.pl - co myślicie o tej stronce (8)
Dzisiaj o 11:44:47
xx Jaka dystrybucja pod mon sprzęt? (1)
Dzisiaj o 10:52:58
xx BIOS nie widzi dysku z Linuxem (2)
2019-09-14, 10:41:31
xx Problem z antiX wersja live (0)
2019-09-12, 20:56:49
xx Serwer do Nauki (5)
2019-09-05, 07:35:50

Autor Wątek: Alcor Micro Corp. | problem  (Przeczytany 3116 razy)

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 9
    • Zobacz profil
Alcor Micro Corp. | problem
« dnia: 2009-01-05, 14:59:19 »
Witam,

Mam dysk pod USB, ale w zaden sposob nie moge go podmontowac, na Windowsie wiesza system w moment i tam juz w ogole nie moge nic z nim zrobic, ale w Ubuntu mam takie messy :

$ dmesg | tail :
[ 6349.777100] sd 3:0:0:0: [sdb] Mode Sense: 03 00 00 00
[ 6349.777107] sd 3:0:0:0: [sdb] Assuming drive cache: write through
[ 6349.777115]  sdb: sdb1
[ 1902.726001] sd 3:0:0:0: [sdb] Attached SCSI disk
[ 1902.726044] sd 3:0:0:0: Attached scsi generic sg3 type 0
[ 6351.965113] sd 3:0:0:0: [sdb] Device not ready: Sense Key : Not Ready [current]
[ 6351.965133] sd 3:0:0:0: [sdb] Device not ready: <> ASC=0xff ASCQ=0xffASC=0xff <> ASCQ=0xff
[ 6351.965151] end_request: I/O error, dev sdb, sector 6291519
[ 6351.965159] printk: 11 messages suppressed.
[ 6351.965167] Buffer I/O error on device sdb1, logical block 786432
$ fdisk -l /dev/sdb :
Disk /dev/sdb: 40.0 GB, 40007761920 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 4864 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x080c2cba

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sdb1               1        4863    39062016    7  HPFS/NTFS
# sudo mount -t ntfs /dev/sdb /mnt/disk :
NTFS signature is missing.
Failed to mount '/dev/sdb': Invalid argument
The device '/dev/sdb' doesn't have a valid NTFS.
Maybe you selected the wrong device? Or the whole disk instead of a
partition (e.g. /dev/hda, not /dev/hda1)? Or the other way around?
$ lsusb
Bus 004 Device 004: ID 058f:6390 Alcor Micro Corp. 
Bus 004 Device 003: ID 148f:2573 Ralink Technology, Corp.
Bus 004 Device 001: ID 0000:0000  
Bus 003 Device 001: ID 0000:0000  
Bus 002 Device 001: ID 0000:0000  
Bus 001 Device 001: ID 0000:0000
Z mount probowalem juz wszystkich kombinacji, sdb, sdb1, hpfs ..

Dysk lezal ponoc ponad pol roku jako 'broken', ale ktos zapytal mnie czy daloby sie z nim cos jeszcze zrobic, tzn odzyskac cos z niego.

Jesli ktos zetknal sie z podobnym problemem i udalo sie cos zrobic to prosilbym o wskazowki.

Pozdro.

Offline arctgx

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2753
    • Zobacz profil
Alcor Micro Corp. | problem
« Odpowiedź #1 dnia: 2009-01-05, 16:16:15 »
Szkoda że nie dałeś dłuższego ogona z dmesg. Byłoby widać, przez jaki kontroler i sterownik USB podłączany jest sdb. Chodzi mi o to, że jeśli masz USB 2.0 (czyli ster na ogół ehci_hcd), to w przypadku problemów typu I/O error warto sprawdzić czy nie powoduje ich kabel, który nie radzi sobie z dużą prędkością. Na czas używania dysku wyładuj ten moduł (zamiast niego użyj USB 1.1, np. uhci_hcd czy ohci_hcd, lspci powinno dać nazwę kontrolera) i użyj jak najkrótszego kabla, podłącz do gniazda bezpośrednio na płycie, a nie np. z przodu na obudowie. Może to okaże się jedną z przyczyn.
Użytkownik: Ib5sXfcCkvYR
Hasło: adam

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 29
    • Zobacz profil
Alcor Micro Corp. | problem
« Odpowiedź #2 dnia: 2009-01-06, 23:26:47 »
Skoro wykrywa Ci dysk i jego partycje (w logach widzę sdb i sdb1) to problem może leżeć tylko w wadliwym systemie plików.

Offline Piotr Chmura

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 5060
    • Zobacz profil
Alcor Micro Corp. | problem
« Odpowiedź #3 dnia: 2009-01-06, 23:31:18 »
Skoro wiemy, że jest uszkodzony, to ja bym zaczął od ddrescue i potem ewentualnie próbował coś kombinować na obrazie.

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 9
    • Zobacz profil
Alcor Micro Corp. | problem
« Odpowiedź #4 dnia: 2009-01-07, 19:45:16 »
Problem w tym, ze to raczej elektronika padla - jutro odsylam go do lab, nie mam czasu sie zajmowac nie swoimi danymi na nie swoim dysku, probowalem na wiele sposobow - przejrzalem od groma forum abroad, zaden soft recovery nie dziala, testdisk pada, na windzie to samo, tak to jest jak sie nie szanuje tego co sie ma. Dzieki za Wasze podpowiedzi.

Pozdrawiam.

PS. Jak mi przysla diagnostyke to postaram sie zrzucic log'a :-)