Nowe posty

Autor Wątek: Podświetlanie składni  (Przeczytany 20208 razy)

ZipoKing

  • Gość
Podświetlanie składni
« dnia: 2008-01-18, 22:47:16 »
Miło jest mi poinformować, iż na forum pojawiła się opcja kolorowania składni. Aby użyć tej opcji, zamiast tagu BBCode code należy użyć tagu code=język. Dostępne oznaczenia dla języków to: abap, c, c++, cpp, css, diff, patch, dtd, html, xhtml, java, javascript, js, mysql, perl, php, python, ruby, sh, bash, sql, vbscript, vbs i xml.
Przykład:
Kod: c [Zaznacz]
#include 
int main(void)
{
   printf("Hello world\\n");
   return 0;
}

Życzymy miłej pracy z nową funkcjonalnością :).

arctgx

  • Gość
Podświetlanie składni
« Odpowiedź #1 dnia: 2008-01-19, 00:48:19 »
Fajna sprawa, choć chciałbym jeszcze móc wyróżniać samodzielnie wybrane kawałki kodu spośród tych, które moim zdaniem są mniej istotne.

Żeby tak więcej użytkowników chciało używać BBCode dla ułatwienia czytania długich kodów i logów...

chmooreck

  • Gość
Podświetlanie składni
« Odpowiedź #2 dnia: 2008-01-19, 08:14:52 »
coś nie chce chodzić :-(

[code=bash]
rtralalala
[/code\\]

Wypluł mi się, z nieprawidłową składnią BBCode: Składnia BBCode w wiadomości jest błędna. Brakujący tag startowy dla [/code\\].

Oczywiście '\\' normalnie nie wpisuje, ale jakoś musiałem przepchnąć tego posta przez sprawdzanie BBCode'a ;-)

Trivelt

  • Gość
Podświetlanie składni
« Odpowiedź #3 dnia: 2008-01-19, 09:06:09 »
Świetna zmiana, a u mnie wszystko pięknie działa. : )

Kod: php [Zaznacz]

$x = 12;
echo("Hello World!");
if ($x > 0){
echo ( "Test");
}
?>

jk33

  • Gość
Podświetlanie składni
« Odpowiedź #4 dnia: 2008-01-19, 09:46:50 »
Bardzo przydatna funkcjonalność, ułatwia życie.
Jeden mały problem:
rozmiary czcionek. Dla kolorowanych elementów jest 10pt, natomiast dla niekolorowanych nie jest ustawione, w pierwszym przykładzie:
#include -14pt, moje ustawienie przeglądarki. - 10pt - ustawienie css.
Jak ktoś używa w przeglądarce większej czcionki, np 16,18pt to to strasznie wygląda.

Myślę, że dobrym rozwiązaniem byłoby nieustawianie rozmiaru czcionki w ogóle.

pozdrawiam, Janek

ZipoKing

  • Gość
Podświetlanie składni
« Odpowiedź #5 dnia: 2008-01-19, 10:04:43 »
Cytat: chmooreck
coś nie chce chodzić :-(
Kod: bash [Zaznacz]

rtralalala

#/bin/sh
echo "Hello world"

Czy aby coś nie naknociłeś z tagami ;)


--edit--
BTW, czcionki są obecnie trochę przyduże ;) ale to mały bug który wkrótce zostanie naprawiony.

  • Gość
Podświetlanie składni
« Odpowiedź #6 dnia: 2008-02-10, 15:00:17 »
jak na mnie to czcionki z kodu kolorowanego są akurat. Natomiast cała reszta (cały serwis linux.pl) ma zdecydowanie za małe czcionki:P

Mam monitor o rozdzielczości 85x86 dpi i rozmiar czcionki 11px to zdecydowanie za mało - czasami ledwo idzie cokolwiek odczytać bez powiększania tekstu. Nie lepiej byłoby zrobić jakiś względny rozmiar czcionek? (używając stałych tekstowych, np. small, large, x-small, x-large, itp). Wtedy u każdego czcionki by się wyświetlały w rozmiarze dostosowanym do jego monitora, rozdzielczości i ustawień własnych.

arctgx

  • Gość
Podświetlanie składni
« Odpowiedź #7 dnia: 2008-02-10, 15:52:20 »
Abstrahując od samego forum, próbuję dojść, czym konkretnie są te rozmiary, a dopóki nie wiem, unikam ich jak mogę przy tworzeniu stylów dla czcionek.

W podręczniku CSS2 znalazłem skalę tych słownych określeń i już wiem że następny w niej rozmiar to 1.2 danego. Ale samo "medium" jako punkt odniesienia nie jest konkretnie ustalone i zależy od jakiegoś "user agenta". Ale czym jest "user agent" w mojej przeglądarce i jak go konfigurować? Tego jeszcze nie znalazłem.

Ed: "factor of 1.2 is suggested" dodatkowo pogłębia moje wątpliwości. A może lepiej czasem w punktach definiować? Tylko od razu rozmiar obrazków, których nie chciałbym rozciągać, przychodzi mi na myśl.

chmooreck

  • Gość
Podświetlanie składni
« Odpowiedź #8 dnia: 2008-02-10, 20:19:53 »
Kod: bash [Zaznacz]

#/bin/bash

echo "już jest Ok :-)"


Edit:
Wprawdzie wszystkie kolory są jednakowo szare, ale przynajmniej tag chodzi ;-)
Polski znaczek mam mniejszy... to jest ustawienie czcionki u mnie w przeglądarce ?

Kod: c++ [Zaznacz]

#include

int main(int argc, char** argv){
    const char * aaa = "TEST";  
    return 0;
}

ZipoKing

  • Gość
Podświetlanie składni
« Odpowiedź #9 dnia: 2008-02-10, 22:57:48 »
Cytat: chmooreck
Kod: bash [Zaznacz]

#/bin/bash

echo "już jest Ok :-)"


Edit:
Wprawdzie wszystkie kolory są jednakowo szare, ale przynajmniej tag chodzi ;-)
Polski znaczek mam mniejszy... to jest ustawienie czcionki u mnie w przeglądarce ?

Kod: c++ [Zaznacz]

#include

int main(int argc, char** argv){
    const char * aaa = "TEST";  
    return 0;
}
Jeżeli chodzi o wielkie literki w kodzie, małe polskie literki to wina CSSa, którego trzeba po prostu jeszcze nieco dopracować :)

  • Gość
Podświetlanie składni
« Odpowiedź #10 dnia: 2008-02-11, 00:14:33 »
Cytat: arctgx
(...) W podręczniku CSS2 znalazłem skalę tych słownych określeń i już wiem że następny w niej rozmiar to 1.2 danego. Ale samo "medium" jako punkt odniesienia nie jest konkretnie ustalone i zależy od jakiegoś "user agenta". Ale czym jest "user agent" w mojej przeglądarce i jak go konfigurować? Tego jeszcze nie znalazłem.
User Agent to jest właśnie przeglądarka internetowa. Rozmiar medium oznacza domyślne ustawienia przeglądarki (user agenta). Czyli jeśli masz w przeglądarce ustawiony domyślny rozmiar czcionki na 16, to czcionka o rozmiarze medium będzie miała właśnie taki rozmiar.

Cytat: arctgx
Ed: "factor of 1.2 is suggested" dodatkowo pogłębia moje wątpliwości. A może lepiej czasem w punktach definiować? Tylko od razu rozmiar obrazków, których nie chciałbym rozciągać, przychodzi mi na myśl.
"factor of 1.2 is suggested" - to rekomendacja W3C, a co za tym idzie, stosują ją wszystkie przeglądarki oprócz internet explorera (i to nie jest złośliwość z mojej strony - sam sprawdziłem i tak jest na prawdę!). Ja osobiście nie przejmuję się internet explorerem podczas pisania prywatnych stron internetowych, ale w pracy to już co innego...

Co do obrazków, no to jest takie coś jak grafika skalowalna - SVG też jest rekomendacją W3C, czyli standardem (SVG jest formatem grafiki wektorowej, jednak jak ktoś się uprze, to za pomocą SVG można także skalować grafikę rastrową; poza tym grafika wektorowa sama w sobie ma bardzo dużo ciekawych możliwości, a połączenie SVG+JavaScript (SVG pisze się w języku XML) może z powodzeniem konkurować z Flashem).
Jednak tutaj znowu problem z internet explorerem, który sam SVG nie obsługuje - potrzebuje wtyczki (od Adobe, który zapowiedział podobno, że niedługo przestanie ją rozwijać). Pozostałe przeglądarki obsługują SVG natywnie, bez instalowania wtyczek (Opera od wersji 8, Firefox od gecko 1.8, Konqueror od wersji 4, Safari od wersji nie wiem której).

arctgx

  • Gość
Podświetlanie składni
« Odpowiedź #11 dnia: 2008-02-11, 00:35:06 »
Ze swoich zdjęć czy jakichkolwiek obrazków nie zrobię grafiki wektorowej ;) Chyba mały jest zbiór grafik dających się przerobić na SVG.

Osobiście w kilku swoich stronkach użyłem warunku wyłączającego wyświetlanie zawartości na IE <=7 (ósemce dałem kredyt na chwilę do czasu zweryfikowania) ze względu na okaleczony wygląd (nie wykonywały mi reguł CSS jak trza). Ciężkie bywa życie webmastera zmuszonego do liczenia się z tym chłamem.

Dzięki za pozostałe info.

  • Gość
Podświetlanie składni
« Odpowiedź #12 dnia: 2008-02-11, 15:10:25 »
Nie chodziło mi o przerabianie zdjęć na SVG, ale wyświetlanie ich za pomocą SVG - grafika SVG poza elementami wektorowymi może zawierać elementy rastrowe. Gdy umieścisz element rastrowy w pliku SVG, to skaluje się on tak samo jak całe SVG

arctgx

  • Gość
Podświetlanie składni
« Odpowiedź #13 dnia: 2008-02-11, 17:50:26 »
Chętnie kiedyś swoją drogą poeksperymentuję dla samej nauki z SVG, ale jeśli miałbym skalować grafikę rastrową, to tylko tę ozdobną, a raczej unikać skalowania zdjęć - skalowanie, zdaje się, obniża trochę ostrość obrazu (może zależeć to od metody skalowania, ale nie wgłębiałem się w to, piszę tylko wg doświadczenia z przeglądarkami zdjęć).

  • Gość
Podświetlanie składni
« Odpowiedź #14 dnia: 2008-03-11, 19:02:39 »
Cytat: arctgx
Chętnie kiedyś swoją drogą poeksperymentuję dla samej nauki z SVG, ale jeśli miałbym skalować grafikę rastrową, to tylko tę ozdobną, a raczej unikać skalowania zdjęć - skalowanie, zdaje się, obniża trochę ostrość obrazu (może zależeć to od metody skalowania, ale nie wgłębiałem się w to, piszę tylko wg doświadczenia z przeglądarkami zdjęć).
Pozwolę sobie kontynuować ten off-topic;)
Właśnie znalazłem stronę, na której kiedyś widziałem dynamiczne skalowanie zdjęć JPG w SVG za pomocą JavaScriptu.

arctgx: akurat w tej chwili testuję FF3B4 więc nie wiem czy FF2 tą stronę wyświetli, ale w FF3 działa bez problemu (Opera 9.26 też sobie poradzi) - w każdym razie, oto link:
http://www.carto.net/papers/svg/dock/index.svg
jest to przykład SVG pochodzący ze strony http://www.carto.net/papers/svg/samples/


Nie wiem czy jakość skalowanych zdjęć w tym przykładzie jest dla ciebie zadowalająca, ale jak dla mnie to jest całkiem nieźle. (nad zdjęciem głównym znajduje się "pasek" z pozostałymi zdjęciami - wystarczy najechać na nie a "przypliżają" się - bardzo fajny efekt swoją drogą; wszystko jest zrobione wyłącznie za pomocą SVG oraz JS)

Swoją drogą to FF3b4 wcale nie jest przereklamowany - np. strona linux.pl się w nim ładuje kilka razy szybciej niż w FF2.