Nowe posty

Autor Wątek: kilka pytan do ... wybór linuxa  (Przeczytany 11976 razy)

alienek

• Gość
kilka pytan do ... wybór linuxa
« dnia: 2007-11-23, 10:04:07 »
Witam!
siedze na windzie jeszcze od 486.. ehh, jeszcze sie na dyskietkach gdzies wala ,praktycznie kazda winde mialem przed premiera i na anglikach siedzialem ... ( wiem ze brzmi to lamersko ale to samo zycie jest) ,ale znudzily mnie ciagle zwisy  explorera, sypiący sie OS ...  fakt ze winda jest intuicyjna , ale nic po za tym .... kazdy gląb umie klikać bezmyslnie... LinuX zawsze mnie interesowal ,ale przerażał :/ niestety neta mam od 3 lat z tego przez pierwszy rok mialem NEO , i raczej wczesniej nie bylo mowy o jego zdobyciu ... tutkach i forach ... modemy USB tez raczej nie byly najmocniejsza strona Linuxa, ale od kad mam stale łącze , to bawilem sie kilkoma linuxami...
Knopix - mialem ,no ale ehhh ... troche sobie nie umialem poradzic
Kubuntu - mam 7.10 taki fajny oryginalek :) no ale niestety nie obsługuje mi dzwieku :/ i nic sie nie da poradzic :p
i Tu mam kilka pytań...
1.który jest dobry ( nie koniecznie najlepszy bo takiego nie ma :p) ?
2.łatwy w obsludze i konfiguracji ?
chodzi mi o to ze mam karte zintegrowana AC97 i glosniki Cambridge Sound works ( kino domowe ) i łącze z je wyjsciem cyfrowym karty ,badz optycznym ,a Kubuntu tego nie obsługuje ;(
do tego mam klawiature bezprzewodową oraz mysz Labtec , i 10 USB w plycie , drukarke i skaner HP i telefon Nokie i nie wiem czy pod linuxa sa programy (drivery)obslugujace To , do tego zalezy mi na jakis programach ( nazwy) muzyczych ( obrobka ,nagrywanie ,odtwarzanie) poniewaz gram na bassie i czesto nagrywam sample ;co myslicie o ubuntu studio ??, no i fajnie by bylo jakby byla obsluga pilota ( bo chcialbym zeby sluzylo mi tez jako centrum rozrywki :) , w gry raczej nie gram ,ale w homam 3 grywam i widzialem ze jest na linuxa :) a no i L2 :)
mam 1024 ramu i radeon 9600pro
zalezy mi na bezproblemowej pracy sprzetu ( stery itp.)
Pozdrawiam!!

boroowa

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 2007-11-23, 10:28:48 »
Hm....

Zacznijmy od pierwszego punktu. E... jak na twoje wymagania, to Ubuntu Studio byłoby najlepszym rozwiązaniem. To jest system o przeznaczeniu multimedialnym, więc Ci powinno spasować.

Co do karty dźwiękowej, to mam taką samą i dźwięk mi chodzi. Sprawa klawiatury i myszy może być troche uciążliwa... Ja osobiście nie mam takich bajerów ale z relacji kumpli wiem, że nie zawsze takie myszy i klawiatury (tj. bezprzewodowe) są obsługiwane poprawnie przez pingwinka. To samo tyczy się nokii, chociaż nie jestem całkowicie tego pewny, musisz zainstalować sobie Kandy czy inny program obsługujący urządzenia komórkowe i sprawdzić... Może to jeszcze zależeć od modelu phona. Co do drukarki to nie mam żadnej wiedzy, mówiącej o niekompatybilności. Większość HP'ków działa z systemami linuksowymi bez problemów. Instalację neostrady możesz znaleść w wyszukiwarce, czy tutejszej czy na googlach.

Kwestia pilota- chyba nie ma takiej możliwości (chociaż, jeżeli się mylę to mnie poprawcie).

Programów do nagrywania muzyki etc. poszukaj u woojka google. Poprosty wpisz: "programy +linux muzyka".

Nie rozumiem tylko co miałeś tutaj na myśli:

i czy dziala z innymi linuxami ?
Weź to wytłumacz

alienek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 2007-11-23, 10:45:45 »
Witam!!
wlasnie staram sie pobrac Ubuntu studio :)
ehh wynika to z niedoczytania( braku wiedzy) ,poprostu myslalem ze to jest program :P hehe a to jest cala dystrybucja :P , jak poszperalem w googlach to to przeczytalem :p a przez jakie wyjscie puszczasz sygnal na glosniki ?? bo ja mam plyte msi i  dokupilem s-bricket ,bo mi bylo optyczne potrzene ... mam jeszce w domu sound blaster ale to w drugim kompie :P heehe na windzie sa problemy ze sterami ,wiec przypuszczam ze na linuchu tez beda :p zastanawialem sie nad X-fi audio ,ale hehehe ...mam nadzieje ze jak sciagne i zainstaluje to bedzie dzialac :) hee w sumie obejde sie bez pilota :P
Pozdrawiam :) i dziekuje za odpowiedz :)
Ps: juz poprawione :)

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 2007-11-23, 11:43:55 »
do obróbki dźwięku spróbuj programu audacity

co do kart dźwiękowych od Creative, to gdzieś czytałem, że kilka tych najnowszych ma niekompletne sterowniki dla linuksa, znaczy obsługują tylko podstawową funkcjonalność.

karta AC97 powinna działać bez problemu pod Kubuntu - pewnie kwestja konfiguracji, że nie słyszałeś dźwięku

BeliaR

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 2007-11-23, 12:45:42 »
Nagrywasz sample na AC'97? Hehe.. Spoko.. ja polecam ogolnie jako sytsem Arch Linux.. Jednak jezeli nie miales stycznosci z tym systemem (GNU/Linux) a nie chcesz sie uczyc za bardzo.. To Ubuntu studio rzeczywiscie bedzie dla Ciebie odpowiednie. P.S. Czemu wszyscy komentujacy maja Windows NT 5.1?

chmooreck

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 2007-11-23, 13:53:34 »
wyjście cyfrowe na karcie zintegrowanej, zgodnej z AC97 u mnie działa, więc i u ciebie powinno (u mnie należy wyjście skierować na hw:0,2 zamiast na hw:0,0, poczytaj o alsie: www.alsa-project.org)

P.S. BeliaR > niektórzy w pracy mają linuksa ;-)

norbert_ramzes

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 2007-11-23, 16:48:14 »
Odnośnie telefonu to mój współlokator (mam Debiana 4.0 z kernelem z paczki) podpinał do usb i nie było najmniejszych problemów. Ten telefon to jest jakiś chiński, podobnie z czytnikiem kart pamięci który kupiłem na targowisku.

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 2007-11-23, 16:48:19 »
Cytat: BeliaR
P.S. Czemu wszyscy komentujacy maja Windows NT 5.1?
u mnie jest Windows NT 5.0 :P
a czemu windows? domyśl się :P

norbert_ramzes

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 2007-11-23, 17:41:14 »
Cytat: tomek-k
Cytat: BeliaR
P.S. Czemu wszyscy komentujacy maja Windows NT 5.1?
u mnie jest Windows NT 5.0 :P
a czemu windows? domyśl się :P
A mnie broni mój opis.

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 2007-11-23, 22:23:33 »
no widzisz, ale mi się takich opisów nie chce pisać - nie widzę powodu dla czego miałbym się tłumaczyć dla czego akurat piszę z windowsa ;)

ps. ten post piszę z ubuntu na przykład

norbert_ramzes

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 2007-11-24, 00:15:26 »
A ja teraz z Debiana z domciu :)

EDIT: Ale to info o domenach to wynikło z praktyki...

freerider

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 2007-11-25, 12:17:48 »
A ja z FreeBSD :P

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 2007-11-25, 21:39:21 »
a ja teraz na swoim własnym Debianie siedze ;)

alienek

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 2007-11-26, 11:03:04 »
Witam!!!
no zainstalowalem sobie Ubuntu studio :) jestem pod wrazeniem , i odziwo dzwiek dziala
wspaniale , uaktywnilem sobie tryb 5,1 :) dzieki poradnikowi :P aktulnie sie mecze nad tym jak odblokowac porty , poniewaz instaluje żabke ( azereusa) ,jakies wskazówki ??... aha i na niektórych stronach nie mam polskich znaków ,czego to jest wina??
pozdrawiam!!

norbert_ramzes

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 2007-11-26, 14:26:11 »
Wałkowane od dawna: iptables