Nowe posty

Autor Wątek: [Debian]Instalacja neostrady  (Przeczytany 4532 razy)

Hipek

• Gość
[Debian]Instalacja neostrady
« dnia: 2007-11-01, 23:07:55 »
Witam!

Czy instalował ktoś z Was neostradę pod Linuxem? Kiedy to się robi - po instalacji OSa czy w jej trakcie?
Dzięki, pozdrawiam

norbert_ramzes

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 2007-11-01, 23:32:15 »
Mi się akurat nie zdarzyło, ale za pomocą http://www.newbie.linux.pl/forum/search.php i www.google.pl możesz wiele znaleźć np: http://www.newbie.linux.pl/forum/viewtopic.php?id=7359

Podejrzewam że ubuneo(ubudsl) będzie działać na Debianie: www.ubuneo.ubuntu.pl

Ewentualnie: www.forum.neostrada.info

Hipek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 2007-11-02, 01:04:04 »
Wielkie dzieki za info! :)

W takim razie dodam jeszcze jedno pytanie, zwiazane bezposrednio juz z instalacja linuxa: poradnik kaze instalowac L. na partycji przeznaczonej specjalnie dla niego (ogólnie mówi o dwóch partycjach linuxowych). Obecnie mam dysk fizyczny podzielony na dwie partycje: c i d. Czy mam przed instalacja stworzyć nowa partycje e: czy tez on (instalator) sam sobie zalatwi podzial mojego dysku na tą trzecią partycję? Boję się, bo nie chce stracić danych, a archiwizacja zajęłaby mi za dużo czasu...
dzięki za odpowiedź :)

arctgx

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 2007-11-02, 02:16:48 »
"C:", "D:", ... to nomenklatura windowsowa. Jeśli windows je nazwał, to prawdopodobnie znaczy, że je wykrył (poza wirtualnymi dyskami) i system plików jest natywny dla niego (FAT, NTFS). Siłą rzeczy na FAT dałoby się chyba Linuksa postawić, ale choćby ze względu na brak dowiązań sprawiałby ten system sporo problemów.

Zdefragmentuj sobie dane na (czyli skup je na początku) partycji, z której jesteś w stanie wyciąć miejsce. Wytnij resztę tak, by nie najechać na dane (policz ile miejsca zostało) i stwórz na niej system plików, na którym Linux będzie dobrze działał (choćby ext3).

Przed zmniejszaniem rozmiaru partycji zrobienie kopii danych zawsze wskazane.

Hipek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 2007-11-02, 02:29:12 »
dzięki arctgx.
Czyli reasumując: muszę podzielić jedną z obecnych partycji na dwie tak, by nie naruszyć danych. Da się to jakoś spod Windy zrobić, czy musze się z fdiskiem szamotać?

I - bo każda odpowiedź rodzi mi tu pytania: czy to, że Win działa pod FATem, a Linux pod innym typem plikow oznacza, że tak naprawdę pod Linuksem będę miał tylko dostęp do tej części dysku, którą sobie przerobię na system ext3, a pozostałe partycje/dyski będą niewidoczne dla niego?

Przepraszam, że tyle pytam, ale wolę się dowiedzieć wszystkiego zanim zainstaluję pingwinka, żeby potem nie musieć kombinować...

Pozdrawiam, miłej nocy.

arctgx

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 2007-11-02, 03:11:30 »
Standardowo dla Windowsa partycje innej niż "jego" nie będą widoczne. W Linuksie natomiast będziesz bez problemu mógł czytać/pisać z FAT i czytać z NTFS (z pisaniem trochę więcej zabawy i ryzyka może być - o tym czytaj sam).

Defragmentację zrób sobie pod windą, do partycjonowania możesz użyć graficznego narzędzia z instalatora dystrybucji Linuksa, którą wybierzesz.

Instalacja sterowników do modemu i konfiguracja Neostrady może przysporzyć nieco zabawy w niektórych dystrybucjach (czasem trzeba samemu dostarczyć z CD firmware dla modemu), ale ponoć niektóre dystrybucje i z tym sobie radzą. Sam z tym nie miałem do czynienia, ale proponuję skorzystać z wyszukiwarki, bo pytanie typu "jak zainstalować neostradę" ma duże szanse trafić do działu /dev/null.

Hipek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 2007-11-02, 14:00:12 »
norbert_ramzes, arctgx, wielkie dzięki za pomoc!

//edit
Cytat: arctgx
Defragmentację zrób sobie pod windą, do partycjonowania możesz użyć graficznego narzędzia z instalatora dystrybucji Linuksa, którą wybierzesz.
Czyli mam rozumieć, że partycjonowanie przez instalator Linuksa spowoduje, że na nowoutworzonych partycjach będzie system plików taki, pod którym pingwin dobrze się czuje, tak?

------------------------------------
W takim razie odpowiem na swoje pierwsze pytanie - dla potomności: instalacja neostrady pod Linuksem:
http://www.linuxfan.pl/dyskusje/pcol.2004/06.2004/10387.php3

Dziś instaluję L., więc przetestuję czy wszystko gra :)

norbert_ramzes

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 2007-11-02, 19:55:15 »
Cytat: Hipek
Czyli mam rozumieć, że partycjonowanie przez instalator Linuksa spowoduje, że na nowoutworzonych partycjach będzie system plików taki, pod którym pingwin dobrze się czuje, tak?
Nie ważne jaki użyjesz program do partycjonowania, ważne żeby partycje które utworzysz były najlepiej linuksowe czyli: ext2, ext3 albo nawet reiserfs, ale radziłbym ext3.

Ja używam cfdisk i mkfs ;)