Nowe posty

Autor Wątek: KDevelop a C++  (Przeczytany 13809 razy)

Offline Damian Labuda

  • Global Moderator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 705
    • Zobacz profil
KDevelop a C++
« dnia: 2007-02-03, 18:12:43 »
Postanowiłem spróbować kdevelop. Już na początku miałem problem. Jak napiszę sobie program na jeden plik (cpp) to... jak go skompilować z poziomu kdevelop? Wiem, że mogę sobie konsolkę odpalić i wpisać g++ ..., ale mnie nie oto chodzi. Żeby skompilować sobie najprostszy program pod kdevelop to muszę tworzyć projekt i makefile, czego nie chcę robić. Za dawnych czasów (około 4-5 miesięcy temu) z powodzeniem używałem Anjuta - i dobrze było. Była opcja "zbuduj" i nie musiałem się bawić z makefile. Aktualnie używam vim + cvim i dobrze jest, ale no chciałbym przetestować kdevelop i aż mi się nie chce wierzyć, że nie mogę zbudować zwykłego, małego programu bez tworzenia makefile.

I tu moje pytanie: czy ktoś się już z czymś takim spotkał? Może Wiecie jak temu zaradzić?

Z góry dziękuję za odpowiedź!
Pozdrawiam!

Offline xis

  • Global Moderator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1049
    • Zobacz profil
KDevelop a C++
« Odpowiedź #1 dnia: 2007-02-04, 08:09:18 »
Rzeczywiście KDevelop 'nie potrafi' kompilować pojedynczych plików bez projektu. Możesz jednak założyć prosty projekt i z jego poziomu używać opcji Buduj->Kompiluj plik.
Everything should be made as simple as possible, but not simpler
-- Albert Einstein

Offline Damian Labuda

  • Global Moderator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 705
    • Zobacz profil
KDevelop a C++
« Odpowiedź #2 dnia: 2007-02-04, 08:20:18 »
cd '/home/kaka/Desktop/program/debug/src' && WANT_AUTOCONF_2_5="1" WANT_AUTOMAKE_1_6="1" make -k program.lo
make: *** Brak reguł do wykonania obiektu `program.lo'.
*** Zakończono w stanie: 2 ***

hehe, coś dziwne to KDevelop...

Znalazłem jeszcze Scite - ktoś używa tego?



Pozdrawiam!

Offline xis

  • Global Moderator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1049
    • Zobacz profil
KDevelop a C++
« Odpowiedź #3 dnia: 2007-02-04, 12:47:39 »
2007-02-04 08:20:18 Kaka napisał:

> cd '/home/kaka/Desktop/program/debug/src' && WANT_AUTOCONF_2_5="1"
 > WANT_AUTOMAKE_1_6="1" make -k program.lo
 > make: *** Brak reguł do wykonania obiektu `program.lo'.
 > *** Zakończono w stanie: 2 ***
 >
 > hehe, coś dziwne to KDevelop...

A uruchomiłeś najpierw 'autoconf' i 'automake', a później 'configure'?
Everything should be made as simple as possible, but not simpler
-- Albert Einstein

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 5
    • Zobacz profil
KDevelop a C++
« Odpowiedź #4 dnia: 2007-02-04, 13:16:40 »
> A uruchomiłeś najpierw 'autoconf' i 'automake', a później 'configure'?

Już sam nie wiem co brałem bo przez godzinę próbowałem wszystkiego - metodą prób i błędów. Jednak nic z tego nie wychodzi. Widać, że KDevelop to raczej na duże projekty jest. Więc chyba pozostanę przy vimie, choć scite mi przypadł mi do gustu...




Pozdrawiam!

Offline xis

  • Global Moderator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1049
    • Zobacz profil
KDevelop a C++
« Odpowiedź #5 dnia: 2007-02-04, 14:51:25 »
2007-02-04 13:16:40 Kaka' napisał:

>  . Widać, że KDevelop to raczej na duże projekty jest.

Na duże może i niekoniecznie, ale na projekty ;)
Możesz zerknąć tu: http://women.kde.org/articles/tutorials/kdevelop_templates/ w poszukiwaniu tutoriali.

Jeśli jednak nie chcesz się 'babrać' w autoconfu i automake'i (czemu się nie dziwię ;) ) to możesz wypróbować to: http://www.kde-apps.org/content/show.php?content=51805

Pozdrawiam
Everything should be made as simple as possible, but not simpler
-- Albert Einstein

Offline Damian Labuda

  • Global Moderator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 705
    • Zobacz profil
KDevelop a C++
« Odpowiedź #6 dnia: 2007-02-04, 16:24:33 »
> Jeśli jednak nie chcesz się 'babrać' w autoconfu i automake'i (czemu się nie dziwię ;) ) to
 > możesz wypróbować to: http://www.kde-apps.org/content/show.php?content=51805

Dzięki za linka. Jak wrócę do domu to przetestuję.

BTW: W czym Ty piszesz programy/projekty i takie tam?



Offline xis

  • Global Moderator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1049
    • Zobacz profil
KDevelop a C++
« Odpowiedź #7 dnia: 2007-02-04, 18:09:53 »
2007-02-04 16:24:33 Kaka napisał:

 >
 > BTW: W czym Ty piszesz programy/projekty i takie tam?
 >

W KDevelop, Kate i Eclipse :)
Everything should be made as simple as possible, but not simpler
-- Albert Einstein