Nowe posty

Autor Wątek: ASUS Xonar DX 7.1 - dźwięk każdego dnia albo jest, albo nie ma  (Przeczytany 6796 razy)

Offline

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 129
    • Zobacz profil
Witam

ASUS Xonar DX 7.1 (PCI-Express)
Alsa 1.0.18rc3
Slackware 12.1 (2.6.24.5-smp)

Od kilkunastu dni robię test polegający na absolutnym nie dotykaniu się jako root do Linuksa: żadnych uaktualnień czy instalacji lub usuwania czegokolwiek z systemu.

Tylko uruchamiam system jako zwykłu użytkownik, przeglądam WWW oraz muzyka / filmy.

Sytuacja mniej więcej wygląda tak:
1. Poniedziałek - dźwięk działa
2. Wtorek - dźwięk NIE działa
3. Środa - OK
4. Czwartek - nie
5. Piątek - OK
6. Sobota - nie
7. Niedziela - OK

Oczywiście czasami są wyjątki od powyższego i 2 dni dźwięk może działać lub nie działać, ale później i tak jest tak jak podałem. Czasami jeszcze dochodzi do śmiesznej sytuacji, że jeśli już dźwięk nie działa to np. w xine jest, ale w MPlayer już nie ma. Nic nie rozumiem :(

Jakieś sugestie? Oczywiście usuwanie Alsy i instalacja na nowo już była.

PS.1   Filmy DVD w formacie 5.1 nie działają przy włączeniu dźwięku 5.1 w mikserze (dźwięk, bo obraz jest) - czemu?
PS.2   Pod XP karta cały czas działa OK. Nawet w te dni kiedy pod Slackiem nie działa - więc karta i głośniki sprawne.

Offline MiCu MiCu

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 262
    • Zobacz profil
ASUS Xonar DX 7.1 - dźwięk każdego dnia albo jest, albo nie ma
« Odpowiedź #1 dnia: 2008-10-16, 14:17:54 »
Cześć,

Na stronie Alsy zalecają też spróbować z nowszym kernelem (2.6.26.4+), więc dla świętego spokoju jak możesz to sprawdź np. 2.6.27.
Nie zmienia to faktu że 1.0.18rc3 jest wersją deweloperską więc może raz działać raz nie. W tym przypadku pozostaje cierpliwie czekać - a najlepiej oczywiście zgłosić to twórcom Alsy.

Pozdrawiam
Micu

Offline

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 129
    • Zobacz profil
ASUS Xonar DX 7.1 - dźwięk każdego dnia albo jest, albo nie ma
« Odpowiedź #2 dnia: 2008-11-27, 20:57:46 »
Dobra. Testów było już tyle, że chyba wiem czemu tak się dzieje.. ale nie wiem jak sobie z tym poradzić.

Może od początku: Slackware 12.1  +  kernel 2.6.27.5-smp   +   ALSA 1.0.18
Pewne jest, że sterowniki i karta są OK, bo czasem ten dźwięk działa (a zawsze w XP).
Zauważyłem natomiast, że te pechowe dni powiązane są z tym, że po kliknięciu w "ikonkę głośnika" a nastęnie przycisku "mikser" w polu "Bieżący mikser:" automatycznie wskakuje "Conexant CX8801" (tuner TV Leadtek WinFast DTV2000 H) zamiast "Xonar DX".

Natomiast te ciekawsze dni (gdzie dźwięk działa) sytuacja jest taka, że w tym mikserze automatycznie wskakuje "Xonar DX".

Oczywiście niezależnie od dnia (pechowy czy OK) i tego co wskoczy jako pierwsze, to zawsze jest też do wyboru to drugie. Ale prawidłowość jest taka, że karta ASUS Xonar DX wydaje z siebie dźwięk tylko wtedy gdy automat wrzuci ją jako pierwszą.

Nawet jeśli dzień jest pechowy i Xonar jest na drugiej pozycji, to wszystko działa np. przełączanie front/back panel oraz mic-in/line-in (słychać takie charakterystyczne odgłosy).

Teraz proszę o pomoc: Co zrobić, żeby Xonar był jako karta nr 1, a tuner TV jako karta nr 2 ? Albo jak zmusić go, żeby pomimo poyzcji drugiej wydał jednak coś z siebie?

Offline arctgx

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2753
    • Zobacz profil
ASUS Xonar DX 7.1 - dźwięk każdego dnia albo jest, albo nie ma
« Odpowiedź #3 dnia: 2008-11-27, 21:51:22 »
Cytat: addos2
Co zrobić, żeby Xonar był jako karta nr 1, a tuner TV jako karta nr 2 ?
Szukać - tu już był taki wątek: http://forum.linux.pl/viewtopic.php?id=12575
Użytkownik: Ib5sXfcCkvYR
Hasło: adam

Offline

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 129
    • Zobacz profil
ASUS Xonar DX 7.1 - dźwięk każdego dnia albo jest, albo nie ma
« Odpowiedź #4 dnia: 2008-11-29, 08:47:58 »
@arctgx
Dzięki. Zadziałało. Ale jeszcze się przedwcześnie nie cieszę, bo już parę razy tak miałem, a później znowu cisza :)  Heh.. nawet nie skojarzyłem, żeby tuner TV potraktować jako kartę muzyczną. Niby normalne, ale ...  :)

Zastanawia mnie tylko, czemu suwak od głośności nie działa (ten na ikonce głośnika w tray'u) a działa suwak w mikserze (zakładka WYJŚCIE - suwak MASTER ). Tzn. każdym można regulować w zakresie 0-100, ale efekt jest tylko wewnątrz miksera.

No i ten nieśmiertelny equalizer dla CAŁEGO SYSTEMU, a nie dla konkretnego programu. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy jest to możliwe w Linuksie. Chyba, że znowu źle szukam :)