Linux.pl  :   Newbie   Forum   Blog   Wiki   Hosting   Przeglądarka manuali
http://forum.linux.pl r e k l a m a
  Jesteś niezalogowany.
 Zaloguj się
 Zarejestruj się
 Zapomniałem hasła...
   czwartek, 17 kwietnia 2014 r.   
   Start
 · Rozdajemy Linuksa!
 · Baza sprzętu

   Linux HowTo
Administracja
phpMyBackupPro - backup baz MySQL łatwo i przyjemnie
Administracja
Cała prawda o backupie
Oprogramowanie
Unlock Root - Rootowanie Androida
Sprzęt
Tania chińska dźwiękówka USB 3D SOUND na tajwańskim chipie TP6911
Recenzje
Lekkie dystrybucje krótko i rzeczowo.
Administracja
Biblioteka popt
Administracja
Delegacja puli /64 IPv6 i revDNS na inny adres IP (inną maszynę)

   Na forum
 · Szkolenia w Warszawie · [4]
 · Studencki Festiwal Informatyczny · [1]
 · instalacja Minta 16 x64/Ubuntu 12.04 · [0]
 · LG L5 montowanie · [0]
 · Maszyna robocza · [1]
 · Toshiba Satellite ? · [1]
 · Grupa Domowa · [0]
 · Ograniczona przestrzeń udostępnianego zasobu? · [0]
 · konfiguracja forum oraz poczty · [0]
 · konfiguracja strony/forum oraz poczty · [0]
 · Skrypt wyswietlajacy IP i maske · [1]
 · balancer - cookie · [1]
 · Bardzo głośny napęd DVD. Ubuntu 13.10. · [2]
 · Linux dla zielonego. · [4]
 · Jak zrobić zrzut ekranu w trybie tekstowym ? · [1]
 · Szukam Karty Sieciowej WIFI · [4]
 · Logowanie Linux, używanie Windows ? · [3]
 · Pomoc z pętlą for. · [4]
 · debian network menager · [3]
 · Opera + KGet · [2]
forum Linux.pl - RSS

UWAGA! Zanim zadasz pytanie na forum dotyczące jakiegoś problemu technicznego sprawdź koniecznie czy rozwiązanie tego problemu nie znajduje się już na tej stronie! Zapoznaj się również z artykułem Linuksowy savoir-vivre, czyli jak najlepiej otrzymać pomoc. To zaoszczędzi Twój czas, a nam ułatwi zadanie.

Prosimy o zachowanie kultury języka oraz ogólnie przyjętych norm etycznych. Zachowania niecenzuralne i uciążliwe dla innych użytkowników forum mogą spowodować usunięcie postów lub nawet zablokowanie możliwości korzystania z forum!

#1 2005-10-10 16:11:04

Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.12) Gecko/20050919 Firefox/1.0.7
tomi_xx
Nowy na forum
Z: Bielsko-Biała
Posty: 2

RED HAT 9

witam!
Zainstalowałem sobie najnowszą dystrybucję Suse 10.0 (0ss-i386-GM). Mój stopień zaawansowania jest raczej niski i tutaj pojawia się problem - xine nie pozwala na odtwarzanie DVD i innych formatów. Wszystkie kodeki również win32, doinstalowałem, nowego mplayera; xine; kaffeine i kicha. Na dodatek jeżeli w napędzie jest płyta DVD lub VCD to napęd nie jest automatycznie montowany a ręczne podmontownie też nie działa, może ktoś z Was już to przerabiał i wie jak poradzić sobie z tym problemem?
pzdr

Offline

 

#2 2005-10-10 19:31:41

Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.12) Gecko/20051001
j3drek
Użytkownik
Z: Kraków
Posty: 50
Strona WWW

Re: RED HAT 9

2005-10-10 16:11:04 tomi_xx napisał:

> witam!
> Zainstalowałem sobie najnowszą dystrybucję Suse 10.0 (0ss-i386-GM). Mój stopień zaawansowania
> jest raczej niski i tutaj pojawia się problem - xine nie pozwala na odtwarzanie DVD i innych
> formatów. Wszystkie kodeki również win32, doinstalowałem, nowego mplayera; xine; kaffeine i
> kicha. Na dodatek jeżeli w napędzie jest płyta DVD lub VCD to napęd nie jest automatycznie
> montowany a ręczne podmontownie też nie działa, może ktoś z Was już to przerabiał i wie jak
> poradzić sobie z tym problemem?
> pzdr

Żeby oglądać DVD lub VCD nie koniecznie trzeba zamontować napęd, powinno wystarczyć odpowiednio ustawiony wpis Device.

W Mplayerze:
Preferences->Misc->DVD Device
wpisz tam ścieżkę do pliku urządzenia dvd [ musisz zobaczyć w katalogu /dev/, może to być /dev/dvd lub /dev/hdc lub jeszcze zupełnie coś innego, zależy od systemu i ustawień ;D ]

W Xine:
Settings->Setup

teraz musisz zrobić dwa kroki:
1. Wejdź na zakładkę \"gui\" i w combo \"Configuration expirience level\" wybierz \"Advanced\" [ lub \"Master of the known universe\" to jest jeszcze fajniejszy pizion :D ]

2. Wejdź na zakładkę \"media\" znajdź pole
\"device used for DVD playback\" i tu wpisz ścieżkę do urządzenia DVD

Powinno chulać ;-)

pozdrawiam...

Offline

 

#3 2005-10-10 19:49:53

Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.12) Gecko/20050919 Firefox/1.0.7
tomi_xx
Nowy na forum
Z: Bielsko-Biała
Posty: 2

Re: RED HAT 9

2005-10-10 19:31:41 j3drek napisał:

> Żeby oglądać DVD lub VCD nie koniecznie trzeba zamontować napęd, powinno wystarczyć odpowiednio
> ustawiony wpis Device.
>
> W Mplayerze:
> Preferences->Misc->DVD Device
> wpisz tam ścieżkę do pliku urządzenia dvd [ musisz zobaczyć w katalogu /dev/, może to być
> /dev/dvd lub /dev/hdc lub jeszcze zupełnie coś innego, zależy od systemu i ustawień ;D ]
>
> W Xine:
> Settings->Setup
>
> teraz musisz zrobić dwa kroki:
> 1. Wejdź na zakładkę \"gui\" i w combo \"Configuration expirience level\"
> wybierz \"Advanced\" [ lub \"Master of the known universe\" to jest jeszcze
> fajniejszy pizion :D ]
>
> 2. Wejdź na zakładkę \"media\" znajdź pole
> \"device used for DVD playback\" i tu wpisz ścieżkę do urządzenia DVD
>
> Powinno chulać ;-)
>
> pozdrawiam...
Dzięki za szybką odpowiedź
jak tylko wrócę z pracy to zaczynam działać
ale jedno mnie zastanawia - kiedy do napędu DVD lub nagrywarki włożę płytę z danymi to jest automatycznie montowany, kiedy na płycie jest plik video to napędu nie widać
pzdr

Offline

 

#4 2005-10-10 14:07:15

Mozilla/4.0 (Prywatny; Prywatny; Prywatny; SV1)
zachariasz
Nowy na forum
Posty: 19

Re: RED HAT 9

Witam,
Jak sprawdzić a następnie ustawić nazwę komputera i adres IP w RedHat9.
Co prawda znalazłem ten komputer w sieci ale nie zabardzo chce ze mną rozmawić z pozycji Windows :-) serwer Samba est uruchomiony nawet usersów dodałem ale kiedy chcę go otworzyć z sieci mam komunikat o braku uprawnień :-(
Jeśli jeszcze ktoś by mi napisał jak sprawdzać jakie protokoły sieciowe mam włączone.
Z góry wielkie dzięki.
Nie muszę chyba dopisywać iż LINUX jest dla mnie "nowinką" :-) więc proszę o info jak dla dziecka :-)

Offline

 

#5 2005-10-10 15:21:00

Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.12) Gecko/20051003 Firefox/1.0.7
greg000
Stały bywalec
Posty: 624

Re: RED HAT 9

Jezeli chodzi o RH to do konfiguracji sieci chyba jest cos takiego jak netconf albo netconfig (jak sie nie myle). Kiedys bylo tez polecenie setup gdzie mozna bylo wlaczac,wylaczac i konfigurowac rozne rzeczy.

Offline

 

#6 2005-10-11 09:24:34

Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.10) Gecko/20050717 Firefox/1.0.6
zajacraf
Stały bywalec
Z: Kowal
Posty: 112
Strona WWW

Re: RED HAT 9

2005-10-10 14:07:15 zachariasz napisał:

> Witam,
> Jak sprawdzić a następnie ustawić nazwę komputera i adres IP w RedHat9.
> Co prawda znalazłem ten komputer w sieci ale nie zabardzo chce ze mną rozmawić z pozycji
> Windows :-) serwer Samba est uruchomiony nawet usersów dodałem ale kiedy chcę go otworzyć z
> sieci mam komunikat o braku uprawnień :-(
> Jeśli jeszcze ktoś by mi napisał jak sprawdzać jakie protokoły sieciowe mam włączone.
> Z góry wielkie dzięki.
> Nie muszę chyba dopisywać iż LINUX jest dla mnie "nowinką" :-) więc proszę o info jak
> dla dziecka :-)
>

----------------------------------------------
Wisz to jak zobaczysz kompa w sieci (po sambie) a to jaką nazwę to jest różnica. Nazwę pod jaką komputery (Windowsy) zobaczą Linuksa na RH9 pod Sambą definiuje się w pliku /etc/samba/smb.conf - tam też przyznajesz prawa do zasobów itd. jeżeli chodzi o nazwę kompa do jest program setup - po!prostu wpisz setup i zobaczysz co można tam skonfigurować.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson
© Copyright 2007–2009 Paweł Smoliński & Linux.pl team

Copyright © 2003-2014  Linux.pl Created by

.