Nowe posty

xx KDE Wallet (7)
2019-03-24, 08:51:55
xx MacOS vs Linux (17)
2019-03-22, 21:20:08
xx [rozwiązane] Jak zainstalować Firefox'a 66 w Mint'cie 19.1? (15)
2019-03-22, 19:24:47
xx Dziwne zachowanie Firefoxa 65.0.1 (8)
2019-03-22, 11:49:13
xx Gdzie jest link do MOJE POSTY? (2)
2019-03-22, 07:34:45
xx HUMBLE BOOK BUNDLE: LINUX BY WILEY (0)
2019-03-22, 07:24:44
xx [ Gra Za Darmo on-line ] Albion Online (1)
2019-03-22, 07:21:33
xx Mint 19.1 - jest na wpół po polsku i angielsku, no szlag... (5)
2019-03-20, 10:49:16
xx brak uprawnień przy pobieraniu (3)
2019-03-20, 02:57:12
xx Reklamy (2)
2019-03-19, 14:58:34

Autor Wątek: Nvidia GeForce 7300GT - nie działa 3D, potem system X (openSUSE 10.2)  (Przeczytany 26971 razy)

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 13
    • Zobacz profil
Nvidia GeForce 7300GT - nie działa 3D, potem system X (openSUSE 10.2)
« Odpowiedź #15 dnia: 2007-11-05, 19:51:21 »
1 polecenie:
glxinfo | grep direct

Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0".
Error: couldn't find RGB GLX visual
Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0



2 polecenie:
cat /etc/X11/xorg.conf | grep nv

Driver "nv"



3 polecenie:
glxgears

Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0".


ps. gra sie nie wlacza:(
glxgears: Error: couldn't get an RGB, Double-buffered visual

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
Nvidia GeForce 7300GT - nie działa 3D, potem system X (openSUSE 10.2)
« Odpowiedź #16 dnia: 2007-11-08, 20:29:43 »
Witam mam  ten sam problem ze swoim geforce 7300GT. Po zainstalowaniu, niby sie zainstalowalo tak jak pisalo w pliku przez yasta. Opcja 3D jest niaktywna. Co robic? Jestem poczatkujacy i jak wlaczam kompa to linux wlacza mi sie w trybie konsoli co mam zrobic by wlaczal mi sie normalnie w KDE. Mam OPEN SUSE 10.3 Pomocy!!!!

Pozdrawiam

Offline Norbert Kiszka

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1846
    • Zobacz profil
"Ostrzeżenie menedżera okien: Okno 0x3e00019 (MPlayer) ustawia atrybut MWM, określający, że jego rozmiar okna jest niezmienny, lecz jednocześnie ustawia minimalny rozmiar na 1 x 1, a maksymalny rozmiar na 440 x 120. To nie ma żadnego sensu."

http://lottalinuxlinks.com/files/linux_mobile.jpg

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 13
    • Zobacz profil
Nvidia GeForce 7300GT - nie działa 3D, potem system X (openSUSE 10.2)
« Odpowiedź #18 dnia: 2007-11-09, 12:48:08 »
Przykro mi ale andal nie dziala... zadna konfiguracja, zadna komenda i aktulalizacja nie pomogła...

Offline Bogdan

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 364
    • Zobacz profil
Nvidia GeForce 7300GT - nie działa 3D, potem system X (openSUSE 10.2)
« Odpowiedź #19 dnia: 2007-11-09, 16:19:26 »
Raczej nie pozwalasz sobie pomoc, jesli cos robisz to musisz napisac co zrobiles po kolei  i jakie bledy ci sie potencjalnie wyswietlaja , twoja karta jest wspierana przez sterowik np 100.14.19
http://us.download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86/100.14.19/README/appendix-a.html
czy postapiles wg metody instalacji w trybie tekstowym?
Komendy zwocily, ze nie uzywasz sterownika firmowego (nvidia) a standartowy "Driver "nv" co za tym idzie zapomnij o 3d itp, dopoki go nie zainstalujesz , haslo nie dziala nie robi na nikim wrazenia.
A zadna akualizacji nic tu nie pomoze.
Pozdrawiam!

Offline

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 434
    • Zobacz profil
Nvidia GeForce 7300GT - nie działa 3D, potem system X (openSUSE 10.2)
« Odpowiedź #20 dnia: 2007-11-10, 16:01:04 »
jeśli zainstalowałeś sobie sterownik nvidia, a glxinfo wyświetla ci że używasz nv, to musisz zmienić w pliku /etc/X11/xorg.conf nazwę sterownika graficznego z nv na nvidia (na pewno znajdziesz w którym miejscu w pliku się to znajduje). Nie wczytywałem się aż tak dokładnie w cały temat, ale z tego co zauważyłem w postach powyżej, to właśnie rozchodziło się o instalację sterownika nvidia.

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
Nvidia GeForce 7300GT - nie działa 3D, potem system X (openSUSE 10.2)
« Odpowiedź #21 dnia: 2008-01-13, 09:51:50 »
witam! mam geforca 7300gt, suse 10.3i problem z x-serwer po zaistalowaniu najnowszego serownika ze strony nvidia, kde sie nie uruchamia, dalej robie jak ponizej
jako root w trybie tekstowym
Cytat: Bees
Zmien wpis w /etc/X11/xorg.conf
w odp na to wyswietla mi sie permission denied i nie moge zmienic nazwy sterownika
macie moze jakis pomysl co robic dalej?

Offline Norbert Kiszka

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1846
    • Zobacz profil
Nvidia GeForce 7300GT - nie działa 3D, potem system X (openSUSE 10.2)
« Odpowiedź #22 dnia: 2008-01-13, 10:49:16 »
sudo nano /etc/X11/xorg.conf

Jako root, tylko i wyłącznie.
"Ostrzeżenie menedżera okien: Okno 0x3e00019 (MPlayer) ustawia atrybut MWM, określający, że jego rozmiar okna jest niezmienny, lecz jednocześnie ustawia minimalny rozmiar na 1 x 1, a maksymalny rozmiar na 440 x 120. To nie ma żadnego sensu."

http://lottalinuxlinks.com/files/linux_mobile.jpg

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
Nvidia GeForce 7300GT - nie działa 3D, potem system X (openSUSE 10.2)
« Odpowiedź #23 dnia: 2008-01-13, 12:02:38 »
Cytat: norbert_ramzes
sudo nano /etc/X11/xorg.conf
command not found yhy wiec nie wiem co dalej

jeszcze doistalowalem brakujace pakiety:
-kernel-source
-automake
-autoconf
-gcc
-gcc-c++
ktore są ponoc wymagane do sterownikow nvidii ale nadal nie idzie urchomic x-serwer

Offline Norbert Kiszka

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1846
    • Zobacz profil
Nvidia GeForce 7300GT - nie działa 3D, potem system X (openSUSE 10.2)
« Odpowiedź #24 dnia: 2008-01-13, 12:06:42 »
Najwidoczniej sudo nie jest zainstalowane... Pomyśl i edytuj bez sudo ale też jako root.
"Ostrzeżenie menedżera okien: Okno 0x3e00019 (MPlayer) ustawia atrybut MWM, określający, że jego rozmiar okna jest niezmienny, lecz jednocześnie ustawia minimalny rozmiar na 1 x 1, a maksymalny rozmiar na 440 x 120. To nie ma żadnego sensu."

http://lottalinuxlinks.com/files/linux_mobile.jpg

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
Nvidia GeForce 7300GT - nie działa 3D, potem system X (openSUSE 10.2)
« Odpowiedź #25 dnia: 2008-01-13, 12:49:52 »
dobra a wiec cos wykombinowalem
zaistalowalem sudo i nano wlaczylem edytor ale tam sterownik byl juz ustawiony na nvidia wiec nie zmienialem szybki restart ,stwierdzilem ze wlacze sax2 -r -m 0=nv (na 0=nvidia nie reagowalo) uruchomil mnie sie graficzny sax2 ale bez obslugi 3d zmienilem tylko z 16bitow na 24 bity i wylaczylem wpisalem startx i odziwo odpalilo kde niestety w sysinfo/ wysietla sie cos takiego
Display Info
Vendor:  nVidia Corporation
  Model:  GeForce 7300 GT
  Driver:  Unknown
a sax2 nadal nie ma 3d
jak teraz tylko uruchomic tą akceleracje

a jeszcze jedno jak sie zapisuje zmieny w nano w trybie tekstowym?

Offline Norbert Kiszka

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1846
    • Zobacz profil
Nvidia GeForce 7300GT - nie działa 3D, potem system X (openSUSE 10.2)
« Odpowiedź #26 dnia: 2008-01-13, 12:55:58 »
Cytat: bolek-san
a jeszcze jedno jak sie zapisuje zmieny w nano w trybie tekstowym?
Zapis: ctrl+o
Wyjście: ctrl+x

Jest wszystko napisane na dole w nano.

-----

Spróbuj najpierw zainstalować sterownik poprzez yast ewentualnie ze strony nvidii, a po tym w razie konieczności zmień "nv" na "nvidia" w /etc/X11/xorg.conf
"Ostrzeżenie menedżera okien: Okno 0x3e00019 (MPlayer) ustawia atrybut MWM, określający, że jego rozmiar okna jest niezmienny, lecz jednocześnie ustawia minimalny rozmiar na 1 x 1, a maksymalny rozmiar na 440 x 120. To nie ma żadnego sensu."

http://lottalinuxlinks.com/files/linux_mobile.jpg

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
Nvidia GeForce 7300GT - nie działa 3D, potem system X (openSUSE 10.2)
« Odpowiedź #27 dnia: 2008-01-13, 14:19:30 »
juz mam zaistalowany sterownik via 1-click ze strony nvidii
system caly czas uruchamia sie w trybie tekstowym, za kazdym razem trzeba zmienic ustawienia w sax2 na 24 bity
w zaleznosci czy jest 24 czy 16 bitow w driver wyswietla sie "nvidia" albo "nv" co zmienialem juz kilka razy i nic
a w kde idzie wlaczyc akceleracje 3d tylko ze po restarcie znwou tryb tekstpwy i brak akceleracji nie ma moze jakis alternatywnych sterownikow?

Offline Norbert Kiszka

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1846
    • Zobacz profil
Nvidia GeForce 7300GT - nie działa 3D, potem system X (openSUSE 10.2)
« Odpowiedź #28 dnia: 2008-01-13, 14:23:42 »
Może coś Ci zmienia sterownik w xorg.conf?
Pytanie tylko co...
"Ostrzeżenie menedżera okien: Okno 0x3e00019 (MPlayer) ustawia atrybut MWM, określający, że jego rozmiar okna jest niezmienny, lecz jednocześnie ustawia minimalny rozmiar na 1 x 1, a maksymalny rozmiar na 440 x 120. To nie ma żadnego sensu."

http://lottalinuxlinks.com/files/linux_mobile.jpg

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
Nvidia GeForce 7300GT - nie działa 3D, potem system X (openSUSE 10.2)
« Odpowiedź #29 dnia: 2008-01-13, 17:27:00 »
nie wiem co dalej robic...
moze ta to sie jakos naprawic za pomoca beryla natknelem sie na watek http://newbie.linux.pl/forum/viewtopic.php?pid=60940
tylko nie wiem jak dalej sie zato zabrac xD