Nowe posty

Autor Wątek: Jak Założyć własny hosting ??  (Przeczytany 34875 razy)

norbert_ramzes

• Gość
Jak Założyć własny hosting ??
« Odpowiedź #15 dnia: 2007-12-23, 12:21:25 »
Miałem na myśli to że ASP to ZUO zwłaszcza jak robisz darmowy hosting.

mario360x

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 2007-12-23, 13:28:10 »
właśnie ja też nie wiem jak poradzić sobie z problemem wysokiej dostępności ale coś wykombinuje chyba że masz jakiś pomysł ?/

nie spotkałem się z pojęciem  ,,szeroka rura" co to ??
nie myślałem o backupem ale dobrze że mi napisałeś rzeczywiście się sprzeda ale dopiero po założeniu hostingu

//Informatyk: Następnym razem skorzystaj z opcji edytuj

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 2007-12-23, 15:47:07 »
hmm... chcesz stawiać serwer na laptopie? i to taki hostujący usługi osobom trzecim? kiedy ty tego laptopa kupiłeś - w 2027?  na laptopie to można co najwyżej serwer jakiejś gierki postawić. przecież ten sprzęt ci się usmaży jak z niego zrobisz publiczny serwer usług www...

btw: "szeroka rura" to taka, przez którą dużo wody przepłynie;)

norbert_ramzes

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 2007-12-23, 16:00:55 »
Zależy jaki laptop i jaki hosting.

akurczyk

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 2007-12-23, 16:35:44 »
Polecam zebyś najpierw zainstalował sobie Vertrigo pod windows puźniej apache mysql php pod windoą a na końcu wzioł się za kompilacje apache pod Linuxem gdy będziesz miał jakieś pojęcie co to jest httpd itp. pod windą wszystko jest łatwiejsze instalacja i konfiguracja. Ja na serwer polecam linuxa jest bezpieczniejwszy.

Aleksander Kurczyk

mario360x

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 2007-12-23, 20:44:06 »
mam bardzo doby laptop jak narazi chodzi mi  już 2 tygodnie i jakoś się nic nie dzieje z nim  
chodził mi co to jest łącze tzw. szeroka rura

spróbuje tak jak mi radzi , pobawię się ty Sibie Vertrigo ale dopiero po świętach

ale jak mam zrobić aby inni zakładani strony na moim hostingu ?

akurczyk

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 2007-12-23, 22:01:50 »
jak znasz php to nie ma problemu piszesz skrypt rejestracyjny krury z poziomu roota zakłada bazę danych i tworzy katalog i robi usera do mysql. już coś takiego robiłem jak znajdę to ci podeślą mailem. VertrigoServ pobiżesz z http://vertrigo.sourceforge.net/ jest tylko pod winde ale zawiera apache mysql nie polecam na nim stawiać serwera pblicznego do zaraz go shakują. Co do domeny to jest możliwość postawienia serwera ns ale nie na pl tylko na jakieś inne np: xxx.xxx tak jak ma .tk ich stronka to a dot.tk co do pl to możesz odpiąć kabel sieciowy itp i w httpd.conf ustawić adres zamiast localhost na coś.pl wtedy twój komp będzie miał ustawioną domeną coś.pl na 192.168.1.1.

Aleksander Kurczyk

edit:
mam mały monitor i dużą rożdzielczość nie widze tych małych literek przy piszniu posta!!!
jak w jakimś następnym poście zauważysz błędy to pisz.

edit:
W takim razie uzyj skótu ctrl + a literki staną się większe.

norbert_ramzes

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 2007-12-23, 22:09:39 »
Na moje oko to żeby mario360x potrafił coś takiego zrobić to czeka go przynajmniej miesiąc nauki dzień i noc :) ale warto bo ta wiedza zawsze się później przyda.

mario360x

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 2007-12-24, 07:43:17 »
jeżeli będzie trzeba to będę się uczyć dzień i noc wiele się już tutaj dowiedziałem
 co do akurczyk mam rozumieć że gdy  będę miał jakiś problem to mi pomożesz ze stawianiem publicznego serwera ?? oczywiście jak się jeszcze podszkolę
skoro Debiant jest dobry do stawiania serwerów to pobawię się nim trochę  jak  mi się spodoba to użyję go a nie mandrive
muszę się pochwalić wczoraj przyszła mi pocztą książka szkoła hakerów jest tam   jak się  włamywać do serwerów na linuxsie     i jak zabezpieczyć swój komputer ,więc hosting będzie zabezpieczony  przed hakerami
o czym  muszę pamiętać stawiając serwer ??

akurczyk

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 2007-12-24, 10:14:37 »
mój znajomy postawił serwer na mandrivie i nawet dobrze chodzia ale naserrwer debian, slackware, centos itp serwerowe dystrybucje o podwyszonym standardzie bezpieczeństwa. co do debiana pobież netinstall i zainstaluj bez trybu graficznego z serwerami http i mysql.

mario360x

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 2007-12-24, 12:21:34 »
mam jeszcze kilka pytać o debiana
właśnie do pobieram ale ciekawi mnie jak jest instalacja w debian bo w swoim życiu instalowałem tylko Mandrive i Slackware Linux. Czy instalacja debiana jest tekstowa tak jak w  Slackware czy graficzna tak jak Mandrivie ??

czemu mam nie instalować trybu graficznego  , czy to zaszkodzi hostingowi ??

Trivelt

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 2007-12-24, 12:55:56 »
Polecam skorzystać z wyszukiwarki Linux.pl - jest już u nas kilka artykułów na temat Debiana a także instalacji - wersja 4.0 (Etch) oferuje także wygodny dla początkujących instalator graficzny.

mario360x

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 2007-12-24, 13:13:44 »
na pewno skorzystam
 serdecznie dziękuje za pomoc  
jeżeli będę miał problemy z założenie hostingu to jeszcze  napiszę  
Jeżeli wiecie o czymś co jeszcze nie było napisane albo skazówki które nie były już udzielone to  napiszcie

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 2007-12-24, 14:20:45 »
no jeśli ten laptop taki dobry, to już się nie czepiam:P

a można wiedzieć co to za sprzęt? ciekaw jestem po prostu

akurczyk

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 2007-12-24, 15:21:14 »
debiana można zainstalować w trybie graficzyny lub tekstowym pobierasz obraz płytę (200 mb) podłączasz kabel sieciowy czy jak tam masz z netem łączysz sę przy instalacji wybierasz co chcesz za instalować on to pobiera z neta masz debiana jeśli nie masz neta to musisz pobrać 6 płyt dvd.

edit:
bez trybu graficznego żeby szybciej pobrał pakiety z neta u mnie instalacja serwera graficznego i gnome zajmuje ok półtorej godziny (mam neostrade 1mb).
jeszcze jedna wskazówka laptop powinien być podłączony do prądu z wyjętą baterią ponieważ jeśli ma baterię która może wybuchnąć lepiej jej nie podłączać, lepiej postaw tego noutbuka gdzieś daleko od kaloryfera im zimniej tym lepiej, komputer pc nieustannie może chodzić bez przerwy ok miesiąc później pewnie pójdzie procek lub płyta gł.

edit
Człowieku, zainstaluj sobie do ff moduł sprawdzania pisowni, a jeśli go masz, to używaj.