Nowe posty

Autor Wątek: Debian nie widzi punktu dostępowego po zmianie częstotliwości sygnału  (Przeczytany 3648 razy)

Offline roobal

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2056
    • Zobacz profil
Witam!

Rzadko kiedy zwracam się z problemem na forum, ponieważ dogłębnie przeszukuję Google i zawsze znajdę odpowiedź na mój problem. W sumie to jest może bardziej ciekawostka i może przydać się przyszłym pokoleniom, gdyż dla mnie to już będzie mało istotne.

Do internetu podłączony jestem niestety radiowo, pewnego dnia pojawił się problem z dostępem do internetu, przerwy, strony się otwierały po 10 minut albo w ogóle, gg łączyło się albo i nie. Wezwałem tzw. "pomoc techniczną" mojego nieszczęsnego operatora. Serwisant stwierdził, że występują zakłócenia sygnału z AP konkurencyjnej sieci i te AP działają na tych samych kanałach, więc ta konkurencja zakłóca nadajnik mojego ISP. Serwisant wykonał telefon do kolegi i poprosił go o zmianę częstotliwości i jeśli się nie mylę kanału, gdyż coś mi o tym wspominał. Od tego czasu internet jakoś zaczął się sprawować.

Jest tylko jedno ale! Debian po tej zmianie częstotliwości i kanału nagle przestał widzieć AP, ponieważ komputer, z którego właśnie piszę, sprzedałem mojemu bratu, a on nie potrafi żyć bez Windowsa, to na tym Windowsie działa wszystko jak należy, natomiast Debian zgłupiał.

Ponieważ serwisant jest moim znajomym i wiem, że on sam osobiście używa Debiana wspomniałem mu tylko o tym problemie, gdyż w umowie mam wyraźnie napisane, że mój operator wspiera tylko Windowsa, on sam był zdziwiony, że Debian nie widzi tego AP i nie potrafił w żaden sposób mi pomóc. Teraz zmuszony jestem korzystać z Windowsa.

Znajomy (serwisant) dał mi router, abym sygnał z anteny poprowadził przez router i mógł podłączyć kablem pod ethernet ale chyba był walnięty bo net zarówno na Linuksie jak i na Windowsie się strasznie mulił.

Pomyślałem sobie "mam Debiana Etch, może sterowniki są za stare albo coś" a sprawdzałem i sterowniki linuksowe pod czipset rt2400 i windowsowe przez Ndiswrapper i żaden nie widzi do dziś AP, dlatego odpaliłem Ubuntu 8.04 w trybie LiveCD i widzę postęp, Ubuntu widzi mój AP ale nie potrafi się z nim połączyć, zainstalowałem nawet Ubuntu i dalej nie potrafi się połączyć. Mam dostęp również do drugiego AP ale ten drugi AP jest po pierwsze dalej a po drugie ma słabszy sygnał, więc net strasznie się muli a czasami w ogóle nie chodzi.

Zarówno dla mnie jak i dla znajomego (serwisanta) oraz Google to dziwny przypadek. Dlaczego napisałem na początku, że to bardziej ciekawostka? Ponieważ rozwiązałem umowę z obecnym operatorem i za 2 miesiące (warunki umowy), zostanę odłączony, natomiast mój brat podpisuje umowę z innym operatorem, który na szczęście doprowadzi kabel do komputera i w końcu będę mógł się cieszyć połączeniem kablowym ethernet.

Założyłem ten wątek, ponieważ może ktoś zna odpowiedź lub będzie miał jakiś pomysł, ponieważ 2 miesiące jeszcze przede mną, dodatkowo moja Mama nie potrafi żyć bez tego Debiana :):)

Pozdrawiam!

WizardNumberNext

  • Gość
Debian nie widzi punktu dostępowego po zmianie częstotliwości sygnału
« Odpowiedź #1 dnia: 2008-09-10, 16:40:34 »
Wiesz nie zdziw się miałem identyczny problem. Pamiętam, że go rozwiązałem - musisz szukać jakiegoś HOWTO do samych ustawień rt2400 (mam na tym samym chipie sieciówkę, ale już nie używam ponieważ jestem w polsce pomiędzy komputerami oległość nie przekracza 2 metrów).
Pamiętam, że był specjalny katalog w /etc/ i był pisany z dużej litery, a może nawet cała nazwa była dużymi literami, chyba był w nim firmware albo tak się nazywał - tam są ustawienia. tam należy przestawić kanał i voila.

septem

  • Gość
Debian nie widzi punktu dostępowego po zmianie częstotliwości sygnału
« Odpowiedź #2 dnia: 2008-09-10, 20:01:59 »
Inny sposób to korzystaj z knetwork manager nie będziesz musiał przestawiać w skryptach kanałów :)

Offline roobal

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2056
    • Zobacz profil
Debian nie widzi punktu dostępowego po zmianie częstotliwości sygnału
« Odpowiedź #3 dnia: 2008-09-10, 23:58:37 »
Kombinowałem z iwconfig, próbowałem zmieniać kanały i częstotliwość ale za nic nie mogę jej zmusić do jakiejkolwiek zmiany, próbowałem pod Ubuntu, bo Debian Etch już trochę staruszek i ze sterownikami był problem, gdyż rt2400-source, nie pozwalały na jakiekolwiek zmiany, gdyż dostawałem komunikat typu, że karta nie obsługuje zmiany kanałów i częstotliwości, natomiast ndiswrapper dawał ten efekt, że karta nie miała możliwości uruchomić skanowania w iwlist.

Pokombinuję trochę z tymi skryptami, spróbuje jeszcze może z tym kmanagerem, tylko muszę w takim razie pościągać sobie paczki na windowsie.

Pozdrawiam!