Nowe posty

Autor Wątek: Flash i Firefox  (Przeczytany 8686 razy)

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 2
    • Zobacz profil
Flash i Firefox
« dnia: 2008-08-27, 21:57:03 »
Witam
Szukałam jak rozwiązać problem, alen nigdzie nie znalazłam na forum.
Zainstalowałam Flasha, ale nie wchodzą mi filmy ani nic, a jak próbuje jeszcze raz to wyskakuje komunikat że już jest zainstalowany.
Śmigam na Fedorce

Offline arctgx

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2753
    • Zobacz profil
Flash i Firefox
« Odpowiedź #1 dnia: 2008-08-27, 22:03:44 »
Czy jak w pasku adresu wklepiesz about:plugins, to też jest info w rodzaju
Cytuj
Shockwave Flash

    Nazwa pliku: libflashplayer.so
    Shockwave Flash 9.0 r124
?
Użytkownik: Ib5sXfcCkvYR
Hasło: adam

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 2
    • Zobacz profil
Flash i Firefox
« Odpowiedź #2 dnia: 2008-08-27, 22:10:57 »
Wyświatliło to:
Brak zainstalowanych wtyczek
Więcej informacji o wtyczkach znajdziesz na mozilla.org.
Pomoc dotycząca instalacji wtyczek jest dostępna na plugindoc.mozdev.org.

Offline arctgx

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2753
    • Zobacz profil
Flash i Firefox
« Odpowiedź #3 dnia: 2008-08-27, 22:43:14 »
Może jest tak, że podczas instalacji wtyczka libflashplayer.so trafiła w miejsce, z którego Firefox nie potrafi z niej skorzystać. Skopiuj ją np. do ~/.mozilla/plugins/ i odpal ponownie Firefoksa.
Użytkownik: Ib5sXfcCkvYR
Hasło: adam

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 3
    • Zobacz profil
Flash i Firefox
« Odpowiedź #4 dnia: 2008-10-14, 14:52:07 »
Witam,

Mam bardzo zblizony problem, zarowno na malym eeePC (Xandros) jak i na troche wiekszym PC (Ubuntu 7.10) nie dziala mi strona youtube, picasaweb, i inne o okreslonych wymaganiach wzgledem flasha. Co dziwne, dziala video.google.com - ale pokazuje jedynie te filmy, ktore pochodza z video.google.com. Po kliknieciu w pochodzacy z youtube - czarne okienko.

Probowalem juz Firefox 2.x oraz najnowszej opery (9.60 ?) about:plugins pokazuje mi shockwave flash w wersji 9.x.

Niestety, po uruchomieniu youtube w przegladarce pojawia mi sie czysty tekst (jakby strona przygotowana do trybu tekstowego, serio...), a wybranie jakiegos filmu powoduje komunikat "nie masz javascript albo flash player". Stwierdzenie nieprawdziwe, zadnych skryptow nie blokuje, nie mam zadnych aplikacji "zabezpieczajacych", ciastka akceptuje, flash zainstalowany.

Pls, pomozcie, bo zona placze, ze nie dziala jej youtube na jej malym komputerku...

Offline a g

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 72
    • Zobacz profil
Flash i Firefox
« Odpowiedź #5 dnia: 2008-10-15, 10:44:07 »
Chłopaki, nie wiem w czym macie problem.
Właśnie przed chwilą zainstalowałem plugina w FF3.0.2 i wszystkie ww strony działają poprawnie.
Zauważcie, że jest już wersja flasha 10.0 r12.
Instaluje sie co prawda tak jak dawniej - ręcznie, ale to przecież nie jest problem.
Pozdrawiam

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 3
    • Zobacz profil
Flash i Firefox
« Odpowiedź #6 dnia: 2008-10-15, 13:08:56 »
Czy przez "recznie" rozumiesz przerzucenie pliku libflashplayer.so do katalogu /plugins mozilli ? Bo jesli tak, to mi takie rozwiazanie niestety nie dziala. Jesli najpierw odinstaluje wszelkie mutacje flash przy pomocy synaptica, a pozniej przerzuce flasha do odp. katalogu, to niestety about:plugins oraz opera:plugins nie pokazuja, ze flash 10.x jest zainstalowany. W ogole nie pokazuja zadnej obslugi shockwave.

A moze on bezwlegnie wymaga firefoxa 3.x ? W obu systemach mam 2.costam.costam. Podobno 3.x ma problemy z dyskami SSD, dziala bardzo wolno przez jakas zmiane w cachowaniu stron. W przypadku eeePC mojej zony sytuacja niedopuszczalna.

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 3
    • Zobacz profil
Flash i Firefox
« Odpowiedź #7 dnia: 2008-10-20, 15:19:16 »
Niestety na firefox 3.x oraz flash 10.x nadal jest to samo. Rece opadaja... :-(