Nowe posty

xx postfix otrzymane emaile from z mojej domeny (0)
Dzisiaj o 12:58:04
xx Prawy przycisk myszy - > Nowy plik (2)
Dzisiaj o 11:39:30
xx Konto root i crontab backupu (2)
Wczoraj o 22:51:23
xx Najlepsze gry na Androida według Was (3)
Wczoraj o 14:04:31
xx jak w C++ robić operacje na pieniądzach (7)
Wczoraj o 14:00:35
xx [C++] Do czego potrzebny jest czas kompilacji (1)
Wczoraj o 13:57:53
xx chrome - urządzenie audio (4)
2019-11-10, 12:33:43
xx PORADNIK ! [Poszukiwanie bledow] (1)
2019-11-09, 17:54:50
xx debian 10, problem z instalacją MySQLa (8)
2019-11-08, 21:55:38
xx Wynik skryptu do txt (3)
2019-11-08, 12:41:55

Autor Wątek: Odtwarzacz mp3 - problem z montowaniem.  (Przeczytany 10281 razy)

Offline Ryszard M

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 11
    • Zobacz profil
Odtwarzacz mp3 - problem z montowaniem.
« dnia: 2007-10-13, 23:43:54 »
Cześć,

mam system Mandriva 2007:
Linux localhost 2.6.17-5mdv #1 SMP Wed Sep 13 14:32:31 EDT 2006 i686 Intel(R) Pentium(R) M processor 1.70GHz GNU/Linux

Próbuję montować odtwarzacz mp3. Działał mi jakis czas temu. Działa tez pod Windowsami.
Jest też widoczny jak go podłączam pod USB:
# fdisk -l
Disk /dev/sdc: 2033 MB, 2033451008 bytes
97 heads, 12 sectors/track, 853 cylinders

Mam też dysk twardy zewnętrzny USB i działa bez problemu.
Probowalem kilka wskazówek na sieci, radzą dodać wpis do
/etc/fstab, ale bez skutku.
Przy takim wpisie:
/dev/sdc /mnt/mp3pl vfat rw,noatime,user,noauto 0 0

mam komunikat:
[root@localhost ~]# mount /dev/sdc /mnt/mp3pl
mount: you must specify the filesystem type

Czy moze ktoś wie, jakie to opcje?
Problem jest jeszcze taki, ze urządzenie jest widoczne
raz jako /dev/sdb, albo /dev/sdc w zależności od tego,
czy mam włączony dysk twardy USB zewnętrzny.
Jak sie z tym uporac?

Z góry dziękuje za jakieś sugestie.
RYsiek

Offline ultr

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1186
    • Zobacz profil
Odtwarzacz mp3 - problem z montowaniem.
« Odpowiedź #1 dnia: 2007-10-14, 04:12:15 »
Jeżeli masz już wpis w fstab, to nie piszesz `mount /dev/sdc /mnt/mp3pl`, tylko `mount /dev/sdc` lub `mount /mnt/mp3pl`. Twoje polecenie powoduje pominięcie sprawdzenia konfiguracji w fstab i oczekuje wszystkich parametrów w linii poleceń, których (typ systemu plików) nie dostarczasz.

Offline Piotr Chmura

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 5060
    • Zobacz profil
Odtwarzacz mp3 - problem z montowaniem.
« Odpowiedź #2 dnia: 2007-10-14, 10:06:00 »
tak jak pisze ultr:
mount -t auto /dev/sdc /mnt/mp3pl
pmount /dev/sdc
oba sposoby nie wymagają wpisów w fstab, pmount pozwoli co na za'mount'owanie partycji z poziomu użytkownika, tylko użytkownik musi być w jakiejś grupie (chyba plugdev, ale dokładnie nie pamiętam) i będzie dostępny w /media (chyba, że jest wpis w fstab, wtedy punkt mountowania jest według niego)

Offline Ryszard M

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 11
    • Zobacz profil
Odtwarzacz mp3 - problem z montowaniem.
« Odpowiedź #3 dnia: 2007-10-14, 10:53:42 »
Dzięki wam bardzo za wskazówki.
Ale znalazłem ciekawą stronę, która mnie naprowadziła:
http://nst.sourceforge.net/nst/docs/user/ch04s03.html

Zrobiłem tak:
fdisk -l | grep /dev/sd
Disk /dev/sdc: 2033 MB, 2033451008 bytes
/dev/sdc1   *           1         853     1985760    b  W95 FAT32
Potem :
mount -t vfat /dev/sdc1 /mnt/mp3pl
No i hula :-)
Użyłem sdc1 zamiast sd.
 
Pozdrawiam,
Rysiek

Offline Maciej Rutecki

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2107
    • Zobacz profil
Odtwarzacz mp3 - problem z montowaniem.
« Odpowiedź #4 dnia: 2007-10-14, 12:25:26 »
Może wygodniej montować po etykiecie lub uuid? Wygodniej wtedy zapanować nad zawartością fstab:

http://www.unixy.pl/forum/viewtopic.php?t=2156

Offline Ryszard M

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 11
    • Zobacz profil
Odtwarzacz mp3 - problem z montowaniem.
« Odpowiedź #5 dnia: 2007-10-15, 01:00:37 »
No, bardzo ciekawe, ale sprawdzę to później,
dzięki....

Pozdrawiam ,
Rysiek

Offline Ryszard M

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 11
    • Zobacz profil
Odtwarzacz mp3 - problem z montowaniem.
« Odpowiedź #6 dnia: 2007-10-15, 23:56:01 »
Ciekawa rzecz, dzisiaj nie podłączyłem dysku twardego USB i pojawił się problem, przy próbie montowania odtwarzacza mp3 dostałem komunikat, że /dev/sdc1 nie istnieje. Wygląda na to, że system za kazdym razem przydziela urządzenia USB do innego /dev/sdcX, co powoduje problem z wpisami w /etc/fstab. Czy tak jest w istocie? Po podlączeniu wszystkiego tak jak wczoraj wszystko działa.
Pewnie ta sugestia dot. używania punktów montowania wg. etykiety by pomogła.

Pozrdawiam,
Rysiek

Offline

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 434
    • Zobacz profil
Odtwarzacz mp3 - problem z montowaniem.
« Odpowiedź #7 dnia: 2007-10-16, 00:04:44 »
system za każdym razem przydziela urządzenie do pierwszego "nieużywanego" pliku użądzenia. To znaczy, jeśli masz w systemie /dev/sda zajęte, to po podłączeniu pendrajwa system podepnie go pod /dev/sdb (a jego pierwszą partycję pod /dev/sdb1, drugą do /dev/sdb2 itd). Jeśli natomiast w systemie są zajęte i /dev/sda i /dev/sdb (np. podłączyłeś już jakąś empetrójke, pendrajwa czy coś) to po podłączeniu pendrajwa (czy czegokolwiek tam innego) system podepnie je pod /dev/sdc (a partycje do /dev/sdc1 /dev/sdc2 itd).

Najlepiej jest nie używać wcale wpisów w fstab, a w zamian za to jakiegoś usbmount (czy jakoś tak) albo kożystać z menedżera montowania twojego środowiska graficznego

Offline Ryszard M

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 11
    • Zobacz profil
Odtwarzacz mp3 - problem z montowaniem.
« Odpowiedź #8 dnia: 2007-10-17, 01:00:22 »
Hej,
dzięki, no rzeczywiście, z tymi wpisami to tak wychodzi.
Mogę pendrajwa podłączyć jako /sdb1, czyli coś co
mam w fstab wpisane jako partycję na dysku twardym, ale
ten dysk nie jest podłączony w danej chwili.
Będę się musiał z tym zapoznać, dzięki za wskazówki.

Pozdrawiam,
Rysiek

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 20
    • Zobacz profil
Odtwarzacz mp3 - problem z montowaniem.
« Odpowiedź #9 dnia: 2007-11-30, 20:38:20 »
Witam,
Mam problem z mp3.
Samsung yp-k3jzb, problem tez mialem na PC.
Odtwarzacz ten wymaga WMP 10.0 i innych pierdół. Nie na kazdym PC potrafilem zrobic zeby dzialal.... na laptopie na xp smigal.Od niedawna na laptopie jest Ubuntu. Na mp3`ce sa wazne pliki, (praca inzynierska, jakies sterowniki) rzeczy ktore musze przegrac na inne komputery. Ubuntu nie widzi mp3, albo ja nie widze tego ze widzi.
Napewno zasilanie jest bo mp3`ka sie ładuje.
Jak moge sie dostac na ten maly dysk przenosny?
Dziekuje za wszelka pomoc,
Pozdrawiam

Offline

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 434
    • Zobacz profil
Odtwarzacz mp3 - problem z montowaniem.
« Odpowiedź #10 dnia: 2007-12-01, 00:50:07 »
Niektóre odtwarzacze mp3 są tak zrobione, że zgłaszają się systemowi operacyjnemu jako dysk wymienny USB - z takimi urządzeniami nie ma problemu pod linuksem.

Inne mp-trójki są tak zrobione, że potrzebują specjalnych sterowników - producent z jakiegoś powodu nie chciał, żeby jego produkt zachowywał się jak dysk USB. Czasami jest tak, że te specjalne sterowniki przedstawiają systemowi operacyjnemu odtwarzacz mp3 jako dysk USB, ale to taka ściema, żeby użytkownikowi nie mieszać za bardzo. Jeśli takie sterowniki są dostarczane razem z windowsem (np. często się tak zdarza w win >= XP - jeden kumpel ma taką mp3, że w XP widzi go jako dysk USB, a w win2000, który _posiada_ sterowniki do dysku USB, urządzenie nie działa), to użytkownik jest przekonany że jego mp3 po podłączeniu do komputera zgłasza się jako dysk USB i jest przekonany, że nie będzie problemu z wykryciem takiego mp3 w innych systemach. Ale jeśli w innych systemach nie ma tych specjalnych sterowników (jak w przypadku win 2000 w powyższym przykładzie), to niestety - nie ma szans na dostanie się na takie urządzenie (co z tego, że w windowsie XP widać je jako dysk USB, jeśli tak na prawdę sterownik nas oszukuje).

Napisałem to wszystko, żeby rozjaśnić nieco sytuację;)

Żeby się przekonać, czy nie jesteś jednym z tych "szczęśliwców", którzy potrzebują dodatkowych sterowników, to po podłączeniu empetrójki wpisz w konsoli:
dmesg | tail
i wrzuć tutaj wynik tego polecenia.
przydać się też może wynik polecenia:
lsusb

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 20
    • Zobacz profil
Odtwarzacz mp3 - problem z montowaniem.
« Odpowiedź #11 dnia: 2007-12-01, 12:19:29 »
my@My-laptop:~$ dmesg |tail
[   22.708000] Bluetooth: RFCOMM TTY layer initialized
[   22.708000] Bluetooth: RFCOMM ver 1.8
[   54.468000] sky2 eth0: Link is up at 100 Mbps, full duplex, flow control rx
[   58.372000] NET: Registered protocol family 17
[   79.160000] NET: Registered protocol family 10
[   79.160000] lo: Disabled Privacy Extensions
[   89.576000] ath0: no IPv6 routers present
[  103.844000] eth0: no IPv6 routers present
[  713.440000] usb 5-2: new high speed USB device using ehci_hcd and address 2
[  713.588000] usb 5-2: configuration #1 chosen from 1 choice



my@My-laptop:~$ lsusb
Bus 005 Device 002: ID 04e8:5081 Samsung Electronics Co., Ltd
Bus 005 Device 001: ID 0000:0000  
Bus 003 Device 001: ID 0000:0000  
Bus 004 Device 001: ID 0000:0000  
Bus 002 Device 001: ID 0000:0000  
Bus 001 Device 001: ID 0000:0000

Kolejne pytanie: Czy to znaczy ze w tym laptopie jest bluetooth?;)

Offline Piotr Chmura

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 5060
    • Zobacz profil
Odtwarzacz mp3 - problem z montowaniem.
« Odpowiedź #12 dnia: 2007-12-01, 13:04:02 »
znalazłem to:
http://www.debianforum.de/forum/viewtopic.php?p=572852
a stąd tutaj:
http://en.wikipedia.org/wiki/Media_Transfer_Protocol
chyba są jakieś szanse, ale głowy nie dam...


skoro poprawnie zainicjalizował bluetooth'a, to go raczej ma ;-)

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 20
    • Zobacz profil
Odtwarzacz mp3 - problem z montowaniem.
« Odpowiedź #13 dnia: 2007-12-01, 18:41:52 »
Mam zainstalowane libmtp6 ... i nic...przy podlaczaniu odtwarzacza, uruchamia sie rhythmbox, ale pliki wciaz nie sa widoczne.
Nie moge sie do niego dostac.

Offline

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 434
    • Zobacz profil
Odtwarzacz mp3 - problem z montowaniem.
« Odpowiedź #14 dnia: 2007-12-01, 21:15:28 »
z wydruku dmesg | tail widać, że linux zauważył nowe urządzenie USB, ale nie uznał go za dysk wymienny USB (USB mass storage device), więc wiadomo już, że twoje mp3 potrzebuje jakichś dodatkowych sterowników.

Pisałeś, że po podłączeniu uruchamia się Rythmbox - i nawet w nim nie widać zawartości empetrójki?

Możliwe, że po prostu do twojej empetrójki nie ma sterowników linuksowych - producent olał sprawę a otwarte sterowniki nie powstały...