Nowe posty

Autor Wątek: ASUS Wireless LAN PCI Adapter na RedHat 7.1  (Przeczytany 6447 razy)

tro

• Gość
ASUS Wireless LAN PCI Adapter na RedHat 7.1
« dnia: 2008-02-04, 15:19:56 »
Witam!
Próbuje uruchomić internet na baaaardzo starym komputerze PC z zainstalowanym RedHatem 7.1. Jestem Linux lamerem :) i nie za bardzo wiem jak to zrobić (taki ładny program instalacyjny działający na windzie tutaj nie działa ;) i byłbym bardzo wdzięczny za jak najbardziej łopatologiczne (np. "1. otwórz plik plik.roz i dopisz w nim "dopisane", wiem, że może być ciężko, ale ja naprawdę nie wiem, jak się kompiluje jądro :D) wytłumaczenie mi w jaki sposób mogę w końcu ujrzeć w Linuxie piękne logo google, tudzież inne obrazki dostępne w sieci. Posiadam kartę ASUS Wireless LAN PCI Adapter (WL-138GE WL-138G V2) oraz router Pentagram.

Wyprzedzając odpowiedzi nie na temat: komputer robi w moim miejscu pracy za "jednostanowiskową kawiarenkę internetową", nie chce nabijać kabzy Microsoftowi ani obawiać się donosu jakiegoś życzliwego, więc, będąc lamerem, zdecydowałem się na darmowy system.

Pragnę zaznaczyć, że otwieranie stron www przez przeglądarkę to szczyt moich marzeń, więc (o ile taka istnieje) "wersja minimum" w zupełności mi wystarczy. Z góry ogromne dzięki!

norbert_ramzes

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 2008-02-04, 15:23:11 »
Mógłbyś nieco więcej napisać jaka to karta?

Ewentualnie znajdź coś takiego jak terminal i wklej wynik poleceń:

lspci
lsmod
ifconfig -a
ifconfig

chmooreck

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 2008-02-04, 16:56:00 »
Zainstaluj jakąś nową (świeżą) dystrybucję, najlepiej z jakimś lekkim środowiskiem graficznym. 7 lat to jest na prawdę dużo w świecie linuksa.
Byłoby prościej, gdybyś napisał co to za sprzęt, oprócz tego, że leciwy...

Koniecznie przeczytaj http://rtfm.killfile.pl

tro

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 2008-02-04, 16:59:17 »
(mogą być literówki, bo komputer nie ma dostępu do neta ani stacji dyskietek :P płyt też jeszcze wypalać nie umiem, więc musiałem zastosować starą dobrą kartkę i ołówek)

lspci:

...
00:14.0 Network Controller: BROADCOM CORPORATION: unknown device 4318 (REV 02)
....

lsmod

autoconfs    11264  1  (autoclean)
ipchains      38976  0  (unused)
USB-UHCI   20720  0  (unused)
USBCORE    49664  1  [USB-UHCI]

ifconfig -a

LO   link encap: local loopback
       inet addr: 127.0.0.1  mask: 255.0.0.0
       up loopback running   MTU: 16436  metric: 1
      RX packets: 70  errors: 0 dropped: 0 overruns:0 frame:0
      TX packets: 70  errors:0  dropped: 0 overruns:0 carrier: 0
      collisions: 0  txqueueuelen: 0

ifconfig : to samo  co z parametrem  -a

dodam jeszcze, że w centrum sterowania w dziale ze sprzętem (maniakowi windowsa cisną się na usta słowa "menadżer urządzeń" :) jest w sieci moja karta, jako unknown (wiem, że to ona, bo jedyne co nie jest unknown to producent, który zgadza się z producentem karty)

chmooreck - Pentium II 330, 64mb ram, dysk seagate 8GB, karta grafiki noname, zardzewiała (serio! :P) obudowa

norbert_ramzes

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 2008-02-04, 17:50:49 »
Cytat: chmooreck
Zainstaluj jakąś nową (świeżą) dystrybucję, najlepiej z jakimś lekkim środowiskiem graficznym. 7 lat to jest na prawdę dużo w świecie linuksa.
Tak będzie przede wszystkim łatwiej rozwiązać problem z sprzętem.

Jak nie umiesz wypalać płytek to poproś kogoś żeby ściągnął i wypalił Ci jakąś nowszą dystrybucję.

chmooreck

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 2008-02-04, 20:47:19 »
Cytat: tro
chmooreck - Pentium II 330, 64mb ram, dysk seagate 8GB, karta grafiki noname, zardzewiała (serio! :P) obudowa
wystarczy :-)
osobiście poleciłbym ci arch'a - o ile tylko nie boisz nauczyć się pracy pod konsolą (oczywiście tylko do konfiguracji) ;-)
ma tą drobną zaletę, że jest kompilowany pod i686 i będzie działać szybciej niż dystrybucje kompilowane pod i386

Jeśli wolisz coś 'klikanego' to może spróbuj na początek xubuntu

całkiem prawdopodobne, że na nowszych dystrybucjach nie będzie żadnych problemów z obsługą Twojej sieciówki.

tro

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 2008-02-05, 10:50:27 »
wielkie dzięki za podpowiedzi (jednak opinia "linuxowcy? Nawiedzona sekta nienawidząca nienawiedzonych" jest co najmniej przesadzona :). Właśnie zasysam xubuntu - jeżeli jednak (mimo wszystko) będą problemy - pomożecie? :P  Jeszcze raz dzięki za pomoc i (przede wszystkim) ludzkie potraktowanie człowieka, który pingwiny do tej pory widział tylko w zoo :)

flak

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 2008-02-05, 12:55:42 »
Co do tej dystrybucji to RH 7.1 to skansen, tej dystrybucji już niema! Red Hat wypuścił wersje 7.2, 8.0, 9.0 i na tym poprzestał. Założył potem Fedora Project i tak powstał Fedora Core 1. Obecnie Fedora doczekała się wersji 9 więc możesz sobie policzyć ile generacji do tyłu jest RH 7.1. Karty Broadcom za Chiny cesarskie pod RH 7.1 nie uruchomisz... nie wiem czy jakąkolwiek WIFI uruchomisz.

Xubuntu to obecnie bardzo popularne Ubuntu ze skromniejszym środowiskiem graficznym - XFCE. Fajerwerków się nie spodziewaj ale działać powinien.

Karty broadcom maja to do siebie że nie są dobrze wspierane przez Linuxa. Broadcom napisał sterownik dla Linuxa dla potrzeb własnych (Linksys  WRT* ) ale nie chce się nim podzielić! Linuksiaże musieli się posłużyć inżynierią wsteczną. Są dwa zestawy sterowników:

stare bcm43xx - będą w Xubuntu, ale najprawdopodoniej będziesz musiął wyciąć firmware z sterownika windowsowego i wgrać go sterownikowi Linuxowemu. Nie jest to trudne, po prostu trzeba o tym pamiętać

nowe b44/b44_legacy - raczej nie będzie ich w Xubunu... skoro niewiele wiesz o Linuksie to raczej nie męcz się z instalacją

--
ndiswrapper (to czego Linuksiarze nie lubią), trzeci sposób - zainstalować ndiswrapper w Linuxsie (w Xubunu powinien być) wziąć strownik Windowsowy, kazać ndiswrapperowi obtarzać go w przejściówkach i podłączyć do kernala Linuxa.

tro

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 2008-02-05, 20:45:32 »
"stare bcm43xx - będą w Xubuntu, ale najprawdopodoniej będziesz musiął wyciąć firmware z sterownika windowsowego i wgrać go sterownikowi Linuxowemu. Nie jest to trudne, po prostu trzeba o tym pamiętać"

opiszesz, jak to zrobić (zainstalowałem już so) ? :)

chmooreck

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 2008-02-05, 20:59:19 »
Proponuję, żebyś najpierw poszukał tego samodzielnie... po co opisywać po raz kolejny coś co już zostało opisane i wystarczy to znaleźć ?

tro

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 2008-02-05, 21:29:27 »
Cytat: chmooreck
Proponuję, żebyś najpierw poszukał tego samodzielnie... po co opisywać po raz kolejny coś co już zostało opisane i wystarczy to znaleźć ?
wpisałem w wyszukiwarce "bcm43xx" i niestety, wszystkie topici albo są offtopic :D albo na zasadzie, że ktoś już się długo, długo bawił tym bcm43xx i w pewnym momencie trawił na zator - ja nawet do tego miejsce nie mogę dojść, ale jeszcze poszukam po sieci. Pozdro!

edit: znalazłem http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=9958   i będę próbował. Jeżeli ktoś z Was znajdzie jakieś błędy/nieścisłości/nieprzejrzyste tłumaczenia lub niekompatybilności z xubuntu to będę wdzięczny. Na razie drukuje tekst i siadam do linuxa :)

chmooreck

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 2008-02-06, 08:20:53 »
Szukaj raczej how-to dla twojej dystrybucji...
np.:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=391961

tro

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 2008-02-06, 16:20:45 »
ok, postępując zgodnie z http://www.linuxquestions.org/questions/linux-wireless-networking-41/howto-bcm43xx-broadcom-drivers-462995/ (w podanym przez Ciebie poradniku wymagany jest dostęp do internetu z komputera z ubuntu, a niestety tego właśnie mi brak) wpisałem bcm43xx do blacklist, skasowałem wszystkie komentarze z /etc/network/interfaces, zainstalowałem ndiswrapper, użyłem komend ndiswrapper -i oem3.inf oraz ndiswrapper -m (oczywiście w katalogu ze ściągniętymi plikami), zmieniłem  /etc/modprobe.d/ndiswrapper, później (po nieudanej próbie) zmieniając z powrotem z eth1 na wlan0 (zgodnie z sugestią z późniejszego postu) i efekt jest taki, że w konfiguracji sieci w ogóle nie ma już wireless, zostało tylko połączenie ppp :(

tro

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 2008-02-07, 13:48:02 »
próbuję zainstalować w najnowszym stabilnym xubuntu program wicd - schodząc w dół z instalacją potrzebnych do jego uruchomienia pakietów natrafiłem na dziwny problem: jeden z pakietów wymaga zainstalowanego libgdl-1-0 - gdy próbowałem zainstalować libgdl-1-0 pojawił się error zależności: wymagany jest libgdl-1-common - gdy próbuję go zainstalować, to dostaję error zależności - jest wymagany... libgdl-1-0. Słowem do zainstalowania libgdl-1-0 muszę mieć ibgdl-1-common, a do zainstalowania libgdl-1-common muszę mieć libgdl-1-0 - pomoże ktoś rozwiązać to kółko graniaste?