Nowe posty

Autor Wątek: CZy Mandriva to dobry wybór?  (Przeczytany 7824 razy)

MAGx2

• Gość
CZy Mandriva to dobry wybór?
« dnia: 2008-12-09, 15:23:34 »
Czy Mandriva to dobry wybór?

Witam!
Rozglądając się za jakimś linuxem, który jest odpowiedni dla kompletnego

newbiego, natknąłem się na stronę jakilinux.org a tam na quiz. Po jego

wypełnieniu pojawiły się takie o to propozycje:
1. Mandriva Linux
2. Ubuntu Linux
3. Fedora
4. openSUSE
5. Aurox Linux
Który z wymienionych wyżej (lub innych) najlepiej by do mnie pasował?

Moje wymagania jak na początek nie są duże. Chciałbym się "oswoić" z

nowym systemem, raczej bez czytania opasłych manuali.

Proszę jeszcze abyście mi doradzili zamienniki na programy których używam

na Windowsie:
Ked2, Free Pascal IDE, Delphi (ponoć nie można tego odpalić na linuxie,

ponieważ jest zbyt zżyty z API), office, gadu-gadu (dokładniej używam

konnekta), jet Audio (nie wiem jak wygląda sprawa z kodekami itp na

linuxie więc proszę o jakieś konkrety w tej sprawie).

Jeszcze sprawa sprzętowa.
Do łączenia się z internetem używam modemu. Łączę sie poprzez łącza TP a

płacę Neti. Na dołączonym dysku nie było wersji dla Linuxa więc nie wiem

czy to będzie działać. Ma ktoś może już jakieś doświadczenia z tym?
Druga sprawa to mam urządzenie wielo funkcyjne HP C4180 All-in-one i tam

również nie ma oprogramowania dla Linuxa i nie wiem czy to będzie

działać.

Z góry dziękuję za poświęcony czas i za odpowiedzi :).

energizer

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 2008-12-09, 15:48:12 »
Mandriva to bardzo dobry wybór :-) Co do Pascala to masz Free Pascal Compilator na Linuksa oraz przygotowane IDE wzorowane na Delphi - Lazarus. Możesz zimprotować nawet projekty z Delphi i używać też Lazarusa na Windowsie. Co do office to oczywiście OpenOffice.org. Do gg to może być np. Kadu. Jeżeli chodzi o coś do audio to masz duzy wybór: Amarok, Exaile, Audacious, stary a dobry XMMS czy QMMP - zobacz co Ci popasuje (3 ostatnie to winampopodobne). Jeżeli używasz modemu speedtouch albo sagem to nie Mandriva One nie będzie miala z tym problemu. Nie musisz odrazu instalować, najpierw przetestuj na LiveCD. Z urządzeniem wielofunkcyjnym to nie wiem ale z HP nie ma raczej problemu.

MAGx2

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 2008-12-09, 16:09:42 »
Wielki dzięki za pomoc :).
Aha i jeszcze jedno pytania. Jak wygląda sprawa z grami na Mandrive?

TheUsh

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 2008-12-09, 17:38:54 »
Ogólnie rzecz biorąc Mandriva to raczej nie najlepszy wybór. Najłatwiej to sprawdzić czytając http://distrowatch.com/ czyli coś w rodzaju rankingu popularności. Pierwsze miejsca na tej liście nie biorą się z tego, że coś ładnie wygląda, ale z tego że jest użyteczne i ma dobre wsparcie dla różnego rodzaju sprzętu.
Auroksa tak w ogóle możesz z tej listy od razu wyrzucić, ta dystrybucja już praktycznie nie istnieje (nie jest rozwijana już od dawna).

Kodeki? Ogólnie rzecz biorąc np. Ubuntu w razie potrzeby instaluje sobie automatycznie dodatkowe paczki z kodekami i jeszcze nie trafiłem na plik, którego bym nie odtworzył (oczywiście jeżeli nie był to plik z DRM). Do filmów najlepiej zainstalować sobie VLC player. Do muzyki na pewno coś sobie znajdziesz ;)

Co do programowania, to radził bym ci nauczyć się C++ i np. QT4, a nie tłuc się z Delphi, ale jak go bardzo potrzebujesz (do szkoły np.) to lepiej odpalić sobie go pod Wine http://pl.wikipedia.org/wiki/Wine . Mi osobiście Lazarus średnio do gustu przypadł.

Najpopularniejszym klientem gg na linuksie jest kadu (www.kadu.net) . Co prawda wyglądem nie powala, ale ma wiele ciekawych wtyczek.

Co do netii to masz taki fajny programik do obsługi ADSL http://www.ubudsl.com/ .

Tak naprawdę, to nie usuwaj całkiem windowsa i linuksa zainstaluj równolegle, zamortyzuje to trochę frustracje jakie wywoła u ciebie w pierwszych dniach linux (bo nie będziesz go do końca rozumiał na pewno). Tak w ogóle do gier też lepiej zostaw windę. Przecież mało kto pisze gry na linuksa.

MAGx2

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 2008-12-09, 18:29:47 »
Oczywiście że windy nie będę odinstalowywał ponieważ nie wszystko na linuxie hula a poza tym mam jeszcze młodszego brata :).
Dzięki za ten link do obsługi ADSL bo jeżeli net na linuxie by nie działał to jest on z miejsca dyskwalifikowany :).

Jak na razie zdecydowałem się na Mandrive i zobaczę jak się na tym będzie pracować :). Przecież zawsze można odinstalować go i zainstalować coś innego :).

tomasz_kob

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 2008-12-09, 18:31:16 »
Mandriva to najlepszy wybór.
Obok openSUSE to jedna z nielicznych dystrybucji, które dysponuje tak imponującymi graficznymi narzędziami do konfiguracji całego systemu.
Draki (bo tak nazywają się graficzne narzędzia) dysponują olbrzymimi możliwościami.
Polecam tą dystrybucję, jest idealna dla początkującego użytkownika.

energizer

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 2008-12-09, 18:57:16 »
Nie zawsze najpopularniejszy oznacza najlepszy. W Mandrivie masz bardzo dobre centrum sterowania (taki lepszy panel sterowania :-). Znakomicie spolonizowana dystrybucja. Dobre, graficzne narzędzia do konfiguracji sprzętu. Z ADSLem Mandriva One na modemie speedtouch i sagem działa już na poziomie LiveCD bez dociągania zewnętzrnych aplikacji typu UbuDSL, więc odrazu odpalisz sobie konfigurację sieci z płytki i zobaczysz. Nie wiem jak jest z modemem ZXDSL, ale tez powinno dać się poradzić.
Co do gier (takich z Windowsa) to pozostaje Wine i PlayOnLinux lub Cedega ale ta już komercyjna więc byś musial demo ściągnąć albo kupic sobie. Jakby co to http://www.mandrivaclub.pl/forum/

TheUsh

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 2008-12-09, 21:29:29 »
Moim skromnym zdaniem, po 5 latach używania linuksa, nie zauważyłem jeszcze żeby Mandriva (dawniej Mandrake) czy openSuse były w czymś lepsze od Ubuntu, ale decyzja należy do Ciebie ;)

Offline roobal

• Users
  • Guru
« Odpowiedź #8 dnia: 2008-12-10, 04:08:03 »
A ja zawuważyłem :) Mandriva jest sto razy stabilniejsza od Ubuntu i nie jest taka "zamulona" :)

Zdecydowanie z własnego doświadczenia polecam Mandrivę zamiast Ubuntu.

Pozdrawiam!

KiFka

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 2008-12-10, 09:11:47 »
Od 4 lat uzywam Ubu i nigdy nie narzekalam na stabilnosc...
obecnie Intrepid Ibex i  do tego uzywam go bardzo "komercyjnie".
Posiada wszystko co potrzeba do wygodnej pracy admina sieci.

Co do zarzutu zamulania ... to zainm sie zainstaluje jakikolwiek system nalezy pomyslec o jego minimanych wymaganiach  i porownac je z posiadanym sprzetem.
I nagle zyczenia moga spotkac sie z twarda rzeczywiscia....
Ale czy to wina dystrybucji? Oczywiscie nie!

Po 3 latach distr RPMowych MOJE doswiadczenie mowi mi kolego Roobal cos calkowicie innego.... ale kazdy ma swoje... doswiadczenia...

Pozdrowka
Aga

rompiotr

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 2008-12-10, 10:16:16 »
Ja zaczynałem od Mandrake ( stara nazwa Mandrivy ), jak nabyłem wiedzy i doświadczenia bardzo dobrze pracowało mi się na Slackware i Arch ( ostatnio ) . I po 4 latach zainstalowałem Mandrivę 2009 ( dostałem od żony na Mikołajki ) . Bardzo przyjemna dystrybucja zarówno dla początkującego jak i starego wyjadacza. Do nauki , jesli boisz się dystrybucji typu ,, do-it-yourself " , to bardzo dobry wybór.- tak jak uzasadniali moi przedmówcy. Wybór masz ogromny. Możesz testować, próbować czego chcesz.
Niektórzy twierdzą, że i tak skończysz na Debianie :)

Offline roobal

• Users
  • Guru
« Odpowiedź #11 dnia: 2008-12-11, 19:46:35 »
Cytat: KiFka
Po 3 latach distr RPMowych MOJE doswiadczenie mowi mi kolego Roobal cos calkowicie innego.... ale kazdy ma swoje... doswiadczenia...

Pozdrowka
Aga
Po wielu przetestowanych distrach, m.in. Mandriva, Ubuntu, Debian, Gentoo i wiele innych wiem co pisze. Moj komputer spelnia minimalne wymagania, nie jest wcale najwolniejszy, wg Ubuntu jest poprostu przeladowane niepotrzebnymi dla mnie rzeczami. Instalowalem Ubuntu, w ktorym jest Gnome i sie slimaczyl jak cholera, teraz mam Debiana z Gnome i jakos sie tak nie slimaczy, wiec to nie wina sprzetu ani to, ze moze Gnome czy Compiz jest za ciezki na moj sprzet, tylko po prostu pod maska kryje sie masa niepotrzebnych dla wielu rzeczy. Najbardziej w Ubuntu denerwuje mnie nie niestabilnosc tylko szybkosc jego dzialania, bo system jest stabilny choc potrafi sie wywalic w przeciwienstwie do Debiana czy wspomnianej Mandriy, ktora ani razu mi nie zwisla, natomiast Ubu potrafilo przynajmniej raz w tygosniu zwisnac ;]

Tak w ogole to jakims antyubuntowcem czy innej dystrybucji nie jestem i nie wciskam nikomu na sile Debiana czy innego Linuksa ale jesli ktos pyta sie co jest wg mnie lepsze no to pisze, jak to napisalas o swoich doswiadczeniach z dana dystrybucja, wiec jak ktos sie pyta co jest dla mnie lepsze Mandriva czy Ubuntu daje odpowiedz a sam nieraz ludziom polecam Ubuntu ale tylko z 2 wzgledow: 1. Bezproblemowa wykrywalnosc sprzetu, 2. Wspaniale wsparcie ze strony spolecznosci.

Pozdrawiam!

MAGx2

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 2008-12-11, 20:40:06 »
Dzięki za tak duży odzew :)

Czytając te posty jednak stwierdzam że na razie zainstaluje Mandrive, co nie oznacza że to wybór do końca życia ;)
Linux przecież jest jak kobieta...
...trzeba spróbować wiele by wiedzieć która jest najlepsza :)

MAGx2

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 2008-12-16, 17:07:29 »
Pomocy!
Zainstalowałem już mandrive i wszystko hula.... prawie wszystko :(
Dokładniej mówiąc mam internet ADSL na łączach tp od neti (modem sagem fast 800 E4) i nie mogę połączyć się z internetem :(.
Jak zmieniam ustawienia żeby łączyło mnie przez PPPoE i daje ok to jest napisane że nie może tego odnaleść :( (nie może znaleść PPPoE i rp-pppoe).
Nie wiem co zrobić :(
Szukałem już w googlach i nie znalazłem odpowiedzi która mi pomogła.
Prosiłbym o jak najprostszą odpowiedź (to mój pierwszy linuks i dopiero się uczę).
Z góry dziękuje :)

energizer

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 2008-12-30, 11:04:42 »
Ja też mam internet z netii na łączy tp. Konsultant z netii mówił mi że mam sie łączyć tak jak w neostradzie na pppoa.
Jeżeli nie mógł by znaleźć pppoe i rp-pppoe to trzeba zainstalować ten pakiet:
http://rpm.pbone.net/index.php3/stat/4/idpl/9494263/com/rp-pppoe-3.8-5mdv2009.0.i586.rpm.html
z jego wszystkimi zależnościami, jednak ja sugerowałbym połączenie pppoa.