Nowe posty

xx Coraz mniej miejsca na partycji (1)
Wczoraj o 23:34:10
xx bash 3 proste skrypty zlecenie (0)
Wczoraj o 19:01:26
xx bash skrypty (0)
Wczoraj o 19:00:39
xx Jak działa IP v6 (0)
Wczoraj o 13:08:55
xx Kilka ofert pracy (0)
2017-10-18, 13:49:35
clip Przycinanie obrazu w filmach, w przeglądarkach Firefox , chromium (2)
2017-10-16, 19:08:55
xx przerwa w przesyłaniu sygnału do monitora (1)
2017-10-15, 16:28:44
xx dwa dyski (2)
2017-10-15, 13:42:15
xx shutdown w autostarcie (2)
2017-10-14, 23:00:51
xx Skąd wziąć VMware Tools CD-ROM ISO (4)
2017-10-11, 13:48:53

Autor Wątek: Problem ze sterownikami ATI do Radeon 9600XT,a było dobrze....:[  (Przeczytany 12142 razy)

Offline Wojciech

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 23
    • Zobacz profil
Witam posiadam Mandrive 2006 Power Pack po zainstalowaniu systemu miałem nie dostępną akcelerację pomimo iż wybierałem jako sterownik (fglrx),sciągnąłem i zainstalowałem aktualizacje ze sterAMI,i wszystko było ok w panelu ATI miałem mojego radeona razem ze sterami,problem się zaczął gdyzainsatlowałem Cedegę 5.1.3 na początku wykryła mi wszystko ok,włączyłem w konfigach autodetect i pozmieniało mi wszystko na mese,a po chwili wywarócił mi się serwer dźwięku,odinstalowałem cedegę dźwięk już mam ale ze sterami nie wiem jak poradzić sciągnąłem stery ze strony ati,zainstalowałem odpaliłem aticonfig,restart....i nic sie nie zmieniło:W ATI Control Panel mam ciągle Mese...
sterowniki instalowałem w wersji 8.25.18 posiadam Xorg 6.9 załącze jeszcze xorg.conf:
# File generated by XFdrake.

# **********************************************************************
# Refer to the XF86Config man page for details about the format of
# this file.
# **********************************************************************

Section "Files"
    # Multiple FontPath entries are allowed (they are concatenated together)
    # By default, Mandrake 6.0 and later now use a font server independent of
    # the X server to render fonts.
    FontPath "unix/:-1"
EndSection

Section "ServerFlags"
    #DontZap # disable (server abort)
    #DontZoom # disable / (resolution switching)
    AllowMouseOpenFail # allows the server to start up even if the mouse does not work
EndSection

Section "Module"
    Load "dbe" # Double-Buffering Extension
    Load "v4l" # Video for Linux
    Load "extmod"
    Load "type1"
    Load "freetype"
    Load "glx" # 3D layer
    Load "dri" # direct rendering
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier "Keyboard1"
    Driver "keyboard"
    Option "XkbModel" "logiik"
    Option "XkbLayout" "pl"
    Option "XkbOptions" "compose:rwin"
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier "Mouse1"
    Driver "mouse"
    Option "Protocol" "ExplorerPS/2"
    Option "Device" "/dev/mouse"
    Option "ZAxisMapping" "6 7"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier "monitor1"
    VendorName "Plug'n Play"
    ModelName "PLE437"
    HorizSync 30-80
    VertRefresh 55-75
   
    # Monitor preferred modeline (60.0 Hz vsync, 64.0 kHz hsync, ratio 5/4)
    ModeLine "1280x1024" 108 1280 1328 1440 1688 1024 1025 1028 1066 +hsync +vsync
   
    # TV fullscreen mode or DVD fullscreen output.
    # 768x576 @ 79 Hz, 50 kHz hsync
    ModeLine "768x576"     50.00  768  832  846 1000   576  590  595  630
   
    # 768x576 @ 100 Hz, 61.6 kHz hsync
    ModeLine "768x576"     63.07  768  800  960 1024   576  578  590  616
EndSection

Section "Device"
    Identifier "device1"
    VendorName "ATI"
    BoardName "ATI Radeon (fglrx)"
    Driver "fglrx"
    Option "DPMS"
   
    # === disable PnP Monitor  ===
    #Option                              "NoDDC"
    # === disable/enable XAA/DRI ===
    Option "no_accel"                   "no"
    Option "no_dri"                     "no"
    # === FireGL DDX driver module specific settings ===
    # === Screen Management ===
    Option "DesktopSetup"               "0x00000000"
    Option "MonitorLayout"              "AUTO, AUTO"
    Option "IgnoreEDID"                 "off"
    Option "HSync2"                     "unspecified"
    Option "VRefresh2"                  "unspecified"
    Option "ScreenOverlap"              "0"
    # === TV-out Management ===
    Option "NoTV"                       "yes"    
    Option "TVStandard"                 "NTSC-M"    
    Option "TVHSizeAdj"                 "0"    
    Option "TVVSizeAdj"                 "0"    
    Option "TVHPosAdj"                  "0"    
    Option "TVVPosAdj"                  "0"    
    Option "TVHStartAdj"                "0"    
    Option "TVColorAdj"                 "0"    
    Option "GammaCorrectionI"           "0x06419064"
    Option "GammaCorrectionII"          "0x06419064"
    # === OpenGL specific profiles/settings ===
    Option "Capabilities"               "0x00000000"
    # === Video Overlay for the Xv extension ===
    Option "VideoOverlay"               "on"
    # === OpenGL Overlay ===
    # Note: When OpenGL Overlay is enabled, Video Overlay
    #       will be disabled automatically
    Option "OpenGLOverlay"              "off"
    Option "CenterMode"                 "off"
    # === QBS Support ===
    Option "Stereo"                     "off"
    Option "StereoSyncEnable"           "1"
    # === Misc Options ===
    Option "UseFastTLS"                 "0"
    Option "BlockSignalsOnLock"         "on"
    Option "UseInternalAGPGART"         "no"
    Option "ForceGenericCPU"            "no"
    # === FSAA ===
    Option "FSAAScale"                  "1"
    Option "FSAADisableGamma"           "no"
    Option "FSAACustomizeMSPos"         "no"
    Option "FSAAMSPosX0"                "0.000000"
    Option "FSAAMSPosY0"                "0.000000"
    Option "FSAAMSPosX1"                "0.000000"
    Option "FSAAMSPosY1"                "0.000000"
    Option "FSAAMSPosX2"                "0.000000"
    Option "FSAAMSPosY2"                "0.000000"
    Option "FSAAMSPosX3"                "0.000000"
    Option "FSAAMSPosY3"                "0.000000"
    Option "FSAAMSPosX4"                "0.000000"
    Option "FSAAMSPosY4"                "0.000000"
    Option "FSAAMSPosX5"                "0.000000"
    Option "FSAAMSPosY5"                "0.000000"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier "screen1"
    Device "device1"
    Monitor "monitor1"
    DefaultColorDepth 24
   
    Subsection "Display"
        Depth 8
        Virtual 1280 1024
    EndSubsection
   
    Subsection "Display"
        Depth 15
        Virtual 1280 1024
    EndSubsection
   
    Subsection "Display"
        Depth 16
        Virtual 1280 1024
    EndSubsection
   
    Subsection "Display"
        Depth 24
        Virtual 1280 1024
    EndSubsection
EndSection

Section "ServerLayout"
    Identifier "layout1"
    InputDevice "Keyboard1" "CoreKeyboard"
    InputDevice "Mouse1" "CorePointer"
    Screen "screen1"
EndSection

Section "Extensions"
    Option "Composite" "Enable"
EndSection
******************************************************************
Jak za mało rzeczy podałem to prosze napiszcie co jeszcze dobrze byłoby wiedzieć co by poradzić z tym problemem,w miare świerzy ze mnie urzytkownik linuxa podam jeszcze fglrxinfo:
Loading required GL library /usr/lib/libGL.so.1
Xlib:  extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0".
display: :0.0  screen: 0
OpenGL vendor string: Mesa project: www.mesa3d.org
OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect
OpenGL version string: 1.2 (1.5 Mesa 6.3.1)
********************************************************
HELP ME

Offline Wojciech

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 23
    • Zobacz profil
Problem ze sterownikami ATI do Radeon 9600XT,a było dobrze....:[
« Odpowiedź #1 dnia: 2006-06-02, 20:53:05 »
2006-06-02 12:01:40 0wojtas01 napisał:

> Witam posiadam Mandrive 2006 Power Pack po zainstalowaniu systemu miałem nie dostępną
 > akcelerację pomimo iż wybierałem jako sterownik (fglrx),sciągnąłem i zainstalowałem
 > aktualizacje ze sterAMI,i wszystko było ok w panelu ATI miałem mojego radeona razem ze
 > sterami,problem się zaczął gdyzainsatlowałem Cedegę 5.1.3 na początku wykryła mi wszystko
 > ok,włączyłem w konfigach autodetect i pozmieniało mi wszystko na mese,a po chwili wywarócił mi
 > się serwer dźwięku,odinstalowałem cedegę dźwięk już mam ale ze sterami nie wiem jak poradzić
 > sciągnąłem stery ze strony ati,zainstalowałem odpaliłem aticonfig,restart....i nic sie nie
 > zmieniło:W ATI Control Panel mam ciągle Mese...
 > sterowniki instalowałem w wersji 8.25.18 posiadam Xorg 6.9 załącze jeszcze xorg.conf:
 > # File generated by XFdrake.
 >
 > # **********************************************************************
 > # Refer to the XF86Config man page for details about the format of
 > # this file.
 > # **********************************************************************
 >
 > Section "Files"
 >     # Multiple FontPath entries are allowed (they are concatenated together)
 >     # By default, Mandrake 6.0 and later now use a font server independent of
 >     # the X server to render fonts.
 >     FontPath "unix/:-1"
 > EndSection
 >
 > Section "ServerFlags"
 >     #DontZap # disable (server abort)
 >     #DontZoom # disable / (resolution
 > switching)
 >     AllowMouseOpenFail # allows the server to start up even if the mouse does not work
 > EndSection
 >
 > Section "Module"
 >     Load "dbe" # Double-Buffering Extension
 >     Load "v4l" # Video for Linux
 >     Load "extmod"
 >     Load "type1"
 >     Load "freetype"
 >     Load "glx" # 3D layer
 >     Load "dri" # direct rendering
 > EndSection
 >
 > Section "InputDevice"
 >     Identifier "Keyboard1"
 >     Driver "keyboard"
 >     Option "XkbModel" "logiik"
 >     Option "XkbLayout" "pl"
 >     Option "XkbOptions" "compose:rwin"
 > EndSection
 >
 > Section "InputDevice"
 >     Identifier "Mouse1"
 >     Driver "mouse"
 >     Option "Protocol" "ExplorerPS/2"
 >     Option "Device" "/dev/mouse"
 >     Option "ZAxisMapping" "6 7"
 > EndSection
 >
 > Section "Monitor"
 >     Identifier "monitor1"
 >     VendorName "Plug'n Play"
 >     ModelName "PLE437"
 >     HorizSync 30-80
 >     VertRefresh 55-75
 >    
 >     # Monitor preferred modeline (60.0 Hz vsync, 64.0 kHz hsync, ratio 5/4)
 >     ModeLine "1280x1024" 108 1280 1328 1440 1688 1024 1025 1028 1066 +hsync +vsync
 >    
 >     # TV fullscreen mode or DVD fullscreen output.
 >     # 768x576 @ 79 Hz, 50 kHz hsync
 >     ModeLine "768x576"     50.00  768  832  846 1000   576  590  595  630
 >    
 >     # 768x576 @ 100 Hz, 61.6 kHz hsync
 >     ModeLine "768x576"     63.07  768  800  960 1024   576  578  590  616
 > EndSection
 >
 > Section "Device"
 >     Identifier "device1"
 >     VendorName "ATI"
 >     BoardName "ATI Radeon (fglrx)"
 >     Driver "fglrx"
 >     Option "DPMS"
 >    
 >     # === disable PnP Monitor  ===
 >     #Option                              "NoDDC"
 >     # === disable/enable XAA/DRI ===
 >     Option "no_accel"                   "no"
 >     Option "no_dri"                     "no"
 >     # === FireGL DDX driver module specific settings ===
 >     # === Screen Management ===
 >     Option "DesktopSetup"               "0x00000000"
 >     Option "MonitorLayout"              "AUTO, AUTO"
 >     Option "IgnoreEDID"                 "off"
 >     Option "HSync2"                     "unspecified"
 >     Option "VRefresh2"                  "unspecified"
 >     Option "ScreenOverlap"              "0"
 >     # === TV-out Management ===
 >     Option "NoTV"                       "yes"    
 >     Option "TVStandard"                 "NTSC-M"    
 >     Option "TVHSizeAdj"                 "0"    
 >     Option "TVVSizeAdj"                 "0"    
 >     Option "TVHPosAdj"                  "0"    
 >     Option "TVVPosAdj"                  "0"    
 >     Option "TVHStartAdj"                "0"    
 >     Option "TVColorAdj"                 "0"    
 >     Option "GammaCorrectionI"           "0x06419064"
 >     Option "GammaCorrectionII"          "0x06419064"
 >     # === OpenGL specific profiles/settings ===
 >     Option "Capabilities"               "0x00000000"
 >     # === Video Overlay for the Xv extension ===
 >     Option "VideoOverlay"               "on"
 >     # === OpenGL Overlay ===
 >     # Note: When OpenGL Overlay is enabled, Video Overlay
 >     #       will be disabled automatically
 >     Option "OpenGLOverlay"              "off"
 >     Option "CenterMode"                 "off"
 >     # === QBS Support ===
 >     Option "Stereo"                     "off"
 >     Option "StereoSyncEnable"           "1"
 >     # === Misc Options ===
 >     Option "UseFastTLS"                 "0"
 >     Option "BlockSignalsOnLock"         "on"
 >     Option "UseInternalAGPGART"         "no"
 >     Option "ForceGenericCPU"            "no"
 >     # === FSAA ===
 >     Option "FSAAScale"                  "1"
 >     Option "FSAADisableGamma"           "no"
 >     Option "FSAACustomizeMSPos"         "no"
 >     Option "FSAAMSPosX0"                "0.000000"
 >     Option "FSAAMSPosY0"                "0.000000"
 >     Option "FSAAMSPosX1"                "0.000000"
 >     Option "FSAAMSPosY1"                "0.000000"
 >     Option "FSAAMSPosX2"                "0.000000"
 >     Option "FSAAMSPosY2"                "0.000000"
 >     Option "FSAAMSPosX3"                "0.000000"
 >     Option "FSAAMSPosY3"                "0.000000"
 >     Option "FSAAMSPosX4"                "0.000000"
 >     Option "FSAAMSPosY4"                "0.000000"
 >     Option "FSAAMSPosX5"                "0.000000"
 >     Option "FSAAMSPosY5"                "0.000000"
 > EndSection
 >
 > Section "Screen"
 >     Identifier "screen1"
 >     Device "device1"
 >     Monitor "monitor1"
 >     DefaultColorDepth 24
 >    
 >     Subsection "Display"
 >         Depth 8
 >         Virtual 1280 1024
 >     EndSubsection
 >    
 >     Subsection "Display"
 >         Depth 15
 >         Virtual 1280 1024
 >     EndSubsection
 >    
 >     Subsection "Display"
 >         Depth 16
 >         Virtual 1280 1024
 >     EndSubsection
 >    
 >     Subsection "Display"
 >         Depth 24
 >         Virtual 1280 1024
 >     EndSubsection
 > EndSection
 >
 > Section "ServerLayout"
 >     Identifier "layout1"
 >     InputDevice "Keyboard1" "CoreKeyboard"
 >     InputDevice "Mouse1" "CorePointer"
 >     Screen "screen1"
 > EndSection
 >
 > Section "Extensions"
 >     Option "Composite" "Enable"
 > EndSection
 > ******************************************************************
 > Jak za mało rzeczy podałem to prosze napiszcie co jeszcze dobrze byłoby wiedzieć co by poradzić
 > z tym problemem,w miare świerzy ze mnie urzytkownik linuxa podam jeszcze fglrxinfo:
 > Loading required GL library /usr/lib/libGL.so.1
 > Xlib:  extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0".
 > display: :0.0  screen: 0
 > OpenGL vendor string: Mesa project: www.mesa3d.org
 > OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect
 > OpenGL version string: 1.2 (1.5 Mesa 6.3.1)
 > ********************************************************
 > HELP ME
************************************
Prośba wielka,wiem że już mase było już artykułów na ten temat,szukałem znalazłem,próbowałem i nie bardzo mi wychodzi nie chciałbym skopać systemu bardziej,a szkoda byłoby linuxa jeszcze raz instalować. patchy wgetem nie mogę  zarzucić,nie wiem czemu.A wiem że po instalce i aktualizacjach będzie dobrze....tylko linuxa podobno zawsze da się uratować,,,,szkoda że w mym temacie nic się nie dzieje.........................ciężko tu u was uzyskać pomoc.......z tego co próbowałem to jeszcze nigdy nie udało mi się uzyskać pomocy tutaj za wyjątkiem rady co by innego linuxa wybrać albo inną drukarkę kupić............szkoda mego czasu chyba na poszukiwania....człowiekowi który biegle posługuje się pingwinkiem nie powinno to zeżreć wiele zasobów czasowych napisanie chociaż jednej wskazówki.Gry pozostawiam Windzie:[

Offline Wojciech

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 23
    • Zobacz profil
Problem ze sterownikami ATI do Radeon 9600XT,a było dobrze....:[
« Odpowiedź #2 dnia: 2006-06-03, 21:42:06 »
2006-06-02 20:53:05 0wojtas01 napisał:

> 2006-06-02 12:01:40 0wojtas01 napisał:
 >
 > > Witam posiadam Mandrive 2006 Power Pack po zainstalowaniu systemu miałem nie dostępną
 >  > akcelerację pomimo iż wybierałem jako sterownik (fglrx),sciągnąłem i zainstalowałem
 >  > aktualizacje ze sterAMI,i wszystko było ok w panelu ATI miałem mojego radeona razem ze
 >  > sterami,problem się zaczął gdyzainsatlowałem Cedegę 5.1.3 na początku wykryła mi
 > wszystko
 >  > ok,włączyłem w konfigach autodetect i pozmieniało mi wszystko na mese,a po chwili
 > wywarócił mi
 >  > się serwer dźwięku,odinstalowałem cedegę dźwięk już mam ale ze sterami nie wiem jak
 > poradzić
 >  > sciągnąłem stery ze strony ati,zainstalowałem odpaliłem aticonfig,restart....i nic sie
 > nie
 >  > zmieniło:W ATI Control Panel mam ciągle Mese...
 >  > sterowniki instalowałem w wersji 8.25.18 posiadam Xorg 6.9 załącze jeszcze xorg.conf:
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Heh dziękówa wielka poradziłem reinstalką i pół dnia aktualizacji.........sram na was przemądrzałe nooobki
 >  > # File generated by XFdrake.
 >  >
 >  > # **********************************************************************
 >  > # Refer to the XF86Config man page for details about the format of
 >  > # this file.
 >  > # **********************************************************************
 >  >
 >  > Section "Files"
 >  >     # Multiple FontPath entries are allowed (they are concatenated together)
 >  >     # By default, Mandrake 6.0 and later now use a font server independent of
 >  >     # the X server to render fonts.
 >  >     FontPath "unix/:-1"
 >  > EndSection
 >  >
 >  > Section "ServerFlags"
 >  >     #DontZap # disable (server abort)
 >  >     #DontZoom # disable / (resolution
 >  > switching)
 >  >     AllowMouseOpenFail # allows the server to start up even if the mouse does not work
 >  > EndSection
 >  >
 >  > Section "Module"
 >  >     Load "dbe" # Double-Buffering Extension
 >  >     Load "v4l" # Video for Linux
 >  >     Load "extmod"
 >  >     Load "type1"
 >  >     Load "freetype"
 >  >     Load "glx" # 3D layer
 >  >     Load "dri" # direct rendering
 >  > EndSection
 >  >
 >  > Section "InputDevice"
 >  >     Identifier "Keyboard1"
 >  >     Driver "keyboard"
 >  >     Option "XkbModel" "logiik"
 >  >     Option "XkbLayout" "pl"
 >  >     Option "XkbOptions" "compose:rwin"
 >  > EndSection
 >  >
 >  > Section "InputDevice"
 >  >     Identifier "Mouse1"
 >  >     Driver "mouse"
 >  >     Option "Protocol" "ExplorerPS/2"
 >  >     Option "Device" "/dev/mouse"
 >  >     Option "ZAxisMapping" "6 7"
 >  > EndSection
 >  >
 >  > Section "Monitor"
 >  >     Identifier "monitor1"
 >  >     VendorName "Plug'n Play"
 >  >     ModelName "PLE437"
 >  >     HorizSync 30-80
 >  >     VertRefresh 55-75
 >  >    
 >  >     # Monitor preferred modeline (60.0 Hz vsync, 64.0 kHz hsync, ratio 5/4)
 >  >     ModeLine "1280x1024" 108 1280 1328 1440 1688 1024 1025 1028 1066 +hsync
 > +vsync
 >  >    
 >  >     # TV fullscreen mode or DVD fullscreen output.
 >  >     # 768x576 @ 79 Hz, 50 kHz hsync
 >  >     ModeLine "768x576"     50.00  768  832  846 1000   576  590  595  630
 >  >    
 >  >     # 768x576 @ 100 Hz, 61.6 kHz hsync
 >  >     ModeLine "768x576"     63.07  768  800  960 1024   576  578  590  616
 >  > EndSection
 >  >
 >  > Section "Device"
 >  >     Identifier "device1"
 >  >     VendorName "ATI"
 >  >     BoardName "ATI Radeon (fglrx)"
 >  >     Driver "fglrx"
 >  >     Option "DPMS"
 >  >    
 >  >     # === disable PnP Monitor  ===
 >  >     #Option                              "NoDDC"
 >  >     # === disable/enable XAA/DRI ===
 >  >     Option "no_accel"                   "no"
 >  >     Option "no_dri"                     "no"
 >  >     # === FireGL DDX driver module specific settings ===
 >  >     # === Screen Management ===
 >  >     Option "DesktopSetup"               "0x00000000"
 >  >     Option "MonitorLayout"              "AUTO, AUTO"
 >  >     Option "IgnoreEDID"                 "off"
 >  >     Option "HSync2"                     "unspecified"
 >  >     Option "VRefresh2"                  "unspecified"
 >  >     Option "ScreenOverlap"              "0"
 >  >     # === TV-out Management ===
 >  >     Option "NoTV"                       "yes"    
 >  >     Option "TVStandard"                 "NTSC-M"    
 >  >     Option "TVHSizeAdj"                 "0"    
 >  >     Option "TVVSizeAdj"                 "0"    
 >  >     Option "TVHPosAdj"                  "0"    
 >  >     Option "TVVPosAdj"                  "0"    
 >  >     Option "TVHStartAdj"                "0"    
 >  >     Option "TVColorAdj"                 "0"    
 >  >     Option "GammaCorrectionI"           "0x06419064"
 >  >     Option "GammaCorrectionII"          "0x06419064"
 >  >     # === OpenGL specific profiles/settings ===
 >  >     Option "Capabilities"               "0x00000000"
 >  >     # === Video Overlay for the Xv extension ===
 >  >     Option "VideoOverlay"               "on"
 >  >     # === OpenGL Overlay ===
 >  >     # Note: When OpenGL Overlay is enabled, Video Overlay
 >  >     #       will be disabled automatically
 >  >     Option "OpenGLOverlay"              "off"
 >  >     Option "CenterMode"                 "off"
 >  >     # === QBS Support ===
 >  >     Option "Stereo"                     "off"
 >  >     Option "StereoSyncEnable"           "1"
 >  >     # === Misc Options ===
 >  >     Option "UseFastTLS"                 "0"
 >  >     Option "BlockSignalsOnLock"         "on"
 >  >     Option "UseInternalAGPGART"         "no"
 >  >     Option "ForceGenericCPU"            "no"
 >  >     # === FSAA ===
 >  >     Option "FSAAScale"                  "1"
 >  >     Option "FSAADisableGamma"           "no"
 >  >     Option "FSAACustomizeMSPos"         "no"
 >  >     Option "FSAAMSPosX0"                "0.000000"
 >  >     Option "FSAAMSPosY0"                "0.000000"
 >  >     Option "FSAAMSPosX1"                "0.000000"
 >  >     Option "FSAAMSPosY1"                "0.000000"
 >  >     Option "FSAAMSPosX2"                "0.000000"
 >  >     Option "FSAAMSPosY2"                "0.000000"
 >  >     Option "FSAAMSPosX3"                "0.000000"
 >  >     Option "FSAAMSPosY3"                "0.000000"
 >  >     Option "FSAAMSPosX4"                "0.000000"
 >  >     Option "FSAAMSPosY4"                "0.000000"
 >  >     Option "FSAAMSPosX5"                "0.000000"
 >  >     Option "FSAAMSPosY5"                "0.000000"
 >  > EndSection
 >  >
 >  > Section "Screen"
 >  >     Identifier "screen1"
 >  >     Device "device1"
 >  >     Monitor "monitor1"
 >  >     DefaultColorDepth 24
 >  >    
 >  >     Subsection "Display"
 >  >         Depth 8
 >  >         Virtual 1280 1024
 >  >     EndSubsection
 >  >    
 >  >     Subsection "Display"
 >  >         Depth 15
 >  >         Virtual 1280 1024
 >  >     EndSubsection
 >  >    
 >  >     Subsection "Display"
 >  >         Depth 16
 >  >         Virtual 1280 1024
 >  >     EndSubsection
 >  >    
 >  >     Subsection "Display"
 >  >         Depth 24
 >  >         Virtual 1280 1024
 >  >     EndSubsection
 >  > EndSection
 >  >
 >  > Section "ServerLayout"
 >  >     Identifier "layout1"
 >  >     InputDevice "Keyboard1" "CoreKeyboard"
 >  >     InputDevice "Mouse1" "CorePointer"
 >  >     Screen "screen1"
 >  > EndSection
 >  >
 >  > Section "Extensions"
 >  >     Option "Composite" "Enable"
 >  > EndSection
 >  > ******************************************************************
 >  > Jak za mało rzeczy podałem to prosze napiszcie co jeszcze dobrze byłoby wiedzieć co by
 > poradzić
 >  > z tym problemem,w miare świerzy ze mnie urzytkownik linuxa podam jeszcze fglrxinfo:
 >  > Loading required GL library /usr/lib/libGL.so.1
 >  > Xlib:  extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0".
 >  > display: :0.0  screen: 0
 >  > OpenGL vendor string: Mesa project: www.mesa3d.org
 >  > OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect
 >  > OpenGL version string: 1.2 (1.5 Mesa 6.3.1)
 >  > ********************************************************
 >  > HELP ME
 > ************************************
 > Prośba wielka,wiem że już mase było już artykułów na ten temat,szukałem znalazłem,próbowałem i
 > nie bardzo mi wychodzi nie chciałbym skopać systemu bardziej,a szkoda byłoby linuxa jeszcze raz
 > instalować. patchy wgetem nie mogę  zarzucić,nie wiem czemu.A wiem że po instalce i
 > aktualizacjach będzie dobrze....tylko linuxa podobno zawsze da się uratować,,,,szkoda że w mym
 > temacie nic się nie dzieje.........................ciężko tu u was uzyskać pomoc.......z tego
 > co próbowałem to jeszcze nigdy nie udało mi się uzyskać pomocy tutaj za wyjątkiem rady co by
 > innego linuxa wybrać albo inną drukarkę kupić............szkoda mego czasu chyba na
 > poszukiwania....człowiekowi który biegle posługuje się pingwinkiem nie powinno to zeżreć wiele
 > zasobów czasowych napisanie chociaż jednej wskazówki.Gry pozostawiam Windzie:[
 >

Offline darek bienias

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 1
    • Zobacz profil
Problem ze sterownikami ATI do Radeon 9600XT,a było dobrze....:[
« Odpowiedź #3 dnia: 2006-06-30, 15:07:07 »
Niestety nie pomogę Ci ale mam ten sam proble... tylko że Radeona 9200 i od paru dni próbuje coś z tym zrobić... tzn. wszystko u mnie ładnie działało, aż zainstalowałem stery ATI i nic nie chula nawet ET...
Też nie jestem w stanie usunąć ni jak MESY !!!
Też już przeglądnołem duuużo wypowiedzi na forum ale żadna mi nie pomogła bo po prostu nie jestem w stanie tego bydlaka zmusić do pracy normalnie :/
Ja mam SUSE 10.0.. Też myśle nad jakimś reistallem systemu :/

Może ktoś jednak ma jaekieś pomysły jak wywalić mese ???
 

Offline Grzegorz L

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 594
    • Zobacz profil
Problem ze sterownikami ATI do Radeon 9600XT,a było dobrze....:[
« Odpowiedź #4 dnia: 2006-06-30, 22:46:32 »

Offline Sławek

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 2
    • Zobacz profil
Problem ze sterownikami ATI do Radeon 9600XT,a było dobrze....:[
« Odpowiedź #5 dnia: 2006-07-18, 15:51:29 »
Witam wszystkich ja mam również podobny problem używam Slackware10.2 kompilowałem już jądro na różne sposoby. Googlowanie wyrzuca śmieci a posty na forum nie dotyczą mojego problemu,który wygląda podobnie "ni ... nie mogę pozbyć się mesy" i co najlepsze nikt z moich kolegów nie potrafi mi pomóc. Może ktoś ze starych wyjadaczy zlituje się na tymi co nie wiedzą co mają począć jak wszystkie wielogodzinne zabawy z jajkiem i aticonfig okazują się bezowocne i napisze jakąś ściągę ........................... (na innych forach niestety nen problem też pozostaje nierozwiązany).
A podobno problem jest banalny po prawidłowej instalacji sterowników ATI moduł się ładuje lecz informacje (nie zależnie od rozmaitych prób konfiguracji) zwracają akceleracja:"MESA" ( i kółeczka się nie kręcą) ;(

Wielcy tego świata pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 2
    • Zobacz profil
Problem ze sterownikami ATI do Radeon 9600XT,a było dobrze....:[
« Odpowiedź #6 dnia: 2006-07-20, 14:53:10 »
2006-07-18 15:51:29 zdeon napisał:

> Witam wszystkich ja mam również podobny problem używam Slackware10.2 kompilowałem już jądro na
 > różne sposoby. Googlowanie wyrzuca śmieci a posty na forum nie dotyczą mojego problemu,który
 > wygląda podobnie "ni ... nie mogę pozbyć się mesy" i co najlepsze nikt z moich
 > kolegów nie potrafi mi pomóc. Może ktoś ze starych wyjadaczy zlituje się na tymi co nie wiedzą
 > co mają począć jak wszystkie wielogodzinne zabawy z jajkiem i aticonfig okazują się bezowocne i
 > napisze jakąś ściągę ........................... (na innych forach niestety nen problem też
 > pozostaje nierozwiązany).
 > A podobno problem jest banalny po prawidłowej instalacji sterowników ATI moduł się ładuje lecz
 > informacje (nie zależnie od rozmaitych prób konfiguracji) zwracają akceleracja:"MESA"
 > ( i kółeczka się nie kręcą) ;(
 >
 > Wielcy tego świata pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 2
    • Zobacz profil
Problem ze sterownikami ATI do Radeon 9600XT,a było dobrze....:[
« Odpowiedź #7 dnia: 2006-07-20, 15:11:59 »
Sorki ale nie widzialem jak sie tu uzywa forum :).
Więc tak ...
Czy dobrze skapilowales jadro ?
Jakie masz jadro ?
W jajku powinenes miec wylaczone:

Character devices  --->
/dev/agpgart (AGP Support)
ja mam plyte na nforce  wiec mam wlaczone
  NVIDIA nForce/nForce2 chipset support
Nic więcej w tym nie wlaczasz zadne dri.

Sciagasz nastepnie z ati sterownik.
Dajesz prawa +x atixxx.run
Potem edytujesz rc.modules i albo odkomentowujesz albo dopisujesz
/sbin/modprobe agpgart
/sbin/modprobe nvidia-agp
/sbin/modprobe fglrx

Zapisujesz robisz restart.
wpisujesz lsmod i patrzysz czy masz w modulach
fglrx, nvidia_agp, agpgart
Jezeli nie masz to mozesz spróbować wpisać w  rc.S

/sbin/modprobe agpgart
/sbin/modprobe nvidia-agp
/sbin/modprobe fglrx

Wtedy napewno będzie :).
Potem musisz jeszcze skonfigurować xorg.conf.
Korzystasz z fglrxconfig lub tworzysz go recznie - z tą nazwa moglem sie pomylic.
Pamiętaj żeby korzystać z oryginalnego AGP na końcu o coś tam będzie się pytał czy zastąpić AGP alternatywnym. Dajesz żeby korzystał oryginalnego AGP.
Mam nadzieję że sobie poradzisz. Acha jeszcze jedno ale to już pewno wiesz wszystko robisz nie pod X




Offline

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 452
    • Zobacz profil
Problem ze sterownikami ATI do Radeon 9600XT,a było dobrze....:[
« Odpowiedź #8 dnia: 2006-07-20, 15:22:22 »
ehh czy na przyszlość admin mógłby takich kasować?

2006-06-02 20:53:05 0wojtas01 napisał:

> 2006-06-02 12:01:40 0wojtas01 napisał:
>
> > Witam posiadam Mandrive 2006 Power Pack po zainstalowaniu systemu miałem nie dostępną
> > akcelerację pomimo iż wybierałem jako sterownik (fglrx),sciągnąłem i zainstalowałem
> > aktualizacje ze sterAMI,i wszystko było ok w panelu ATI miałem mojego radeona razem ze
> > sterami,problem się zaczął gdyzainsatlowałem Cedegę 5.1.3 na początku wykryła mi
> wszystko
> > ok,włączyłem w konfigach autodetect i pozmieniało mi wszystko na mese,a po chwili
> wywarócił mi
> > się serwer dźwięku,odinstalowałem cedegę dźwięk już mam ale ze sterami nie wiem jak
> poradzić
> > sciągnąłem stery ze strony ati,zainstalowałem odpaliłem aticonfig,restart....i nic sie
> nie
> > zmieniło:W ATI Control Panel mam ciągle Mese...
> > sterowniki instalowałem w wersji 8.25.18 posiadam Xorg 6.9 załącze jeszcze xorg.conf:
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Heh dziękówa wielka poradziłem reinstalką i pół dnia aktualizacji.........sram na was przemądrzałe nooobki

:/ widać kto noob, bo to jemu nie działa...
Ściemniać to my, ale nie nam :P

Offline Sławek

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 2
    • Zobacz profil
Problem ze sterownikami ATI do Radeon 9600XT,a było dobrze....:[
« Odpowiedź #9 dnia: 2006-08-20, 13:03:40 »
Po wielu próbach udało mi się uruchomić kółeczka: karta Radeon 9600PRO Slackware wersja curent Xorg 6,9 jajko 2.6.17.8 i sterowniki Ati 8.27.10 (ten duży o rozszerzeniu run) !!!

A więc wykonujemy wszystko tak jak opisał kolega wyżej po załadowaniu x-ów polecenie lsmod powinno nam zwracać między innymi trzy moduły:
fglrx, agpgart i xxx_agp (gdzie xxx oznacza rodzaj czipsetu płyty głównej).

oto wycinek mojego xorg.conf:
Section "Module"
   Load  "record"
   Load  "extmod"
   Load  "dbe"
   Load  "dri"       -bardzo ważne musi być włączone
   Load  "glx"
   Load  "xtrap"
   Load  "freetype"
   Load  "type1"
   Load  "freetype"
EndSection

Section "DRI"         -bardzo ważne bez tego to wyżej nie ma sensu i
   mode 0666    -wywala błędy
EndSection

Section "InputDevice"
   Identifier  "Keyboard0"
   Driver      "kbd"
EndSection

Section "InputDevice"
   Identifier  "Mouse0"
   Driver      "mouse"
   Option       "Protocol" "IMPS/2"
   Option       "Device" "/dev/mouse"
   Option       "Emulate3Buttons" "off"
   Option       "Buttons" "7"
   Option       "ZAxisMapping" "4 5 6 7"
EndSection

Section "Monitor"

#DisplaySize     340   270   # mm
   Identifier   "Monitor0"
   VendorName   "AIC"
   ModelName    "F-417"
   HorizSync    24.0 - 80.0
   HorizSync    0.0 - 0.0
   VertRefresh  49.0 - 75.0
   Option       "DPMS"
EndSection

Section "Device"
   Identifier  "Card0"
   Driver      "fglrx"
   VendorName  "ATI Technologies Inc"
   BoardName   "RV350 AP [Radeon 9600]"
#Option  "UseInternalAGPGATR" "no"        -okazało się niepotrzebne
   Option       "TVFormat" "PAL-B"
   Option       "DesktopSetup" "clone"
   BusID       "PCI:2:0:0"
EndSection

Section "Screen"
   Identifier "Screen0"
   Device     "Card0"
   Monitor    "Monitor0"
   DefaultDepth     24
      SubSection "Display"
      Viewport   0 0
      Depth     16
   EndSubSection
   SubSection "Display"
      Viewport   0 0
      Depth     24
      Modes    "1280x1024" "1024x768"
   EndSubSection
EndSection

Kółeczka śmigają 512-530fps a kontrolpanel ATi jako sterownik wyświetla Ati zamiast Mesy. Jeśli ktoś ma podobny problem na tych ustawieniach powinno jemu też działać ;)