Chciałbym ustawić sobie zmienną dla PHP (na serwerze Apache), której odczytanie nie będzie wymagało odwoływania się w skrypcie (np. za pomocą include) do żadnego pliku.
Jedynym wyjściem jest deklaracja w miejscu, które przed załadowaniem domyślnie jest odczytywane bez względu na położenie skryptu w katalogu mojego konta www.
Po długim grzebaniu w sieci znalazłem tylko że jest jeden taki plik:
.htaccess, a poleceniem do deklarowania tych zmiennych miało być
SetEnv.
No to zrobiłem wpis
SetEnv nazwazmiennej wartość
i próbowałem wylistować ją za pomocą echo. Jednak zadziałało to tylko na moim debianowym apaczu (echo $SERVER["nazwazmiennej"]

, tam też moja zmienna była widoczna w tabeli Environment z phpinfo.
Na dwóch różnych zdalnych serwerach już zmiennej nie odczytałem w ten sposób. W żadnym z nich w Environment ani nigdzie poza tą tabelą swojej zmiennej nie znalazłem.
Na jednym z tych zdalnych phpinfo pokazuje załadowane moduły w Apache (jest wśród nich env_mod). Na drugim już nie, w dodatku nie mam tam żadnej powłoki, by zajrzeć do systemowego konfigu Apache (o ile można go w ogóle czytać).
Chciałbym wiedzieć jak inaczej mogę wylistować te moduły, a docelowo znaleźć sposób na ustawienie tej zmiennej, by później skrypty PHP widziały jej wartość.
Nie doszedłem zresztą do tego czy moduł env_mod wystarczy do definiowania własnych zmiennych w Apache.