Nowe posty

xx Instalacja Debian10 problem z instalacją GRUBa na RAID5 (5)
Wczoraj o 17:58:57
xx AMD Ryzen 5 3500U (11)
2019-10-14, 18:29:46
xx Konfiguracja directadmina (0)
2019-10-13, 03:18:36
xx Problem z instalacją sterowników TL-WN821N (4)
2019-10-11, 23:15:00
xx Sprzet z Linuxem (1)
2019-10-11, 10:06:24
xx nadpisanie partycji domowej (6)
2019-10-03, 03:27:28
xx Screen flickering Deepin (4)
2019-10-02, 20:32:56
xx Pisanie bezpiecznych skryptow. (0)
2019-10-01, 19:42:01
xx Ciągle pojawiają się nowe wpisy w auth.log (1)
2019-09-27, 21:09:45
xx Pblem z montowaniem dysku sieciowego (3)
2019-09-22, 22:05:08

Autor Wątek: [xine] Menu z obciętymi wyrazami  (Przeczytany 4579 razy)

Offline Sebastian Chyba zartujecie

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 191
    • Zobacz profil
[xine] Menu z obciętymi wyrazami
« dnia: 2007-10-11, 13:38:41 »
Witam!

Mam Slackware 12. Bez żadnych rekompilacji i innych udziwnień.
LC_ALL="pl_PL"
LANG="pl_PL.ISO-8859-2"

Menu w XINE mi się pojawia w języku naszym ojczystym, jednak wszystkie pozycje menu są obcięte do miejsca gdzie występuje znaczek z ogonkiem (ęóąśłżźćń).

Poniżej zamieszczam zrzut z pulpitu jak to wygląda:


Pozdrawiam
DevilaN

Offline

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 825
    • Zobacz profil
[xine] Menu z obciętymi wyrazami
« Odpowiedź #1 dnia: 2007-10-11, 14:22:52 »
A jak ustawisz lang na: LANG=pl_PL.UTF-8

M.

Offline Sebastian Chyba zartujecie

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 191
    • Zobacz profil
[xine] Menu z obciętymi wyrazami
« Odpowiedź #2 dnia: 2007-10-11, 14:39:43 »
Dałem export LANG na podaną przez Ciebie wartość i odpaliłem xine - niestety dalej jest to samo.

Dla pewności jeszcze spróbowałem tak odpalić xine:
# LANG=pl_PL.UTF-8 xine

Niestety bez zmian.

Offline

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 825
    • Zobacz profil
[xine] Menu z obciętymi wyrazami
« Odpowiedź #3 dnia: 2007-10-11, 14:45:50 »
To jak tak uruchamiasz to daj LC_ALL a nie LANG.

M.

Offline Sebastian Chyba zartujecie

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 191
    • Zobacz profil
[xine] Menu z obciętymi wyrazami
« Odpowiedź #4 dnia: 2007-10-11, 14:56:31 »
ok, działa :)

Pytanie czy da radę zrobić to na ISO czy muszę za każdym razem ustawiać na UTF-8 przed uruchomieniem?

Bo z tego co widziałem w README do slacka, to nie jest zalecane używanie UTF-8 globalnie w systemie z powodu potencjalnych konfliktów ze zgodnością z UTF dla starszych aplikacji.

Offline

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 825
    • Zobacz profil
[xine] Menu z obciętymi wyrazami
« Odpowiedź #5 dnia: 2007-10-11, 14:58:31 »
Zmień xine na xine2 i utwórz skrypt o nazwie xine który w sobie będzie miał export UTF'a i który będzie uruchamiał xine2.
W openSUSE domyślnie jest UTF.

M.