Nowe posty

Autor Wątek: jaki BSD na serwer samba z wine (i386 grafika max: SVGA)  (Przeczytany 2317 razy)

pirez

• Gość
Dzień dobry,

Zwracam się do was z prośbą o polecenie mi najlepszego systemu opartego o BSD,
Komputer obecnie jest serwerem Samba , na FreeNas . Potrzebuję zaimplementować do niego "ekstra" klienta P2P ( tylko i wyłącznie utorrent 1.8.1) dlatego potrzebne jest mi WINE.
Nie jestem ekspertem jeśli chodzi o bsd i linuxa ,ale wydaję mi się że WINE potrzebuję graficznego GUI. Z moich doświadczeń wiem że nie może to być KDE , gdyż tryb 640x480 i 800x640 uniemożliwia jego prawidłową obsługę. Uprzejmie proszę o wskazania mi interfejsu który byłby kompatybilny i obsługiwalny w powyższych rozdzielczościach.
Miłym dodatkiem byłby serwer VNC (pulpitu zdalnego)
Dystrybucja może nie mieć żadnych zabezpieczeń (z założenia to NAS , a sieć lokalna jest za podwójnym NATem)
Warunkiem istotnym jest instalacja na pendrive 2GB , (livecd niestety odpada - cdrom tylko przy instalacji) - może uruchamiać się 15minut i tak obecnie działa całą dobę

Nie wiem czy to o co proszę w ogóle istnieje, dlatego może nie będę dalej stawiac wymagań, napisze czym dysponuję

platforma:
 i386-embedded on AMD Athlon(tm) running at 1249 MHz
chipset VT8375(VIA) , 512MB DDR ,DGE-524T gigabit pci, 4 dyski PATA 4*160GB
i uwaga: pseudoRAID Silicon Image 680 Ultra ATA/133
z uwagi na ten ostatni komponent niestety opensuse 10.3 i 11 , oraz fedora nie są kompatybilne pomimo wielu prób (przez 2 tygodnie), innych dystrybucji linuxa nie próbowałem.
Jeśli jakiś linux obsługuję Silicon 680 to tez proszę uprzejmie o informację.

System ma być UP przez około pół roku , to tym czasie "dane" dostaną nowe dyski i nową platformę w spadku (coś na nforce630a - to też jest pseudoraid ?)

Mam tez inne pytanie , Jaki format plików byłby dla mnie najkorzystniejszy ? Obecnie używam NFS , ale przy długiej pracy proces nie jest wykorzystywany równomiernie - obciążenie narasta od 0 do 100% liniowo w cyklu 80sekund(po czym od nowa) . Czy jakiś inny format byłby odpowiedniejszy ( rozmiar partycji do 1-2TB, duże i małe pliki ,  odczyty pojedyńczych plików (1MB/min tyle co nic) i niewiele rzadsze zapisy małych ilości danych, sporadycznie odczytywanie bardzo dużych plików seriale .mkv - i tutaj najistotniejsza jest szybkość :) sieć 1Gb/s )

hmm , pierwszy raz na forum , mam nadzieję że wszystko napisałem OK , jakby nie , pisać w razie wątpliwości.