Nowe posty

Autor Wątek: cron i digitemp_mysql.pl  (Przeczytany 1748 razy)

coolart

• Gość
cron i digitemp_mysql.pl
« dnia: 2008-12-08, 22:34:34 »
witam już kolejny dzień siedzę i szukam na Googlach rozwiązania i nikt nie miał takiego problemu a ja mam, co mnie już dobija. Zacznę od tego ze zrobiłem skrypt w bashu prosty i przejrzysty. Uruchomiłem go ręcznie by sprawdzić czy działa i działał tyle ze nie dodawał do pliku wszystkich danych jedynie info o programie a temp z czujników już nie. wiec się wkurzyłem i poszukałem co innego znalazłem digitemp_mysql.pl ustawiam i odpalam dla pewności ze wszystko gra i gra, widzę w tabeli dane lecz kiedy dałem poprzedni jak i ten nowy skrypt do cron'a ani jeden ani drugi nie działają.
tak ostawiłem i nic nie dawało
*/1 * * * * /usr/bin/digitemp_DS9097 -t 0 -q -o 2 -l/home/www/glowna/digitemp.log
jak widać chodzi
root@Freenas:/home/klaster# ps aux |grep cron
root      2773  0.0  0.1   1908   636 ?        S    10:56   0:00 /usr/sbin/crond -l10

# ls gdzie program lezy z prawami
-rwxr-xr-x 1 root   root      51196 Nov 10 12:17 digitemp_DS9097
nie wiem czy to pomoże ale czy może mieć coś związek z
root@freenas:/# ls -la /dev/|grep ttyS0
crw-rw----  1 root uucp    4,    64  Dec  8 02:27 ttyS0
proszę dajcie jakieś porady by to działało z cron'a, dodam ze cron nic nie wyrzuca do logow

widze ze nikt nie wie co moze byc nie tak,
dzisiaj zacząłem odpalać przypadkiem polecenie w katalogach.
/usr/bin/digitemp_DS9097 -s /dev/ttyS0 -a -q -o"%R %.2C"
co zauważyłem będąc w /root i wydajać to polecenie, nic nie robi przechodzi do nowego wiersza poleceń, kiedy wejdę do /root/scritps/ i wydam to polecenie , pokazuje wynik, kolejne sprawdzenie tym razem na moim koncie z pod roota /home/user/ pokazuje a wchodząc do dalej do scripts tak jak w roocie przechodzi do nowej lini nie zwracając kompletnie nic. czy ktos moze mi to wytlumaczyc bo ja juz zaczynam w ogóle nie rozumieć o co biega?
nawet bedac w /var/spool/cron/crontab/ i wydajac tez to polecenie nic nie zwraca.
bedac w /var/spool/cron/crontab/ polecenie to nic nie zwraca chyba w tym lezy blad tylko nie wiem jak go rozwiacac ;( POMOCY Plisssssss
--system slackware current