Forum serwisu Linux.pl
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
. Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Start
Pomoc
Szukaj
Kalendarz
Pokaż kalendarz
Dodaj wydarzenie
Zaloguj się
Zarejestruj się
Regulamin
Forum Linux.pl
»
System
»
Sieć
»
Samowola linuksa - KInternet
Linux.pl
»
Baza sprzętu
»
Rozdajemy Linuksa
»
Poczta Linux.pl
»
Hosting Linux.pl
»
Nowe posty
bład przy czyszczeniu systemu przez program BleachBit
(2)
Dzisiaj
o 14:14:46
Jak uruchomić skrypt w momencie pojawienia się pulpitu?
(7)
2023-09-24, 17:55:47
Klonowanie systemu live na dysk
(3)
2023-09-21, 09:35:24
Stare biblioteki do gier.
(3)
2023-09-19, 23:18:43
Lubuntu - Dżwięk na wyjściu minijack i głośnikach laptopa
(2)
2023-09-17, 15:22:09
Problem z instalacją sterowników dla karty graficznej AMD Radeon R5 M330
(4)
2023-09-16, 10:50:18
Gra ciągle nadpisuje plik konfiguracyjny...
(5)
2023-09-07, 13:21:49
2 laptopy żrą baterię jak głupie PO CAŁKOWITYM WYŁĄCZENIU
(2)
2023-09-04, 18:52:58
RX560X Niska wydajność
(5)
2023-08-28, 08:54:15
[ROZWIĄZANY]Instalacja Zandronum
(2)
2023-08-26, 08:14:54
« poprzedni
następny »
Drukuj
Strony:
1
2
[
3
]
Do dołu
Autor
Wątek: Samowola linuksa - KInternet (Przeczytany 19162 razy)
Robert
Administrator
Guru
«
Odpowiedź #30 dnia:
2006-01-22, 13:34:36 »
2006-01-22 12:26:16 sys napisał:
> A ja mam wrażenie, że roca jest typowym windzianym klikaczem, który musi mieć wszystko pod nosek
> z exe na końcu, byle tylko kliknąć i żeby się samo zrobiło.
Ktos kiedys napisał, ze komputer słuzy do ułatwienia pracy, której bez niego bys nie miał. W przypadku wielu linuksa sprawdza sie to w bardzo dużym stopniu. Ale to, ze wytrzymałem z linuksem już 5 miesiecy i nie zamierzam go wyrzucic i wrócic do winwiru$a tez chyba o czyms swiadczy.
>
> Ostatnio się dowiedziałam, że linuks jest jak MediaMarkt czyli nie dla idiotów.
Windows tym bardziej, bo łatwiej go zepsuć :-)
Chamskie, ale
> coś w tym jest. Siedzę na MDK 10.1 jednej z najprostszych dystrybucji podobno i też co rusz się
> z czymś męczę, ale wiem co robię i po co. Trening czyni mistrza, a nie marudzenie, że ciężko
> jest, bo się czytać nie chce i nie ma się chęci ani samozaparcia do pracy. Chcesz klik/klik i
> gg to marsz na wingrozę i nie marudz.
> Przykre, ale takie jest podejście windziarzy zazwyczaj. Bo się nie da zainstalować jak exe i
> klik klik to wybrzydzają. Prawda jest taka, że jest ponad 280 dystrybucji linuksa ale większość
> i tak jest na podobnym systemie plików.
> Jesli nie umiesz sobie dać rady to odłóż to, oszczedzisz i sobie i nam wielu niepotrzebnych
> nerwów
To, ze kilka problemów udało mi sie rozwiązac, i nawet kilku osobom udało mi się pomóc, to chyba w jakis sposób przeczy temu ze nie mogę sobie dac rady.
Niemniej jednak zawsze zawsze bede bronił tezy, że komputer ma ułatwiac zycie, a nie utrudniać.
P.S.
Mój post o Ubuntu i Kubuntu nie był skargą tylko spostrzeżeniem, zwróceniem uwagi na pewne fakty.
pozdrawiam
roca
Zanim popełnisz grafomaństwo:
1
|
2
|
3
Baza RPM
Jak szukać informacji
sys
Gość
«
Odpowiedź #31 dnia:
2006-01-22, 13:44:15 »
owszem konfiguracja linuksa prosta nie jest, ale jak raz postawisz to służy Ci baaardzo długo, a o to chyba chodzi, o niezawodność itd.
Lorenzo
Gość
«
Odpowiedź #32 dnia:
2006-01-22, 14:37:10 »
Roca. Jeżeli cokolwiek cię w linuksie wkurza to się ożeń - może wtedy zrozumiesz, że w linuksie nic nie jest wstanie człowieka zdenerwować (bedziesz miał punkt odniesienia - linuks a żona (nie mylić z kobietą ;-) ).
A co do łindołzów - tam nic sie nie da zrobić! Konfiguracja trwa kilka godzin i sprowadza się do grzebania po przecudnych rejestrach dla nikogo niezrozumiałych
marcinqu
Gość
«
Odpowiedź #33 dnia:
2006-01-22, 18:03:21 »
Witam, chyba jestem tak zielony w linuxie jak ty, ale nie miałem wiekszych problemów z instalacją programów. Tweirdzę że jest to łatwiejsze niż w windowsie. Używam suse 10 gdyż mdk tak kierowany dla newbie to pomyłka.
Obsługa funkcjonalność Yasta to duże +
W czym miałeś problem? przecież tu się wszystko praktycznie samo instaluje. Z aktualizacją jest to samo.
Przyznam że yasta trzeba się nauczyć jak działa proste ale nie od razu można z nim dobrze żyć.
Linux to system \\"studencki\\" z innymi sposobem działania niż windows.
Robert
Administrator
Guru
«
Odpowiedź #34 dnia:
2006-01-22, 19:30:58 »
2006-01-22 14:37:10 Lorenzo napisał:
> Roca. Jeżeli cokolwiek cię w linuksie wkurza to się ożeń - może wtedy zrozumiesz, że w linuksie
> nic nie jest wstanie człowieka zdenerwować (bedziesz miał punkt odniesienia - linuks a żona
> (nie mylić z kobietą ;-) ).
Bardziej wolę, zeby mnie wkurzał komputer niz żona
1. Za skasowanie linuksa z dysku prokurator mi nie grozi, a za skasowanie żony jak najbardziej :-)
2. Poza tym, jak mnie wkurzy jedna dystrybucja, to zawsze moge ja bez problemu wymienic na inną bez większych strat, z zoną tak łatwo nie pójdzie :-)
3. Jądro linuksa mogę kompilowac x razy na dzień
żona ........... :-)
1
|
2
|
3
Baza RPM
Jak szukać informacji
Lorenzo
Gość
«
Odpowiedź #35 dnia:
2006-01-22, 19:37:12 »
Skoro wiesz o tych rzeczach to nie marudź już więcej
I pamiętaj! Jak dojdzie do rozwodu to winne są zawsze dwie strony:
1. żona
2. teściowa
Pozdro
canis_lupus
Gość
«
Odpowiedź #36 dnia:
2006-01-23, 08:05:30 »
Ja jako poczatkujący przchodziłem długa i męczącą drogę przez rozne distra. Mandrake, fedora, ubuntu, aurox, knoppix. Podzczas owych męczarni dowiedziałem się o Gentoo. Ktos mnie tylko ostrzegł: Czytaj, myśl, i miej cierpliwość. I rzeczywiście. Po ok 3 dniowej instalacji i konfiguracji system stoi. Programy instalują sie bez zadnego problemu. Zalezności sam sobie sprawdza i doinstalowywuje. Jest szybki i stabilny. Dzisiaj stwierdzam ze nie ma bardziej prostej, logicznej i przezżystej dystrybucji. Trzeba tylko troszke zamozaparcia i cierpliwości.
Neoo
Gość
«
Odpowiedź #37 dnia:
2006-01-23, 16:44:06 »
hehehe... a to dopiero długo ciągnący się wątek
...
A propos niewkurzającego distro, ja używam od pół roku Auroksa 10.2. Niepowiem, żeby mnie nie wkurzał. Myślę, że sporo się przy nim dowiedziałem o samym linuksie (kompilacja jądra, itd....). Zainstalowałem w nim bardzo wiele rzeczy. Jest to wkurzająca dystrybucje, nie powiem, ale jakoś nie mam czasu nic innego wgrać, czy ściągnąć. Myślałem o slacku, ale trochę boje się tekstowej instalacji, pozatym nie tylko ja uzywam kompa w domu. Uważam, że Linux jest systemem bardziej dla developerów, czy administratorów, niż zwykłych userów, którzy chcą sobie coś napisać na edytorze tekstu, a potem wgrać na dyskietkę...
j3drek
Gość
«
Odpowiedź #38 dnia:
2006-01-23, 16:56:10 »
jak dla mnie to niewkurzającą [i bardzo fajną] dystrybucją jest PLD
miałem wcześniej mandrake i nigdy więcej nigdze tego czegoś nie zainstaluje :/ to chyba najbardziej wkurzająca dystrybucja [dla mnie na pewno]
bobo
Gość
«
Odpowiedź #39 dnia:
2006-01-23, 19:35:11 »
2006-01-23 16:56:10 j3drek napisał:
> jak dla mnie to niewkurzającą [i bardzo fajną] dystrybucją jest PLD
>
> miałem wcześniej mandrake i nigdy więcej nigdze tego czegoś nie zainstaluje :/ to chyba
> najbardziej wkurzająca dystrybucja [dla mnie na pewno]
Witam !!
Hmmm... niewkurzająca dystrybucja
??
A windows jest niewkurzający
niepowiedziałbym - nieraz miałem problemy z windows . Choć w pracy używam windows , w domu mam Windows , Debiana i Slackware na serwerku . Traktuje windows jak produkt kupiony tylko na określony okres czasu , bo przecież cochwile wychodza nowe i znów trza płacić .
Z linux jest inaczej , mysle że to jest jakby nasz system , darmowy , w którym mozemy robic co chcemy . Jest napewno \\"trudniejszy a właściwie mniej znany\\" niz windows ale .......jest \\"nasz\\"
Jak pierwszy raz 3 lata temu , instalowałem slackware jako desktop , też się załamywałem i właściwie bez pomocy list dyskusyjnych i kumpla z pracy niedałbym rady - moje motto - jesli dziś coś mi niewychodzi to jutro lub za tydzień mi wyjdzie !!!!! Teraz większość instalatorów jest PL , więc w czym problem
A reszta sama przyjdzie z czasem ... Zycze powodzenia !!!
Pozdrawiam !!!
Robert
Administrator
Guru
«
Odpowiedź #40 dnia:
2005-09-02, 00:55:54 »
Mam 2 problemy z tym programem:
1. czasami inetrnet rozlącza mi się samoczynnie
2 po każdym restarcie systemu musze od nowa konfigurować moje polączenie z ISDN. Mimo, że za każdym razem podaje dokładnie te same ustawienia, program dziala dopóty, dopóki nie zamknę systemu. Po ponownym uruchomieniu mogę sobie klikac na "Dial-in" ile tylko mi się chce, a program i tak nie zareaguje. Używam SuSE 9.2, i wewnętrznej karty ISDN
Moj system widzi rownież modem ISDN podlączony przez USB, ale nie jest w stanie go użyć. Zależy mi głównie na rozwiązaniu problemu nr 2. Dziękuję z góry za każdą wskazówkę.
1
|
2
|
3
Baza RPM
Jak szukać informacji
Robert
Administrator
Guru
«
Odpowiedź #41 dnia:
2005-09-02, 01:23:13 »
Zauważyłem jeszcze, że po zalogowaniu sie na konto innego zwykłego użytkownika, bez wyłączania systemu ni powoduje tego problemu co restart.
1
|
2
|
3
Baza RPM
Jak szukać informacji
Drukuj
Strony:
1
2