Nowe posty

Autor Wątek: wymiana plików  (Przeczytany 4559 razy)

tomata

• Gość
wymiana plików
« dnia: 2008-01-23, 21:51:40 »
witam
do wymiany plików z kolesiem używam skype, ale to strasznie długo trwa czy jest jakiś program, który zrobi to szybciej? kolega ma linuxa i ja pliki to przewaznie pliki muzyczne i fotki pozdrawiam

TheUsh

• Gość
wymiana plików
« Odpowiedź #1 dnia: 2008-01-23, 22:24:02 »
Jeżeli masz zewnętrzne IP może warto by spróbować uruchomić serwer FTP albo chociaż zwykły WWW? ;)

chmooreck

• Gość
wymiana plików
« Odpowiedź #2 dnia: 2008-01-23, 22:35:53 »
albo serwer ssh i korzystać z scp

TheUsh

• Gość
wymiana plików
« Odpowiedź #3 dnia: 2008-01-23, 22:44:11 »
Cytat: chmooreck
albo serwer ssh i korzystać z scp
albo zrobić VPN i poprzez zwykłe udostępnianie plików w sieciach Uniksowych (NFS), hehe ;)

tomata

• Gość
wymiana plików
« Odpowiedź #4 dnia: 2008-01-24, 20:07:55 »
witam
panowie dzieki za rady ,ale mi chodzi o coś graficznego typu instaluj i wymieniaj pliki bez konfiguracji w plikach i bawieniem się konsolą pozdarawiam

TheUsh

• Gość
wymiana plików
« Odpowiedź #5 dnia: 2008-01-24, 21:29:12 »
Hehe :P Akurat uruchomienie Apache (serwer www) pod Ubuntu to nic trudnego i nie wymaga bawienia się z konsolą :P Wystarczy, że w "Menedżerze pakietów Synaptic" (w menu system -> administracja) poszukasz Apache i zainstalujesz ;) Wtedy już wystarczy tylko wrzucać pliki, które chcesz przesłać do katalogu /var/www i podawać komuś adres np. http://twojeip/plik.jpg . Wszystko zadziała oczywiście tylko wtedy jeżeli masz zewnętrzne ip. Trudne?

tomata

• Gość
wymiana plików
« Odpowiedź #6 dnia: 2008-01-24, 22:18:31 »
dzięki za informacje,ale problem polega na tym, ze osoba z którą chce wymieniać pliki nie ma zielonego pojęcia o linuxie i zna tylko folder /home. ok ona ode mnie odbierze plik ale ja od niej nie, bo nie będzie umiała przenieśc pliku do /var/www tym bardziej, że czynność ta wymaga uprawnień roota

norbert_ramzes

• Gość
wymiana plików
« Odpowiedź #7 dnia: 2008-01-24, 22:22:42 »
Cytat: tomata
nie będzie umiała przenieśc pliku do /var/www
Jak umie zrobić bajzel na pulpicie w windowsie/Linuksie to będzie tez umiała skopiować do /var/www

Cytat: tomata
tym bardziej, że czynność ta wymaga uprawnień roota
chown użyszkodnik:użyszkodnik /var/www

albo

chmod o+rwx /var/www

i już nie wymaga :)

tomata

• Gość
wymiana plików
« Odpowiedź #8 dnia: 2008-01-25, 17:35:07 »
witam!
dzięki za poświęcenie mi uwagi, będe próbował z tym apache pozdrawiam!